EST 2009
Team J&K

Rutiinit

Jotta työt sujuisivat sutjakkaasti ja kaikki viihtyisivät, tarvitaan rutiinia ja organisointia. Maneesi ja kenttä puhdistetaan noin klo 14 joka päivä, kenttä kastellaan kesäisin klo 9 ja 17. Kesäisin hevosemme ovat yötä päivää laitumella, joten alla oleva päiväjärjestys on lähinnä talven päiväjärjestystä. Ensimmäinen työntekijä tulee talliin 6.00. Hänen tehtäviinsä kuuluu täyden kahvipannun keitto ja antaa hevosille siivut heinää. 6.15 tulevat loput työntekijät ja pikaisen aamupalan jälkeen päivä voi alkaa. Aamutallia on tekemässä päivän töistä riippuen 2-3 ihmistä. Päivä menee muiden työntekijöiden suhteen suhteellisen liukuvasti vähän vuodenajasta, kilpailukaudesta ja liikutettavien hevosten määrästä riippuen. Iltatallia jää tekemään kaksi ihmistä. Meillä noudatetaan alan TES:siä työaikojen, lomien ym. suhteen, palkkaus on ainakin tähän mennessä ollut aina enemmän kuin mitä työehtosopimus määrää. Mikäli olet työpaikkaa tai työharjoittelupaikkaa vailla, ota yhteys Jennaan.

Päiväjärjestys
6.00 Ensimmäinen aamutallintekijä talliin, hevosille siivut heinää
6.15 Loput aamutallintekijät töihin, hevosten aamuruokinta
7.00 Hevosten pikainen tarkistus, harjaus, suojitus ja loimitus. Sen jälkeen vienti tarhaan/laitumelle
8-11.30 Karsinoiden putsaus, yleistä siistimistä ja tallin hoitoa, hevosten liikutusta
12.00 Hevosten päiväruokinta ulos
12.30-16.30 Hevosten liikutusta
17.00 Hevosten päiväruokinta ulos
17.30-19.30 Tarhojen, maneesin, kentän, tallin ja tiluksien kunnon tarkistus & siivousta, hevosten liikutusta
19.30-20.30 Hevoset sisälle tarhoista, niiden pikainen tarkistus, loimien & suojien huolto, hevosille yöheinät
20.30-21.00 Tallin siistiminen yökuntoon, tarkistus onko kaikki joka paikassa kunnossa, hevosille iltapöperöt
21.30 Valot pois & ovet lukkoon

Arkisin ja lauantaisin talli on avoinna vieraille klo 8-19.30, sunnuntaisin vieraat vain erikoisluvalla. Yksityisten omistajat ja henkilökunta saavat käydä tallilla ympäri vuorokauden, yövierailuista kannattaa kuitenkin ilmoittaa etukäteen etteivät tallin omistajat säikähdä öistä liikettä tallin suunnalla!

Hevosten liikutus

Hevosia liikuttaa tallin omistaja, ratsuttajat sekä talliapulaiset. Joskus tallilla saattaa myös vierailla ulkopuolisia henkilöitä, joille pidetään silloin tällöin tunteja ja valmennuksia. Jokaisella hevosella on oma liikutuspäiväkirjansa, johon merkitään jokaisen päivän liikutusmäärä, kuka liikutti, miten meni jne. Meillä Teamilla jokaista treenissä olevaa hevosta päivittäin joko talutellaan 30 minuuttia käynnissä tai käytetään kävelytyskoneessa, tätä ei erikseen merkata liikutuspäiväkirjaan. Jos hevonen siis ratsastetaan aamulla, se kävelytetään illalla ja päinvastoin.

