EST 2009
Team J&K

Weston J&K

Rotu, sukupuoli Fwb, ori Kotitalli Team J&K
Säkäkorkeus, väri 172cm, ruunikko Omistaja Team J&K, VRL-00766
Syntymäpäivä 20.10.2017 Kasvattaja Team J&K
Rekisterinumero VH17-031-0629 Meriitit

-

Koulutustaso 100cm, GP

3v 25.10.2017  /  4v 01.11.2017  /  Nyt 9-vuotias


© VV

Luonnekuvaus

Weston on upea ilmestys ja selkeästi myös tietää sen. Ori on aina ryhdikkäänä ja valppaana, valmiina esiintymään, tilanteessa kuin tilanteessa. Se helposti alkaa kukkoilemaan tutuillekin ihmisille, mutta kokenut ja jämäkkä käsittelijä pärjää orin kanssa kuitenkin hienosti. Välillä ihanien tammojen läsnäolo saa orin täysin sekaisin eikä vauhtia ja vaarallisia tilanteita tämän herran kanssa ole ainakaan liian vähän. Silti Weston on niin ihana kovan macho -kuorensa alla, että eihän sille voi kuin nauraa ihastuneesti.


Hoitaessa Weston malttaa seisoa hienosti paikoillaan, mutta on kuitenkin koko ajan valppaana reagoimaan mihin tahansa, kuten pieneen kolahdukseen takaa tai ohi kulkevaan tammaan. Hoitajalla saa olla runsaasti huumorintajua ja välillä silmät selässäkin. Harjatessa Weston tuo itseään ja kutiavia kohtiaan tykö juuri niinkuin isänsä. Orilla on myös hauska tapa etsiä herkkuja hoitajan taskuista, hupusta tai vaikkapa paidan alta voimakkaasti turvalla vaatteita pöyhien. Vedellä, niin ämpärissä olevalla tai letkusta tulevalla, on kiva leikkiä, pärskiä ja kastella joka paikka. Taluttaessa orilla kannattaa olla ketju suussa tai orikuolain, sillä kaikki ympärillä tapahtuva on Westonin mielestä niin mielenkiintoista, että pieni ihminen vieressä kävelemässä unohtuu helposti. Ori kuitenkin kunnioittaa ihmistä, eikä varmasti tahallaan esimerkiksi rynni päälle, kunhan menee pienen miehen pää sekaisin kaikesta mielenkiintoisesta. Varustamisessa, loimien pukemisessa tai klippaamisessa ei tämän herran kanssa ole hankaluuksia, vaan hoitotoimenpiteet voi kaikki tehdä huoletta ja rennosti.

Weston on oma kasvatti ja tarkoin valituista vanhemmista. Molemmat vanhemmat ovat hienosti menestyneet kouluratsastuksen saralla, eikä Weston jää yhtään kummankaan varjoon. Orilla on loistavan kilpahevosen geenit ja sen tuntee samantien orin selkään istahtaessa. Westonilla on loistava keskittymiskyky ja miellyttämisen halu niin halutessaan, joten oikeaan työskentelymoodiin päästessään tämän orin kanssa tekee mitä vain.

Kouluratsastus on Westonilla verissä. Orilla on mahtavat, kauniit ja isot askellajit joita se mielellään esittelee. Ori on kuitenkin helposti vähän turhan vauhdikas tapaus eikä ajatuksetkaan välttämättä ole aina tässä hetkessä. Oikeanlaisella alkuverryttelyllä orin saa kuitenkin suht helposti tuotua tähän päivään ja silloin ori työskenteleekin lähes ajatuksen voimalla ja treenaa samaa pientä tehtävää aina paremmin ja paremmin vaikka maailman tappiin asti. Laukkaaminen saa Westonin herkästi kuumumaan ja laukkatyöskentely onkin joskus ollut meidän kompastuskivi.

Esteet saavat Westonin syttymään ja nuortumaan pieneksi hölmöileväksi varsaksi alta aikayksikön. Ori nauttii hyppäämisestä suuresti, mutta sen tekniikka ei ole parhaimmasta päästä. Tämä yhdistettynä kuumumiseen ja sähläämiseen saa joskus esteratamme näyttämään erittäin vaaralliselta touhulta. Treenillä on päästy tässäkin asiassa pitkälle ja Westonilla hypätäänkin usein, koska se siitä niin kovasti pitää.

