Cypress Hill "Cindy"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Connemara, tamma
Säkäkorkeus, väri 145cm, ruunikko
Syntymäpäivä 04.03.2016
Rekisterinumero VH17-035-0079
Koulutustaso 100cm, HeB
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja / Tuoja Brianne Dougherty, Doublin / Jannica

Jälkeläiset
Ikääntyminen


♥ Ei vielä siitoskäytössä.

Täytti 3 vuotta 04.03.2016 - Täytti 4 vuotta 05.03.2016 - Nyt 11 vuotias

Sukuselvitys

i. Cynapsis ii. Cornelius iii. Cormack
iie. Caoimhe
ie. Cyndara iei. Cuuladh
iee. Cassidy
e. Wedding Cyclone ei. Creole eii. Cruser
eie. Le Lanai
ee. Cosmopolitan eei. Comanche
eee. Cool Mount

i. Cynapsis oli tummanruunikko 139cm korkea esteori, joka on hyvin tunnettu myöskin kansainvälisestä näyttelysaavutuksestaan. Cynapsi oli luonteeltaan hyvin persoonallinen: ei välttämättä orimainen, mutta kuitenkin sopivasti pilke silmäkulmassa elävä yksilö, jonka kanssa ei tylsiä päiviä ollutkaan. Uusia asioita kohdatessaan ja kisatilanteissa ori oli miltei pomminvarma yksilö, joka ei kyllä hetkahtanut maneesin katolta putoavaa lunta tai toisten pelleilyä maastossa. Se oli luotettava ratsu myöskin esteillä ja sileällä ja periyttänyt myös jälkeläisilleen hyvää käytöstä ja tasaisuutta paitsi askelien, myöskin temperamentin puolesta. Varsoista löytyy muutamia muotovalioita, kaikkiaan jälkeläisiä on siunaantunut orille peräti kolmetoista, joista kantakirjassa kuitenkin vain isän hyvän rakenteen perineenä kaksi oria. Jälkeläisistä kolme on tehnyt tunnetun uran: kaksi näyttelyiden saralla ja yksi esteratsuna sekä muutamia koululuokkia startaten. Muut ovat eläneet leppoisaa elämää lähinnä harrasteratsuina ja kaksi ensimmäistä jälkeläistä kuollut nuorena tapaturman seurauksena. Cynapsis on kilpaillut kolmenkymmenen sijoituksen verran ja periytyy brittilinjoista. Cynapsis lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi parikymppisenä.

ii. Cornelius oli ruunivoikko 133cm korkea esteori, joka periytti jälkeläisilleen hyvää ja kestävää suoritusponin luonnetta. Ori kilpaili täydet sijoitukset esteillä ja on lisäksi palkittu näyttelymeriiteistään. Cornelius on tunnettu jalostuksellisesti ja sillä on yli sata jälkeläistä pohjoismaissa sekä Britanniassa, jossa se on itsekin syntynyt. Orin isänisä ja emänemä ovat rodun kantavanhempia, joten ei liene ihme, että ori on haluttu sukutauluissa. Cornelius oli luonteeltaan rauhallinen ja hillitty, myös kodin ulkopuolella. Se lopetettiin 25-vuotiaana vanhuudenvaivojen vuoksi. Jälkeläiset ovat kilpailleet esteillä ja koulussa.
ie. Cyndara oli luonteeltaan mukavan positiivinen ja aina valmiina töihin. Tummanruunikko 139-senttinen tamma periytyi toisessa polvessa pelkästään rodun kantavanhemmista ja on ollut siitoskäytössä kuuden jälkeläisen verran, joista yhdellä kisatuloksia esteiltä. Cyndara rakasti esteiden lisäksi reippaita maastolenkkejä ja onkin ollut lähes pomminvarma maastossa samoilija periyttäen myös varsoihin varman olemuksen ja rauhallisen lähestymistavan uusiin asioihin. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja palkittu rodun laatuarvostelussa niin ikään kakkosella. Jälkeläisissä ei ole kantakirjayksilöitä. Cyndara lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi parikymmenvuotiaana.