Mielestämme jokainen hevonen tarvitsee liikutukseensa vaihtelua ja mielekkyyttä pysyäkseen virkeänä ja mahdollisimman vastaanottavaisena uusille asioille. Niimpä meillä on liikutuksen suhteen tiettyjä perusarvoja, joihin tietysti vaikuttaa hevosen painotuslaji, ikä, elämänvaihe ym. tärkeät asiat. Pääpiirteittäin se menee kuitenkin niin, että jokaikinen hevonen käy maastossa vähintään kerran viikossa. Varsat taluttaen, ratsukoulutuksen saaneet ratsain. Meillä on myös runsaasti ajo-opetuksen saaneita ratsuhevosia, joilla käydään vaihtelun vuoksi maastossa myös ajolenkeillä. Perus ratsastustreenin lisäksi hevosiamme myös juoksutetaan, talutellaan ja päästetään juoksemaan maneesiin tai kentälle vapaana (irtojuoksutus). Estehevosillamme hypätään maksimissaan kaksi kertaa viikossa. Myös koulupainotteisilla hevosillamme hypätään silloin tällöin mielen- ja lihasten virkistykseksi, yleensä vähintään kerran-kaksi kuussa. Treenissä olevia hevosia liikutetaan pääsääntöisesti kuusi kertaa viikossa, joista yksi kerta maastoilun lisäksi on niin sanotusti rennompaa, esimerkiksi käyntimaasto, juoksutusta ym. Täysipainoista treeniä on siis toisinsanoen neljä kertaa viikossa, sekin joskus rankempaa ja joskus rennompaa. Varsojemme koulutuksessa pidämme tärkeänä, että niille annetaan myös mahdollisimman paljon vapaapäiviä, jolloin ne saavat kirmailla laitumella nauttien nuoruuden energiasta ja ilosta. Varsojamme totutetaan heti pienestä pitäen paljon maastoiluun, pelottaviin postilaatikoihin, traktoreihin, autoihin ym. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet ovat niille tuttuja harjaamisesta pesemiseen ja kengitykseen. Panostamme nuorten hevosten koulutuksessa erityisesti rauhallisuuteen, pitkäjänteisyyteen ja osaamiseemme.

Työntekijöiden työvuorot

Aamutalliin kuuluu hevosten harjaus ja tarkistus, ruokinta, loimitus, suojitus ja tarhaan/laitumelle vienti. Karsinoiden siivous on luonnollisesti karsinoiden siivousta, jokaikinen karsina siivotaan huolellisesti ja purua lisätään tarvittaessa. Sunnuntaisin koko karsina tyhjennetään puruista ja pestään mopilla. Karsinoiden siivoukseen kuuluu myös vesiautomaattien puhdistus ja ruokintakippojen vieminen rehuvarastoon ja ruokien likoamaan laittaminen. Hevosten tarkistamiseen kuuluu hevosen itsensä huolellinen tarkistaminen: hevonen käydään milli milliltä läpi mahdollisten haavojen, ruhjeiden ja turvonneiden kohtien varalta. Hevonen harjataan erittäin huolellisesti ja sitä hierotaan hetki. Jokainen tällä tallilla työskentelevä osaa hieroa hevosta, kurssit kuuluu tämän työpaikan luontaisetuihin. Hevosen kaviot+kengät tarkistetaan ja niihin laitetaan kaviorasvaa. Hevonen käytetään solariumissa. Hevonen mahdollisesti klipataan, harja nypitään, häntää lyhennetään ym. siistimistä, jos on tarpeellista. Lisäksi hevosen tarkistamiseen kuuluu hevosen kaapin järjestely, likaisten loimien, suojien ym. pesu sekä tietenkin varusteiden pesu ja rasvaus. Jokaikinen hevonen saa osakseen tällaisen huolellisen tarkistamisen kerran viikossa, kukin vuorollaan. Iltatalliin kuuluu hevosten sisälle vieminen, loimien ja suojien pois ottaminen ja paikoilleen vienti, hevosen pikainen tarkistus/harjaus sekä iltaruokinta ja tallien lattian lakaisu. Lisäksi rehuvaraston siisteyden, satulahuoneen siisteyden, oleskeluhuoneen siisteyden sekä yleisen siisteyden tarkistaa iltatallin tekijät. Sunnuntaisin iltatallin tekijät tarkistavat ja putsaavat myös maneesin, kentän, tarhat, tarhojen ja laitumien aidat tarkistetaan sekä kaikki tallin vessat siivotaan ja oleskeluhuoneet imuroidaan.

VRL-00816

Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen

© Team J&K 2019. Taustakuvan Gordon Dionne (CC BY-NC-SA 2.0)