Maastossa Weston on kulkenut pienestä varsasta lähtien. Orin liikutus on varsana ollut ajamista metsäteillä ja ajolenkit ovat edelleenkin Westonin mielestä yksi parhaimmista asioista maailmassa. Tätäkin orin kanssa tehdään usein, sillä mikäs sen parempaa kuin monipuolinen liikunta! Weston on nähnyt kaiken punaisista postilaatikoista vihreisiin miehiin ja isoihin tankkirekkoihin. Se ei hätkähdä juuri mistään, mitä maastossa tulee vastaan ja sen kanssa onkin ihanaa maastoilla selästä tai ajaen, yksin tai yhdessä. Myös uittoreissut ovat herran mieleen ja maastoesteet ne vasta parasta onkin!

Traileriin Weston menee kuin vanha konkari, sitähän se onkin. Pelkkä trailerin näkeminen saa orin ryhdistymään ja valpastumaan vielä entisestään ja kyytiin mennään reippaasti uteliaisuutta ja intoa puhkuen. Matkustaminen sujuu rauhallisesti. Uusissa paikoissa orin kanssa saa välillä olla helisemässä sen ollessa niin kamalan innoissaan kaikesta ja välillä unohtaessaan yksinkertaisimmatkin käytöstavat. Kilparadalla ori kuitenkin tuntuu tajuavan olevan tositilanteen kyseessä ja yleensä kilpailuissa näyttääkin parastaan ja on upeasti ratsastajan kanssa yhtä.Sukuselvitys

i. Windell Verner
KRJ-I, YLA2, KTK-III
ii. Williot iii. Willis
iie. Willa
ie. Wilma iei. Wim
iee. Vonda
e. Daisy Rose
KRJ-I
ei. Toblesse eii. Toblerone
eie. Tidella
ee. Daisy eei. Capitol
eee. Day by Day

i. Windell Verner on 175cm korkea ruunikko ori, jonka ulkomuoto on henkeäsalpaavan upea. Luonteeltaan ori on kiltti ja sympaattinen, mutta kuitenkin jokseenkin orimainen. Verneri rakastaa kaikenlaista huomiota ja onkin aina ensimmäisenä hörisemässä aamun tallityöntekijälle. Ori on menestynyt kouluratsastuksen saralla usean sijoituksen verran sekä on palkittu upeallla KRJ-I -palkinnolla. Ori selkeästi periyttää upeita ja isoja askellajeja, jotka on Westonillekin siunaantuneet.

ii. Williot on herrasmiehen luonteen omaava musta 163-senttinen ori, joka osoitti lupaavaa kouluhevosen alkua jo vuotiaana askeltensa puolesta. Kyvyt esiin finaalissa ori loistikin vuotta myöhemmin ja on koko ikänsä koulupainotuksen lisäksi menestynyt kohtalaisen hyvin myös estepuolella, tosin ihan harrastetavoitteella. Kouluradalta orilla on neljäkymmentä sijoitusta ja innokas kisaaja on jatkanut silloin tällöin kilpailemista isommissa kisoissa. Yhteistyöhaluinen ja herkkä ratsu on kilpaillut maan kuuluilla ratsastajilla ja toiminut vanhemmalla iällä myöskin opetusmestarina. Luonteensa ori on eittämättä perinyt omalta isältään, sillä sen suvussa on rauhallisia ja käsiteltävyydeltään ongelmattomia oreja paljonkin. Williot on ollut melko vähän siitoskäytössä pitkän kisauran vuoksi, joskin vähäisen jälkeläismäärän joukosta löytyy kolme siitosoria.
ie. Wilma oli ruunikko 175-senttinen puoliveritamma, joka keräsi näyttelykehistä muotovalion arvonimen vaikka luonteikas olikin ja välillä sopivaa (tai siis halukasta) esittäjää sai hetken etsiskellä. Hoitotilanteissa tamma ei ollut ihan hankalimmasta päästä, mutta saattoi silti välillä eksyttää hampaansa väärään paikkaan, etenkin satulavyötä kiristäessä. Ratsuna tamma oli helpompi, keskittyi kisatilanteissa hyvin ja sopi monenlaiselle ratsastajalle, kunhan avut olivat pehmeitä. Tammamaisen ajatuksen kulun ja vaihtelevat mielialat tammavarsoilleen periyttänyt Wilma oli itsekin melkoisen ailahtelevainen, mutta sen jälkeläiset ovat olleet tasaisempia luonteita. Wilma oli luottavainen ratsastajan vaihtuessakin ja teki aina parhaansa kouluradoilla, joista tamma keräsi neljäkymmentä sijoitusta. Voittoja näistä oli melkoisen moni, mutta silti tammalta jäi laatuarvostelupalkinto hakematta omistajan saamattomuuden vuoksi. Varsoja Wilmalle jäi neljä ja kaikki ovat kilpailleet koulua, osa myöskin helppoja esteluokkia. Wilma lopetettiin jalkavaivojen vuoksi muutama vuosi sitten.