e. Wedding Cyclone oli kymmenen jälkeläisen onnellinen emä. Tummanruunikko 145-senttinen tamma periytti melko pieniä jälkeläisiä, vaikka isäoriksi koetettiin valita vähän isompaakin. Cyclone sai nimensä synnyttyään keskelle omistajaparin häähumua, pahimpaan mahdolliseen aikaan. Onneksi hääseurue jaksoi kuitenkin odotella niin kauan, että tamma oli saatu turvallisesti talliin ja tallimestari jäi Cyclonen syntymää valvomaan kaiken sujuessa hyvin. Myös tamman omat varsomiset ovat menneet oikein mukavasti: koskaan ei ole ihmisapua tarvittu. Ilmeisesti sen tammavarsoilla ei ole kuitenkaan ollut tiinehtymisen kanssa helppoa, sillä kahdeksasta tammajälkeläisestä vain yksi on varsonut ja myöskin orivarsat ruunattu hedelmättömyysongelmien vuoksi varhain. Cyclonen jälkeläisistä tunnetuin lienee siitostamma Symphony, jolla on myös kolmetoista jälkeläistä, joten ainakin yksi varsoista on perinyt emänsä helpot varsomiset ja tiinehtymiset. Cyclone oli luonteeltaan aavistuksen haasteellinen ja tammamainen muutoin kuin tiineenä, joka myös osaltaan selittää ison jälkeläismäärän ja sen toisaaltaan sen, ettei kaikkia ole siitokseen käytetty sen varsoista, jos on epäilty, että vika on geeneissä. Tamman jälkeläisistä kaksi on kilpaillut esteillä sijoittuen, toinen näistä jo aiemmin mainittu tamma Symphony, joka on melkoisen tunnettu myös Suomessa kilpailleena. Tamma lopetettiin vajaan kolmenkymmenen vuoden iässä ja se asui kasvattajalla koko ikänsä.

ei. Creole oli ruunikonkimo tasan 140-senttinen ori, joka oli vieraiden ihmisten kanssa hieman hermostunut, orimainen ja vaikea hallittava, mutta tuttujen kesken hyvinkin lunkki tapaus ja kiva poni. Ori kilpaili esteillä ja kentässä helppoja luokkia sijoittuen kolmisenkymmentä kertaa. Creole on tunnettu etupäässä kuitenkin näyttelyurastaan, sillä champion-palkittu ori on sijoittunut isoissa arvonäyttelyissä peräti neljä kertaa bis-sijoille. Brittiläistä alkuperää oleva ori on melko erilaista ja uutta sukua ja haluttu sukuhaara myös suomalaisessa kasvatuksessa, koska neljän polven sisältä ei löydy yhtään suvun kantaponeja. Jälkeläisiä orille onkin siunaantunut yli satakolmekymmentä, joista kantakirjattuja peräti kymmenen ja perineet isänsä tasapainoisen ja sopusuhtaisen olemuksen, ryhdin ja rakenteen sekä erinomaisen rotu- ja sukupuolileiman. Jälkeläisistä esteuralla on isänsä perässä kunnostaunut kuusi, joista Holly tamma lienee tunnetuin brittiponi. Creole kuoli voimien hiljaa hiipuessa peräti 36 vuoden iässä!
ee. Cosmopolitan oli tummanruunikko 139-senttinen ponitamma, joka kilpaili koulussa ja esteillä helppoja luokkia. Tamma periytyi emänisän ja muutaman kolmannen polven ponien kautta rodun kantavanhemmista ja sillä on kymmenen varsaa. Tamma on tehnyt myös hyvän näyttelyuran ja palkittu paitsi championina myöskin nuorten ponien laatuarvosteluissa estepuolella viisivuotiaana ollen ikäluokkansa paras. Cosmon suvusta löytyy kolmannesta polvesta myös kaksi villiponia, jotka ovat kasvaneet nummilla, eikä niistä tiedetä suvullisesti kovinkaan paljoa. Jälkeläisistä yksi tamma on kantakirjattu, eikä niillä ole Creolea lukuunottamatta juurikaan kilpailusaavutuksia emänsä tavoin. Cosmopolitan lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole merkitty papereihin.
Sukuselvitys © Jannica

Kilpailukalenteri

Sijoituksia ERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 8kpl, joista voittoja yhteensä 2kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
11.02.2018 Teilikorpi ERJ 100cm 2./40
16.02.2018 Teilikorpi ERJ 100cm 4./40
14.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 4./40
15.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 1./40
17.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 1./40
19.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 3./40
20.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 5./40
31.07.2019 Mörkövaara / ERJ-Cup ERJ 90cm 3./101

