Emmet

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Holstein, ori
Säkäkorkeus, väri 162cm, ruunikko
Syntymäpäivä 01.05.2017
Rekisterinumero VH17-044-0153
Koulutustaso 160cm, HeA
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja / Tuoja Rolph Everhart / Jannica

Jälkeläiset
Ikääntyminen


s. 04.12.2017 holst-t. Endless Love J&K (VRL), e. Easy Love
s. 25.01.2018 holst-o. Edmund J&K (VRL), e. Chriselda

Täytti 3 vuotta 01.05.2017 - Täytti 4 vuotta 01.05.2017 - Nyt 13 vuotias

Luonnekuvaus

Emmet on suurten linjojen mies. Se tekee kaiken isosti; hyppää isosti, säikähtää isosti, ylipäätään reagoi isosti. Siinä mielessä Emmet ei ole ihan jokatytön tai -pojan hevonen, koska sen kanssa tarvitaan ennakointikykyä ja ratsastajalta tasapainoa. Emmet ei kuitenkaan perusluonteeltaan ole erityisen arka tai säikky, mutta sitten kun se jotain pelästyy tai johonkin reagoi, niin se tekee sen - noh, isosti. Se ei harrasta mitään pikkusäpsyilyjä tai pientä ravipyrähdystä, vaan se tekee valtavan loikan ja sen perään saattaa vielä rynnätä eteenpäin. Onneksi näitä reaktioita tulee verrattain harvoin. Sitä paitsi muutoin Eemmet on oikeastaan aika kivaluonteinen, ihmisystävällinen ja rehellinen hevonen.

Emmet on melko mukava käsiteltävä, eikä siinä juuri ole orimaisia piirteitä. Se suhtautuu mukavan avoimesti ihmisiin ja on ylipäätään aika sosiaalinen tyyppi. Yleensä Emmet tulee karsinan ovelle korvat hörössä vastaan, kun sinne menee - oli sitten kyseessä tuttu tai vieras. Sitä ei häiritse seistä pidempiäkin aikoja "kiillotettavana" ja oikeastaan tuntuu, että se itsekin tietää olevansa upea, kun se on oikein harjattu kiiltäväksi ja letitetty siistiksi. Taluttaessa Emmet kävelee useimmiten kivasti, mutta silloin kun se jotain päättää pelästyä, siinä on kyllä aika piteleminen. Tässäkin ennakointitaito on kaiken a ja o. Onneksi ori ei pelkää moniakaan asioita.

Ratsastaessa Emmet on eteenpäinpyrkivä ja kohtuullisen herkkä niin kädelle kuin pohkeelle ja istunnallekin. Esteratsuksi sillä on aika hyvä kokoamiskyky ja vitsailenkin, että jos Emmet joutuisi lopettamaan esteuran, siitä voisi toisaalta tulla vielä hyvä kouluratsukin. Vaikka Emmetillä onkin kouluratsulle edullisia ominaisuuksia kuten hienot askellajit ja luontaista kokoamiskykyä, niin sen sydän vetää kuitenkin ehdottomasti esteille. Sileälläkin se toki tekee parhaansa ja on varsin miellyttävä. Tosin koulutuomari tuskin arvostaisi, jos ori päättäisi alkaa loikkimaan takajaloilleen kesken kouluradan siksi, että pelästyi jotakin.

Emmetillä on selkeä palo hyppäämiseen ja esteradalla se onkin aina täysillä mukana. Oli kyseessä sitten kavalettitreeni tai 160 cm:n kisarata, ori antaa aina kaikkensa. Emmetillä on tapana hypätä isosti, joten sen hypyissä on ollut totuttelemista. Sillä on valtavasti voimaa takaosassaan ja sen hypyt tuntuvat selkäänkin tosi voimakkailta. Hypätessäkään Emmetiä ei joudu käskemään eteenpäin, vaan ori kyllä menee ja ennemmin sitä saa vähän pidellä. Maastoesteillä se vaan menee korvat pystyssä esteeltä toiselle, eikä ratsastajan tarvitse kuin ohjata. Tosin silloin ori saattaa kieltää, mikäli se ei jostain syystä havaitse estettä tarpeeksi ajoissa.

Maastossa oria ei tosiaan voi antaa ihan kenelle tahansa, eivätkä kaikki sillä haluakaan siellä ratsastaa juuri noiden isojen reaktioiden takia. Useimpia asioita Emmet ei kylläkään pelkää ja kaikki autot, rekat ym. se ohittaa korvaansa lotkauttamatta. Toisaalta joku tuulen mukana leijaileva muovipussi saattaa saada sen sydärin partaalle. Yllättävien loikkien takia sen kanssa on ehkä parempikin maastoilla yksin kuin porukassa. Veteen Emmetillä kesti aikansa tottua, eikä se vieläkään sinne ihan suoraan kävele. Tuulisella säällä on turha yrittää saada sitä veteen, aaltoja ori pelkää. Tyynellä säällä se kyllä alkuepäröinnin jälkeen menee, mutta sillä on tapana aina ottaa hirmuisa loikka rannalta veteen. Kun se sitten pääsee veteen, sen kyllä saa uimaankin.

Emmet kävelee traileriin ihan nätisti, mutta se inhoaa kuljetussuojia. Normaalitilanteessa ori matkustaa aika rauhaksiin, mutta reagoi kyllä normaalista poikkeaviin asioihin, esim. äkkijarrutuksiin. Uusissa paikoissa se on aina vähän jännittyneempi kuin kotona, jolloin se myös keksii helpommin pelätä jotakin. Se onkin tärkeää saada vähän rentoutumaan verryttelyssä. Esteet nähdessään ori kyllä yleensä viimeistään rentoutuu ja keskittyy itse asiaan, sehän tietää tasan tarkkaan, mitä siltä odotetaan.
Luonnekuvaus © Ligeia

Sukuselvitys

i. Erwin ii. Evert iii. Ebenhard
iie. Enrika
ie. Eleonore iei. Emmetti
iee. Ermentrude
e. Druella ei. Dolph eii. Emory
eie. Evchen
ee. Emma eei. Friedel
eee. Frederica

i. Erwin oli energinen holsteinori, joka tunnetaan suuren saksalaisen tilan kasvattina ja sillä on meriitteineen melko vaikuttava suku, josta kolmannesta polvesta löytyy rodun kantahevosia, vanha suku siis. Tummanruunikko ori on urallaan kerryttänyt voittopottia kymppitonniin asti ja s on kilpaillut pääasiassa esteillä, muutaman hajanaisen sijoituksen myös aluetason esteiltä. Olympiavoittajan tasoinen ei ori sentään ole, vaikka sellainenkin suvusta löytyy, Erwin on saanut tyytyä kansalliseen menestykseen. 165-senttinen ori oli kapearakenteinen, joka hankaloitti sopivanmittaisen ratsastajan löytymistä isommille esteradoille. Luonteen puolesta ei orista kuitenkaan ole pahaa sanaa sanottavana: se oli ihmisystävällinen, kiltti ja sympaattinen hevonen, joka oli perusluonteeltaan vilkas. Se periytti varsoilleen hyvää energiaa kisakenttiä ajatellen ja ne ovat kilpailleet esteillä, ollen myöskin hyviä käsitellä. Jälkeläisiä Erwiniltä jäi kaiken kaikkiaan viisikymmentä, joista valtaosalla sijoituksia esteiltä kansallisella tasolla ja muutamalla kansainvälisestikin. Erwin lopetettiin 18-vuotiaana, mutta kuolinsyy on epäselvä, ilmeisesti voisi kuvitella jotain vanhuudenvaivoihin liittyvää kuitenkin jo tuolla iällä pitkän esteorin tehneeltä ratsulta.

ii. Evert oli alkuperältään amerikkalaissyntyinen holsteiner, joka tuo sukuun kivaa pikanttia ja erikoisuutta. Sillä on korkea täysiveriprosentti, joka on myös osaltaan näkynyt kilpailuissa ja luonteessa, se ei ollut mitenkään ilkeä, mutta kuitenkin hieman kiivas ja herkästi innostuvaa sorttia, etenkin esteillä. Orilla on kilpailtu myös kenttää helpoissa luokissa. Raudikko 163-senttinen Evert on melko pieni rotunsa edustaja ja sirorakenteisena haasteellisena hevosena varmasti ollut vaikeaa löytää sopiva ratsastaja, saati kisaaja. Evert sai jälkeläisiä noin kuusikymmentä ja lopetettiin 26-vuotiaana vanhuudenvaivojen tultua esteeksi normaaliarkeen.
ie. Eleonore on tunnetun saksalaisen kasvattamon tuotosta ja tamman suvussa näkyy sekä nykyaikainen sporttinen estehevostausta että kestävyyttä vaativa kenttälajeissa pärjääminen, mukaan ei mahdu suuren suuria nimiä, mutta yksi kantatamma kylläkin kolmannesta polvesta. Tummanruunikko tamma kilpaili melko vähän, jonka ohessa se on pääasiassa toiminut siitoksessa kohtalaisen suvun turvin, etenkin isälinja on haluttu. 165-senttinen Eleonore eli Nora on myös kunnostautunut näyttelykehissä, pääasiallisesti kakkospalkinnolle sijoittuen. Nora on hyvin tammamainen luonteeltaan, mutta ei onneksi kooltaan suvun pienimpiä, joten sopivan tomeraa ratsastajaa on varmasti löytänyt helposti Saksasta. Tamma on eläkkeellä, eikä enää reilun parinkymmenen vuoden iässä siitoskäytössäkään. Sillä on sukua jatkamassa viisi tammavarsaa ja kuusi oria, joista kaikki ovat kilpailleet esteillä hyvää uraa, tammat ovat myös näyttäneet jo siitospuolella periyttämistään.

e. Druella oli ruunikko 163-senttinen pieni tamma, joka omasi kympinluonteen periyttäen sitä myöskin varsoilleen. Tamman hyppytekniikkaa ylistettiin jo nuorempana suuresti sen voittaessa laatuarvosteluja varsa- ja nuortenluokissa. Druella siirtyi kilpailemaan melko varhain kypsymisen takia ja voitti nelivuotiaana ensimmäiset nuorten arvokisansa. Siitä ura aukeni suureen menestykseen ja tamman uralle mahtuu niin kansainvälisiä sijoituksia kuin olympiaosallistumisiakin estepuolelta. 160cm luokkiin asti hypännyt Druella oli rohkea esteidenylittäjä, joka osallistui myös korkeushyppyyn huimapäisen valmentajansa kanssa. Näyttelykehissäkin Druella oli tuttu näky ja kantakirjattiin kakkospalkinnolle myös myöhemmin, kun varsoja oli jo. Druella on vaikuttanut pitkälti Saksan holsteinkehitykseen, vaikka onkin itse alkuperältään hollantilaista syntyperää, holstein kuitenkin. Druellalla on viisi varsaa, joista kaksi oria on kantakirjattuja ja melko tunnettujakin estehevosia. Tammat ovat pääasia siitoksessa. Druella jouduttiin lopettamaan sen loukkaannuttua auto-onnettomuudessa 12-vuotiaana. Siihen nähden tamma on kuitenkin saavuttanut erittäin paljon.

ei. Dolph oli ruunikko ruotsalaissyntyinen holsteinori, jolta löytyy korkeutta 165cm verran. Dolphniksi kutsuttu ori oli luonteeltaan haastava ja periytti myös varsoilleen joskus melkoista temperamenttia, jonka vuoksi oria käytettiin hyvin rajallisesti siitokseen, vain kolmen varsan verran. Ori on kokeneen ratsastajan kanssa yltänyt esteillä hyville suorituksille ja lisäksi ollut myös näyttävä koulupuolen osaaja orisuoraa ihaillessa, vaikkei olekaan koulua koskaan kisannut omistajan estepainotteisuuden takia. Esteiltä orilla on kymmeniä sijoituksia, mutta näyttelyissä se ei ole oikein pärjännyt, eikä ole sitä myöden kantakirjassakaan. Ori lopetettiin 25-vuotiaana jalkavaivojen takia.
ee. Emma oli ruunikko siitostamma, joka jätti hienoja varsoja ja periytti niille rakennetta ja liikettä. Tammalla ei ole kisauraa, mutta se on esiintynyt ridden-luokissa Britanniassa, jonne se kuljetettiin viisivuotiaana Saksasta. Holsteinkantakirjaa edustava 168-senttinen Emma on hyvätapainen ja kaunis tamma, joka on kantakirjassa toisella palkinnolla. Siltä jäi muutama ori kantakirjaan ja lisäksi siitostammoja neljä, joista on periytynyt myös hienoja koulu- ja estehevosia. Lauhkean luonteen lisäksi Emman varsat perivät hyvää rakennetta ja isot liikkeet, vaikka kokoa ei välttämättä kovasti ollutkaan. Leppoisa tamma kohtasi maallisen loppunsa marraskuisena talvena, kun sen vanha jalkavamma paheni tarhassa kaatumisen seurauksena ja 19-vuotias tamma päädyttiin lopettamaan, koska jalka ei olisi kestänyt tiineyden tuomaa lisäpainoa kovin suurella varmuudella. Hellyyttävälle tammalle tehtiin oma patsas kasvattajan puutarhaan jokunen vuosi myöhemmin Saksaan.
Sukuselvitys © Jannica