e. Daisy Rose on 173cm korkea ruunikko tamma, joka omaa herkän ja reaktiivisen luonteen. Tamman kanssa pärjää sen hyvin tunteva ihminen, joka osaa olla sopivalla tavalla jämäkkä sekä sopivalla tavalla ns. valita taistelunsa. Tamma tuntee oman arvonsa ja onkin periyttänyt tämän piirteen, ja taipumuksensa sähläykseen, myös Westonille. Rose niin ikään on menestynyt kouluratsastuksessa ja palkittu upealla KRJ-I -palkinnolla. Tamma on ollut loistava emä varsoilleen ja tuleekin varmasti jatkamaan siitostamman uraansa vielä pitkään.

ei. Toblesse on arkaluonteinen hätähousu, jonka kanssa ratsastajalla maltti on valttia. Ruunikko tähtipää on hoitaessa hätäinen ja hermostunut mikäli tallissa ei ole muita kaverina ja kodin ulkopuolella stressaa vielä enemmän, jonka vuoksi oriin kisaura koulussa on jäänyt melkoisen mitättömäksi käsittäen vain parikymmentä sijoitusta helpoista luokista. Rose ei siis ainakaan isänsä puolesta ole varsinaisesti geenejä saanut kouluareenoille, eikä onneksi hermostunutta luonnettakaan. Jälkeläisiä 165-senttisellä suomalaismiehellä on kuusi, joista yksi on palkittu kouluvarsojen laatuarvioinnissa kakkospalkinnolla ja muutkin kilpailleet koulua isäänsä paremmin sijoittuen. Paremman koulutustason omaavien tammojen kanssa astutetut jälkeläiset ovat pärjänneet GP-tason kentillä saakka jättäen isänsä komeasti varjoon. Toblessen vanhemmat ovat kouluratsuja, mutta isältään löytyy jonkin verran myös estepuolelta startteja, jolta Toblesse on perinyt myös estepuolelle hieman lahjoja taittaen kevyesti alta metriset radat ainakin kotioloissa. Orilla on kohtalainen rakenne ja se on palkittu kolmospalkinnolla kantakirjassa, näyttelymenestystäkin ori on kerännyt champion arvonimen verran, mutta arvonimeä sille ei syystä tai toisesta ole anottu. Onneksi varsat ovat usein saaneet emältään paremmat geenit ulkonäön ja rakenteensa suhteen ja niistä yksi on kantakirjattu kakkosella. Ori viettelee jo ansaittuja eläkepäiviä vajaan kolmenkymmenen vuoden ikäisenä ja asuu edelleen Suomessa.
ee. Daisy on tummanruunikko suurikokoinen (173cm) tamma, joka ei välttämättä koreile rakenteellaan, mutta on luonteeltaan oikein soma ja sympaattinen. Eläkerouvan tittelin muutamia vuosia sitten saanut oloneuvos on suomalaissyntyinen puoliveritamma ja ollut ainoastaan saman kantakirjan käytössä siitokseen viiden varsan verran, joista kaksi on kilpaillut ja palkittu kouluratsastuksen saralla. Daisy on ihana emätamma, jolle olisi suotu enemmänkin jälkeläisiä, mutta ikä alkoi jo tulla vastaan pitkän kisauran jälkeen. Kilpailu-urallaan Daisy on saavuttanut yhtä sun toista, mukaan mahtuu täysien koulustarttien lisäksi GP-tasolla arvokilpailuja ja pohjoismaiden mestaruuksia. Tamma on periyttänyt varsoilleen hyvän temperamentin sekä eväät kouluradoille.
Sukuselvityksen toinen polvi © JannicaJälkeläiset

Syntymäpäivä Rotu-skp Varsa (rekisterinro) Emä Menestys
27.01.2018 fwb-t. Cursed Christina J&K (VH18-031-0076) Cursed Cassie J&K -
15.12.2019 fwb-t. Cesya J&K (VH19-031-0000) Cesney J&K -

Kilpailukalenteri

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
22.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 5./37
23.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 4./34
23.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 5./37
24.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 3./37
29.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 1./34
15.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
17.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
20.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 2./20
24.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 3./20
26.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
27.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
27.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
28.11.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 2./20
01.12.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 4./20
02.12.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 1./20
04.12.2017 Team J&K KRJ Intermediate II 3./20
06.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 5./29
09.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 5./29
12.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 1./29
13.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 1./30
13.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 3./30
15.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 4./30
15.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 4./30
17.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 4./30
19.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 4./30
14.12.2017 Team J&K KRJ Grand Prix 1./29
11.12.2017 Gestüt Helmwald KRJ Grand Prix 5./30
08.01.2018 Mörkövaara KRJ Intermediate II 2./61
09.01.2018 Mörkövaara KRJ Grand Prix 5./91
06.01.2018 Team J&K KRJ Grand Prix 5./37
13.01.2018 Team J&K KRJ Grand Prix 3./37
14.01.2018 Team J&K KRJ Grand Prix 5./37
12.03.2018 Team J&K KRJ Grand Prix 6./37
12.03.2018 Team J&K KRJ Grand Prix 2./37
15.12.2019 Team J&K KRJ Grand Prix 1./29
01.01.2020 Team J&K KRJ Grand Prix 4./31
03.01.2020 Team J&K KRJ Grand Prix 3./31
04.01.2020 Team J&K KRJ Grand Prix 5./31
06.01.2020 Team J&K KRJ Grand Prix 2./31
07.01.2020 Team J&K KRJ Grand Prix 5./31

Päiväkirja

Valmennukset

01.11.2019, valmentajana Siiri L. (Omistajan kirjoittama)
Aloitimme tämän päiväiset alkuverryttelyt rennolla eteen-alas -työskentelyllä. Weston oli ilmeisesti aikamoisella härväys tuulella ja välillä näytti Jennakin selässä olevan aivan helisemässä. Keskityimme aluksi orin taivutteluun ja käynti-ravi -siirtymisiin, joista etenimme pikkuhiljaa temponvaihteluihin ravin sisällä, erilaisiin kiemurauriin, pohkeenväistöihin ja avotaivutuksiin. Pikkuhiljaa Weston alkoi selkeästi keskittymään kunnolla ja ratsukon työskentely alkoi näyttää aina vain paremmalta ja paremmalta. Pienten välikäyntien aikana ohjasin Jennalle hyödyllisen ratsastajan venyttelyn, jota kannattaa tehdä päivittäin esimerkiksi juuri väli- tai loppukäyntien aikana. Seuraavaksi jatkoimme laukkatyöskentelyllä. Tämä on aina ollut Westonille vaikeaa ja niin oli nytkin. Ori puhisi ja pärski, vastusteli kuolainta ja kohkasi omiaan. Jatkoimme laukassa kaarevia uria sekä temponvaihteluita laukan sisällä. Pikkuhiljaa ori alkoi jälleen keskittymään ja pääsimme siirtymään myös pohkeenväistöön laukassa sekä avo- ja sulkutaivutuksiin. Weston oli selkeästi vasemmasta kyljestään jäykempi kuin toisesta ja loppuverryttelyssä keskityimmekin enemmän vetristelemään oria. Jennan istunta oli hieman vino ja sen korjaantuessa alkoi hevonenkin selkeästi suoristumaan. Loppuverryttelyissä oli myös hyvä pureutua lisää siirtymisiin ja tempon vaihteluihin käynnissä ja ravissa. Otin mukaan myös pari sarjaa puomeja, joista Weston meinasi innostua alkuun vähän liikaakin. Puomien avulla saimme kuitenkin niin käyntiä kuin ravia venymään upeasti pidemmäksi ja matkaavoittavammaksi, tästä oli hyvä jatkaa lisättyyn käyntiin ja raviin. Lopuksi kevyessä ravissa loivia kaarevia uria, isoja ympyröitä ja kahdeksikkoja. Tässä kohtaa Westonin vinouskin oli jo selkeästi huomaamattomampi, mutta kehotin kiinnittämään tähän huomiota myös kotitreeneissä. Hieno valmennus, kiitos!

Päiväkirjamerkinnät

25.10.2017, kirjoittaja Jenna S.
Weston täyttää tänään jo kolme vuotta! Muistan orin syntymän edelleen kuin eilisen päivän, enkä voi uskoa että siitä pienestä rohkeasta varsasta on kasvanut jo tällainen aikamies! Orin kanssa on alettu rakentamaan pohjakuntoa jo kaksivuotiaana opettamalla se ajoon. Nyt kolmevuotiaana ori ravailee kärryjen kanssa jo kuin vanha tekijä. Sen lihaskunto on erittäin hyvä ja maastovarmaksikin se on oppinut kuin sattumalta. Tänään jälleen valjastin sen kärryjen eteen ja lähdin tyytyväisenä vihellellen ajelemaan. Ori lönkytteli rennosti käynnissä eteenpäin. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin pyysin herraa raviin. Weston sinkosi eteenpäin energiaa puhkuen. Se ravasi tahdikkaasti ja reippaasti eteenpäin työskennellen mukavasti takapäällään. Yhtäkkiä se pysähtyi kuin seinään pää korkealla ilmassa ja puhisi. Pian minäkin näin edessämme kaksi isoa hirveä keskellä tietä. Sydän hyppäsi kurkkuuni ja ehdin jo ajatella kaikenlaisia kauhukuvia mielessäni. Weston vähintäänkin tekee järkyttävän täyskäännöksen kohti tallia ja juoksee sinne korvat koristeena ja kuolaimeen purren ojia pitkin samalla, kun minä tipun kärryistä ja katkaisen selkäni, ajattelin. Toisin kuitenkin kävi, hirvet tuijottivat meitä hetken ja sitten jatkoivat matkaansa tien toiselle puolen metsään. Weston seisoi vielä pitkään kohtaamisen jälkeen kuin tatti paikallaan sieraimet laajentuneena ja pälyillen ympärilleen. Koska se kuitenkin pysyi paikallaan, annoin sen ihmetellä ja tyynnyttelin samalla itseänikin. Hetken päästä Weston korahti kovaäänisesti ja lähti yhtäkkiä reippaasti ravaten eteenpäin kuin mitään ei olisikaan tapahtunut. Itse mietin edelleen sydän pamppaillen koko loppumatkan, mitä olisikaan voinut käydä. En voi uskoa, miten fiksusti tämä nuori ori tilanteessa käyttäytyikään! Tallilla hoidin orin viimeisen päälle kunnolla, syötin sille aivan liikaa porkkanoita ja kuiskailin kehuja sen korvaan. Uskomatonta!

20.10.2017, kirjoittaja Jenna S.
Tänä aamuna heräsin herätyskellon pirinään hieman kiukkuisena ja keskeltä kamalaa painajaista, jossa menetin kaiken omaisuuteni ja kaikki läheiseni. Aamukahvilla yritin rauhoittua ja karistaa kaikki ikävät mietteet päästäni. Eikös sitä sanota, että mitä kamalampi uni, sen enemmän onnea tosi elämässä? Tallin ovelle päästessäni näin naamastaan punaisen tallitytön, joka juuri yritti soittaa minulle. Pian selvisi, että ensimmäistä varsaansa odottava tammamme Daisy Rose onkin synnyttänyt yöllä hieman ennen aikaisesti. Ryntäsin talliin samalla eläinlääkärille soittaen. Varsomiskarsinassa minua odotti rauhallisesti aamuheiniään syövä Rose ja sen mahan alta nisää välillä imien pilkisti upean näköinen ruunikko orivarsa, ainoana valkoisena merkkinään pieni sukka toisessa takajalassa. Varsa selkeästi ihmetteli hetken karsinan edustalla parveilevia tallityttöjä ja minua, mutta totesi pian mielenkiintoisemmaksi tutkia karsinaa ja koikkelehti ympäriinsä pitkillä koivillaan. Sydämeni suli sillä sekunnilla! Vaikka kaikki selkeästi oli hyvin, päätin vielä odottaa eläinlääkäriä paikalle. Hänen tullessaan ja tutkimuksia tehdessään varsa jatkoi ympäriinsä hyörimistä Rosen luimistellessa happamana ihmisille. Eläinlääkäri totesi kaiken olevan hyvin niin emällä kuin varsallakin, joten huojentuneena aloin suunnitella katsinan siivousta. Laitoin Roselle riimun päähän ja talutin sen viereiseen varsomiskarsinaan. Varsa koikkelehti perässä vähääkään epäröimättä, miten rohkea pieni mies! Siivosin karsinan ja lisäsin uusia olkia purujen päälle, sitten vein kaksikon takaisin karsinaan. Jäin hetkeksi aikaa hengailemaan karsinaan ja mietin varsalle nimeä. Yhtäkkiä se pälkähti mieleeni! Ori muistutti niin kovin honkkelia ja ihanaa Persoonaa isolla peellä, joten Weston tuntui sopivan kuin nenä päähän, lisäksi se alkaa vielä kivasti samalla alkukirjaimella kuin varsan isän nimi. Tyytyväisenä myhäillen lähdin muihin hommiin, huomenna täytyisi sovitella varsalle loimea päälle, jotta Rosekin pääsee hetkeksi ulkoilemaan.

VRL-00816

Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen

© Team J & K 2019. Taustakuvan Gordon Dionne (CC BY-NC-SA 2.0)