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

20.03.2018, Valmentaja Jannica
Sait aloitella Cindyn kanssa verryttelyä itsenäisesti ravissa ja laukassa, tamma vaikutti jännittyneeltä uuden vesimaton nähdessään, mutta suhteellisen hyvin verryttely kuitenkin sujui antaessani tarvittaessa neuvoja ratsukolle samalla kun kokosin maneesiin esterataa treenaamista varten. Ravissa aloiteltiin ympyrällä tulemaan puomiharjoituksia ottamalla välillä toisella puolella ympyrää käyntiin, jos tamma alkoi katsella ympärilleen liikaa, samalla sait koota sitä enemmän, jotta kyttäily unohtuisi. Ponin jännittyminen näkyi myös selkeästi ratsastajan liikkeessä, tai lähinnä siinä ettei sitä ollut, koko yläruumis oli jännittynyt, joka pahensi hevosen osalta tilannetta vielä entisestään. Saitte vaihtaa suuntaa ja tulla puomeja toiseenkin suuntaan. Ennen hyppyjä otettiin vielä laukassa puomeja, joita myöhemmällä kierroksella nostettiin kavaleteiksi, ensin tultiin kolmella askeleella ja suuntaa vaihtaessanne neljällä. Molemmat sujuivat hienosti ja tamma oli kuuliainen sekä hyvin avuilla, eikä ainakaan ulospäin jännittänytkään enää niin paljoa.

Itse hyppääminen aloitettiin ristikolla melko keskellä maneesia, joka sujui hyvin ja Cindy oli hyvissä ajoin suuntaamassa esteelle. Ponnistuskohta oli aavistuksen lähellä, mutta muuten suoritus oli oikeinkin kiva. Seuraavalle kerralla este nostettiin metriin ja hyppy meni hyvin Cindyn käyttäessä takapäätä ja selkää hyvin. Pystyn lisäksi mukaan otettiin jännittävä hertta-este, jonka musta kuvio tuntui pelottavan ekassa hypyssä Cindyä ja lisäksi lähdit jälleen työntämään sitä esteelle liikaa häiriten suoritusta. Toisella yrityksellä poni meni yli, vaikka jäit jälleen työntämään ja se tuli liian lähelle estettä. Kolmas kerta meni paremmin eikä estekään enää mietityttänyt. Loppuun otettiin vielä viiden askeleen välillä suhteutettua linjaa, jossa oli pysty ja okseri. Linja meni hienosti, vaikka saitkin ratsastaa ponia melko voimakkaasti eteen pitkän välin vuoksi. Hyvää työtä tänään!

06.03.2018, Valmentaja Jannica
Tiistai-iltana viimeisenä pidettiin Jonnan ja Cindyn valmennus. Cindykin oli tuontiponejani, joten tunsin ponin ja sen heikkoudet hyvin. Tänään oli hauskasti selkään laitettu Jonna, joka ei ehkä ratsastustaidoiltaan ollut kokeneimpia tallilla, mutta päättäväisellä asenteella kyllä pisti ponin kuin ponin ruotuun. Jonna tykkäsi yleensä mennä Cindyllä ja maastoili tämän kanssa paljon, mutta heti kun oli mahdollisuus avautunut tunnille hyppäämään, oli tyttö ollut käsi pystyssä tulossa. Aloittelimme hieman tilannekartoituksella. Verryttelyä seurasin lähinnä etäämmältä ja ohjeistin silloin tällöin puomeja ylittämään. Verryttely meni hyvin ja näki, että Jonna oli tottunut energisen ponin kanssa toimimaan saaden sen virran kanavoitua hienosti työntekoon. Ristikot ylittyivät ongelmitta, samoin pienet pystyesteet, jotka vielä hypättiin ennen välikäyntejä.

Niiden jälkeen alettiinkin sitten enemmän työstää hyppyjä ja laitoin ympyrälle ensin kaksi ristikkoa, joilla harjoiteltiin ääneen askelten laskemista sekä esteistuntaa, johon Jonna sai ensin opastusta kädestä pitäen ponin seisoessa sekuntin kerrankin paikallaan. Jonnalla oli oikein hyvä istunta liikkeessä, mutta paikallaan hän vaati vielä paljon harjoittelua ja koordinaatiota, joten suosittelin tytölle istuntaharjoituksia satulatelineellä sekä simulaattorissa ja mihin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Kun perusteet oli saatu pohjalle, oli hyvä lähteä laajentamaan estetietämystä lähestymisiin ihan kohta kohdalta opastaen alkuun. Käytimme pystyllä ponnistuspuomia apuna, koska myös Cindy oli suhteellisen untuvikko esteillä etenkin niiden noustua. Hyvin menivät kuitenkin pienet hypyt tänään ja loppuun päästiin jo ottamaan muutama isompikin, jotka ratsukko ylitti rohkeasti!

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: PJ