Kilpailukalenteri

Sijoituksia ERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 64kpl, joista voittoja yhteensä 17kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
13.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3./30
15.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 160cm 4./30
20.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 160cm 1./30
21.10.2017 Team Bonfre ERJ 160cm 5./30
23.10.2017 Team Bonfre ERJ 160cm 1./30
27.10.2017 Team Bonfre ERJ 160cm 5./30
30.10.2017 Team Bonfre ERJ 160cm 2./30
24.10.2017 Team J&K ERJ 150cm 3./14
26.10.2017 Team J&K ERJ 150cm 3./14
11.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 4./30
12.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 5./30
21.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 3./30
22.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 1./30
23.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 3./30
27.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 3./30
28.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 1./30
30.11.2017 Gestüt Helmwald ERJ 160cm 3./30
11.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 150cm 1./26
13.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 150cm 1./26
15.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 150cm 2./25
18.11.2017 Rêve de Haussea ERJ 150cm 4./26
04.11.2017 Joyance ERJ 160cm 4./18
05.11.2017 Joyance ERJ 160cm 4./18
06.11.2017 Joyance ERJ 160cm 1./18
13.11.2017 Joyance ERJ 160cm 3./18
15.11.2017 Joyance ERJ 160cm 1./18
18.11.2017 Joyance ERJ 160cm 1./18
19.11.2017 Joyance ERJ 160cm 4./18
19.11.2017 Joyance ERJ 160cm 1./18
20.11.2017 Joyance ERJ 160cm 2./18
21.11.2017 Joyance ERJ 160cm 4./18
22.11.2017 Joyance ERJ 160cm 4./18
23.11.2017 Joyance ERJ 160cm 3./18
25.11.2017 Joyance ERJ 160cm 2./18
26.11.2017 Harmony Horses ERJ 160cm 3./30
10.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 5./29
11.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 5./29
12.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 4./29
27.11.2017 Heidseck Sporthorses ERJ 160cm 1./30
29.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 1./35
29.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 2./40
30.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 4./35
30.11.2017 Team J&K ERJ 150cm 6./40
04.12.2017 Team J&K ERJ 150cm 1./40
03.01.2018 Mörkövaara ERJ 150cm 5./71
03.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 3./30
11.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 2./30
14.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 2./30
20.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 3./30
23.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 1./30
23.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 4./30
25.01.2018 Everholt Estate ERJ 150cm 3./30
24.01.2018 Ros Cirein ERJ 150cm 3./25
27.01.2018 Ros Cirein ERJ 150cm 2./25
27.01.2018 Ros Cirein ERJ 150cm 1./25
06.01.2018 Team J&K ERJ 150cm 5./29
07.01.2018 Team J&K ERJ 160cm 3./29
09.01.2018 Team J&K ERJ 160cm 1./29
10.01.2018 Team J&K ERJ 160cm 3./29
20.01.2018 Supernatural ERJ 160cm 1./50
21.01.2018 Supernatural ERJ 150cm 5./50
27.01.2018 Colosseum ERJ 150cm 2./35
28.01.2018 Colosseum ERJ 140cm
31.07.2019 Mörkövaara / ERJ-Cup ERJ 160cm 8./72

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

12.03.2018, Valmentaja Jannica
Alkuverryttelystä asti hyvin etenevä ori suoritti reippaasti sille annettuja tehtäviä, vaikka kesti kyllä jonkin aikaa ennen kuin energiselle orille alkoivat pidätteet mennä läpi. Ahkera työ niiden suhteen kuitenkin tuotti tulosta ja lopulta ori rauhoittuikin keskittymään kavalettityöskentelyyn alkutunniksi. Homma sujui hyvin myös ensimmäisten verryttelyesteiden kohdalla, vaikka vauhti tuntuikin lisääntyvän kierros kierrokselta, enkä aina ollut edes varma oliko ori kokonaan hallinnassa. Alkutehtäväksi otettiin oriin menohalujen vuoksi suhteutettu sarja, jonka kahden esteen väliin sait tehdä laukassa voltin ennen seuraavaa estettä. Tämä sai hieman oria enemmän kontrolliin uudelle esteelle ja lähestymiselle, vaikka se ensimmäiselle tulikin lujaa. Kun hyppy alkoi olla enemmän hallinnassa ja vauhti erityisesti saitte jättää voltin pois esteiden välistä ja säädellä sen sijaan askelmittaa yhden laukka-askeleen lyhemmäksi tarvittaessa, mikäli vauhtia oli liikaa.

Välikäyntien jälkeen työskenneltiin kaarevalla linjalla, jossa samat suhteutetut esteet odottivat siirron jälkeen. Ensin saitte taas tulla voltin esteiden väliin. Tällä kertaa ne sijaitsivat sen verran keskemmällä maneesia, että sait valita aina kumpaanko suuntaan voltti tehtiin, eikä ori voinut sooloilla omiaan odottaessaan tarkkaa käskyä suunnasta myös esteen jälkeen, jonne saitte tarvittaessa tehdä kulmaan uuden voltin, jos mopo meinasi karata käsistä. Hienosti alkoi ori volttien odottamista varten hidastaa esteiden jälkeen, joten ne päästiin jo lopputunnista jättämään kokonaan pois. Pitäessäsi laukan lyhyenä ja pään kunnolla ylhäällä esteiden välissä olivat suoritukset oikein hyviä muutamalla viimeisellä kierroksella.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan