Rosefleur Esmeralda

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Holsteininhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri 170cm, tummanruunikko
Syntymäpäivä 04.03.2018
Rekisterinumero VH18-044-0055
Koulutustaso 160cm, HeA
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja / Maahantuoja Coswig Bergen, Dietzenbach, Saksa / Jannica

Jälkeläiset
Ikääntyminen

♥ Ei vielä siitoskäytössä

Täytti 3 vuotta 04.03.2018 - Täytti 4 vuotta 04.03.2018 - Nyt 10 vuotias

Luonnekuvaus

Esmeralda on oikeastaan aika jännä persoona ollen toisaalta hyvin tammamainen, mutta ei kuitenkaan siinä huonoimmassa merkityksessä. Se on toisaalta herkkähipiäinen prinsessa, mutta toisaalta lempeä ja rohkea äitihahmo. Muille hevosille Esmeralda osaa olla äkäinen. Se pitää huolen omasta tilastaan, eikä siedä lajitovereiltaan liikaa tungettelua. Onkin hauskaa, että laumassa ärhäkkä ja luimisteleva tamma on kuitenkin ihmisten kanssa lempeä. Se tuntuu suhtautuvan ihmisiin jotenkin vähän säälivästi ja siltä löytyy yllättävää empatiaa heitä kohtaan. Voisi kuvitella, ettei Esmeralda ole mikään lasten hevonen, mutta itse asiassa juuri lapsiin ja arkoihin ihmisiin se suhtautuu erityisen suurella ymmärtäväisyydellä. Vaikka lajitovereiltaan se ei siedä iholle tulemista, niin ihmisiltä se sietää huomattavasti enemmän.

Hoitaessa Esmeralda käyttäytyy kiltisti ja näyttää ottavan kaiken irti puunaustuokioista. Se osaa itse näyttää, mistä juuri nyt kutittaa ja mistä se toivoisi ihmisen harjaavan tai rapsuttavan. Saattapa se joskus hellästi rapsuttaa huulellaan takaisinkin. Säiden suhteen Esmeralda on hyvin herkkä ja sen kylmänsietokyky on aika huono. Kylmemmillä ilmoilla Esmeralda onkin takuuvarmasti aina ensimmäisten joukossa sisällehakijaa vastassa. Klippauksen jälkeen tamma yleensä käyttäytyy pari ensimmäistä päivää vähän oudosti ja säpsysti, joten se pyritään aina klippaamaan hyvissä ajoin ennen kisoja. Taluttaessa Esmeralda kulkee kuuliaisesti kuin hyvin koulutettu koira.

Ratsastaessa Esmeralda on kevyt, herkkä, menevä ja rohkea. Se jää helposti vähän tyhjäksikin suustaan ja toisaalta reagoi äkkiä päätään heiluttamalla, jos ratsastaja ottaa sieltä vähän voimakkaammin kiinni. Onneksi vauhdikas tamma kuitenkin reagoi istuntaan varsin hyvin. Yksi talliapureistamme joskus leikkimielisesti totesi, että Esmeralda on sellainen hienojen ladyjen hevonen, se sipsuttelee kauniisti ja kuuliaisesti eteenpäin, eikä tarvitse vahvoja apuja. Vaikka Esmeralda onkin ratsastajan avuille herkkä, niin ympäristöönsä se ei kuitenkaan reagoi kovin herkästi.

Esteillä Esmeralda on nopea, notkea ja ketterä. Tiukatkaan kaarteet eivät tuota sille vaikeuksia. Sen minkä tamma askelten matkaavoittavuudessa häviää, se voittaa juuri näillä ominaisuuksilla. Tammalla on nimittäin noinkin isoksi hevoseksi yllättävän vaatimattomat ja pienehköt liikkeet. Toisaalta sen hyppykyky tuntuu olevan rajaton, se ponnistaa niin kevyen näköisesti ihan minkä tahansa esteen yli, että ei voi kuin ihailla. Lisäksi se on aika tarkka jaloistaan ja sillä on tapana vetää etujalat kunnolla alleen hypyissä. Se on myös yllättävän anteeksiantavainen ratsastajan virheille ja jossain määrin jopa saattaa paikkailla niitä. Rehellisenä hevosena se myös yleisesti hyppää myös erikoisemmat esteet, vaikka vähän kummeksuisikin niitä.

Kouluratsua Esmeraldasta ei oikein saa, kun se ei ole mikään liikeihme. Vaikka se yrittää nöyrästi parhaansa ja osaa sipsutella nätissä muodossa, niin se on selvästi niin esteratsu kuin vain voi olla. Väistöjä se kyllä tekee ja tarjoaa mielellään, mutta lisääminen on sille haastavaa, samoin rehellinen kokoaminen. Sen liikkeitä saa kyllä lyhennettyä melko helposti, mutta se näyttää juuri siltä mitä on; esteratsulta.

Maastossa tamma on varsin miellyttävä ja sen kanssa on turvallista päästellä vähän kovempaakin. Esmeraldastahan lähtee vauhtia, jos sitä siltä toivoo. Se antaa kuitenkin aina hyvin kiinni ja vaikka se lähtee laukkaan innolla, kierrokset eivät kuitenkaan jää päälle. Pitkin ohjin se osaa rentoutua ja kulkee korvat hörössä eteenpäin keksimättä mitään omiaan. Alamäet se kulkee ihan todella varovaisesti askel kerrallaan ja on muutenkin aika fiksu jalkojensa suhteen. Veteenkin Esmeralda menee, mutta se ei juurikaan arvosta päälleen roiskuvia vesipisaroita, joten se mieluummin menee heti uimaan, eikä tykkää kahlailla matalammassa vedessä.

Traileriin ja sieltä pois Esmeralda kulkee kiltisti ja matkustajanakin se on melko helppo. Se tottuu nopeasti kisapaikkoihin, joissa se on käynyt ennenkin, eikä se enää kolmannella kerralla yleensä ihmettele. Sille täysin vieraissa paikoissa se saattaa alkuun olla hieman jännittyneempi, mikä näkyy lähinnä normaalia nopeampana hikoamisena. Myös verryttelyssä tai radalla siitä voi huomata, että sitä hieman jännittää, mutta se säilyttää kuitenkin kuuliaisuutensa, eikä ala yleensä temppuilla mitään.
Luonnekuvaus © Ligeia

Sukuselvitys

i. Rosendour
holst, trn, 174cm

ii. Kavalier
holst, trn, 171cm

ie. Estelle
holst, rn, 173cm

e. Rosefleur Raspberry
holst, rt, 170cm

ei. Rosefleur Ronaldo
holst, rt, 170cm

ee. Rebecca
holst, rt, 175cm

i. Rosendour on saksalaista alkuperää oleva holsteinori, jolla on useita jälkeläisiä ja kohtalaisen hyvät kilpatulokset esteiltä 160cm luokista. Tummanruunikko 174-senttinen ori on periyttänyt neljälle jälkeläiselleen paitsi kokoa myös kapasiteettia ja ulkonäköä. Lisäksi sillä on muutamia muiden kantakirjojen jälkeläisiä, joiden tarkasta määrästä ei ole tietoa. Orilla on pitkät juuret sukunsa puolesta esteratsuna ja suvusta löytyy niin läheltä kuin kauempaa estekonkareita, lähinnä saksalaisia sellaisia. Rosendour periytyy puhtaasti holsteinsuvusta ja se on palkittu estelaatuarvostelussa III palkinnolla, jonka lisäksi ori on niittänyt mainetta näyttelykehissä keräten itselleen Champion-arvonimen. Esteratsuna se on pärjännyt isoissa luokissa ja orin kilpaura sisältää lähes 80 sijoitusta, joiden lisäksi sen koko kilpaura käsittää noin parisataa starttia esteluokissa. Huiman voittosumman (50 000e) turvin se on myös jäänyt eläkkeelle leipätyöstään ja toimii siitoksessa kysynnän mukaan.

ii. Kavalier oli tummanruunikko 171-senttinen holsteinerori, joka edustaa vahvaa saksalaista puoliverilinjaa estehevosia pääasiassa. Ori on myös kilpaillut valjakkoajossa ja koulussa muutamia startteja, mutta ei ole lähtenyt sen kummempaa uraa niistä luomaan. Kavalierillä ei ole muita varsoja holsteinkantakirjassa Rosendourin lisäksi, mutta sen ohessa on oria kylläkin käytetty ahkerasti muiden kantakirjojen puoliveritammoille sekä ratsuponijalostukseen isoille poniroduille. Erityisesti ratsuponijälkeläiset ovat pärjänneet rohkeina poneina hienosti kentässä ja esteillä, mutta ovat puoliverisetkin tehneet hyvää tulosta. Kavalier ei koulupuolella ollut suvun vahvimpia suorittajia, mutta kykeni perusasioita kuitenkin tekemään sileälläkin perusteena esteille. Kavalierin isä on I palkinnon kantakirjaori, joka ei loukkaantumisensa vuoksi kuitenkaan päässyt täysin oikeuksiinsa estehevosena ja tämä karsi halukkaita tamman tuojia markkinoilta pois siitoksen suhteen. Emä puolestaan on luonteeltaan haastava ja vaikka Kavalier osoittautui kivaksi oriiksi, ei emällä ole tahdottu enempää jälkeläisiä teettää.
ie. Estelle on ruunikko holsteintamma, joka omaa upeat liikkeet ja on kasvattajansa silmäterä. 173-senttinen tamma on haalinut esteiltä paljon sijoituksia ja tunnetaan pääasiassa isojen luokkien hyppääjänä. Estelle kilpailee yhä opetusmestarina, mutta on siinä ohella tehnyt muutaman estevarsan. Se on lisäksi palkittu sijoituksistaan estelaatuarvostelun III palkinnolla sekä kantakirjattu niin ikään III palkinnolle. Estelle polveutuu hyvästä suvusta, estepainotteisesta ja myös sen jälkeläiset ovat kilpailleet esteillä. Erittäin kiltti ja helppo tamma on myös periyttänyt varsoilleen helppoa käsiteltävyyttä ja hyvää liikettä. Ne ovat myös perineet isänsä puolesta hieman paremman rakenteen kuin emällään.

e. Rosefleur Raspberry on syntyperältään saksalainen, mutta ollut siitoskäytössä ja kilpaillut pääasiassa Hollannissa sekä muutamassa muussa euroopan maassa tehden kisatulosta. Kansainvälinen estetähti on 170-senttinen kevyen rakenteen omaava holsteinertamma, joka on periyttänyt rautiasta väriä useimmille varsoilleen. Holsteinkantakirjasta varsoja löytyy Raspberryltä neljä, joiden lisäksi sillä on kaksi muun kantakirjan varsaa. Raspberry on monitoimitamma, joka on esteuran lisäksi kilpaillut varmoin ottein kenttähevosena muutamia kilpailuja pärjäten oikein hyvin keskimäärin. Raspberry on palkittu estesijoituksistaan laatuarvostelun III palkinnolla. Kevytrakenteinen tamma on periyttänyt varsoilleen hyvän rakenteen lisäksi liikettä ja reipasta asennetta. Hyvinkoulutettu tamma on koulupuolellakin potentiaalinen, koulutettu GP-tasolle saakka, mutta omistajan estepainotteisuuden vuoksi kisannut koulua vain kenttäkilpailujen yhteydessä. Näyttelykehissä Raspberry ja varsat ovat pärjänneet myöskin hyvin.

ei. Rosefleur Ronaldo on uteliaan ja rohkean luonteen omaava ori, joka on saksalaista kasvatustulosta, joskin toiminut siitoksessa myös muualla Euroopassa. Rautias 170-senttinen ori on esteiden lisäksi kilpaillut muutaman luokan koulua ja valjakkoajoa, mutta esteet ovat selkeästi sen intohimo ja paras laji. Muutamia sijoituksia ovat varsatkin haalineet näistä lajeista, vaikkakin Ronaldon varsoista suuri osa on puhtaasti estepainotteisia. Ronaldolle oli viime kaudesta jäänyt jälkeläisiä yhteensä kahdeksantoista ja tälle kesälle on odotettavissa ainakin neljä lisää. Ronaldo on edelleen käytössä, joten lisääntymäänhän päin tuo lukumäärä on vielä. Kisakäytössä ei ori kuitenkaan enää ole.
ee. Rebecca edustaa harvinaisempaa sukulinjaa holsteinkasvatuksessa ja raudikko tamma periytyy vain muutamasta tunnetusta kantaoriista, joiden lisäksi suvusta löytyy mukava määrä valopilkkuja tuntemattomina niminä. 175-senttinen tamma on hyvärakenteinen, kantakirjattu odotetulle I palkinnolle ja lisäksi estelaatuarvostelun III palkittu. Sen varsoista löytyy useampi kantakirjapalkittu, lähinnä II palkintoa. Hyvin esteiltä sijoituksia kerännyt tamma on periyttänyt myös hyppylahjoja varsoilleen, joita kertyi siitosuran aikana yhdeksän. Näistä kaksi on suhteellisen tunnettuja siitosoreja ja tehneet itsekin pitkän esteuran. Rebecca ei ole itse enää siitos- tai kisakäytössä, mutta tekee mielellään kyllä töitä harrasteratsuna silloin tällöin. Tamma on myös kiertänyt ahkerasti näyttelyjä sekä saavuttanut muotovalion arvonimen. Tamma on pärjännyt myös kansainvälisissä näyttelyissä sijoittuen BIS-kehään kahdesti. Varsoista kuudella on myös itsellään näyttelykokemusta sekä saavutuksia, joten hyvää rakennetta ja ulkomuotoakin on tamma periyttänyt niille. Rebecca on toisen polven hevosista vanhin ja täyttää toukokuussa 28 vuotta.
Sukuselvitys © Jannica

Kilpailukalenteri

Sijoituksia ERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 3kpl, joista voittoja 3kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
15.03.2018 Team J&K ERJ 160cm 1./32
19.03.2018 Team J&K ERJ 160cm 1./32
20.03.2018 Team J&K ERJ 160cm 1./32

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

01.04.2018, Valmentaja Jannica
Prinsessatamma Esmeralda taiteili kevyen oloisesti tarjoamieni alkutehtävien ylitse ja liihotteli keijukaisen tavoin seuraavalle tehtävälle, jossa saitte tulla kolmikaariselle sijoitetut matalat verryttelyesteet pystyjen muodossa. Esmeraldalle nämä tehtävät olivat älyttömän helppoja, eikä tainnut ratsastajallekaan tutussa tehtävässä olla kauheasti haastetta. Sitä saatiin kuitenkin lisää asettamalla kaarevalle uralle yksi este lisää, niin että kolmannen kaaren jälkeen tultiinkin vielä yksi este kohtisuoraan maneesin keskustaa kohti yhdeksänkymmenen asteen kulmassa. Tämä tuotti sopivasti haastetta hevoselle, Jenna sen sijaan oli katseella jo ajoissa mukana menossa keskustaa kohti. Esmeralda vain tuli hieman jälkijunassa ja äkkäsi eteen ilmestyneen esteen vasta hyppyvaiheessa. Kuuliaisesti se kuitenkin ylitti pienen esteen, vaikka olikin vähän ällikällä lyöty. Seuraavalla kerralla sekin jo tiesi minne jatkettiin kolmoselta ja suoritus oli ennakoitu sekä tasainen kaikkiaan. Saitte kävellä hetkisen ennen isommille esteille siirtymistä.

Kolmikaariselta otettiin mukaan viimeinen este keskeltä, se tultiin samalla korkeudella ensimmäisenä radan osana, jolta suunnattiin oikealle kohti pitkää sivua ja kulman kautta hypättiin siis pitkällä sivulla sijaitseva sarja yhdellä laukka-askeleella, osia kaksi. Tämän jälkeen näiden kahden pystyn päätteeksi oli toiselle pitkälle sivulle taiteiltu uusista pilkkupuomeista okseri, jonka etupuomit oli pistetty vinoon. Esmeralda oudoksui puomeja ensimmäisillä hypyillä selvästi, mutta ylitti ne kuitenkin hieman hassulla hypyllä. Sen jälkeen toinen kerta oli jo vähän varmempi. Kolmannella tultiinkin jo täysin sulavasti ylitse. Vaihdoimme suuntaa, jolloin okseri tuli ensimmäisenä, sitten sarja toisinpäin ja lopulta eri suunnasta vaikea yhdeksänkymmenen asteen kulmassa oleva este. Muut radan osat alkoivat jo lähestyä maksimikorkeutta, mutta keskimmäinen pidettiin vielä vaativan tien vuoksi samassa korkeudessa noin 70cm. Toiseen suuntaan eivät sen kummemmin pilkkupuomit kuin muutkaan radan osat tuottaneet ongelmia, joten kerrasta ensimmäisellä pääsitte radan hyvin läpi ja saitte aloitella itsenäistä loppuverryttelyä.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan