etusivu
säännöt
valmennuskalenteri
Team J&K

Kouluvalmennus suomalaisille puoliverisille 25.10.2013

Virtuaalisten Suomalaisten Puoliveristen Yhdistys järjestää lokakuussa kouluvalmennuksen suomalaisille puoliverisille. Valmennuksen teemana on vastalaukka, tempon vaihtelut ja siirtymiset. Valmenentajana toimii vastikään VSPY:N tiimiin liittynyt Jenna S. Valmennus pidetään Team J&K:n valmennuskeskuksen tiloissa.


Informaatio:
○ PVM 25.10.2013 / VIP 20.10.2013
○ Järjestäjänä VSPY
○ Järjestyspaikkana Team J&K, valmennuskeskus
○ Valmentajana Jenna S.

Rajoitukset:
○ Valmennukseen otetaan 4 osallistujaa
○ 1 hevonen / omistaja/talli
○ Hevosen koulutustason täytyy olla vähintään Helppo B
○ Hevosen sivuilta tulee löytyä luonne ja/tai kattavat päiväkirjamerkinnät, joista ilmenee luonne
○ Avoinna vain suomalaisille puoliverisille

Osallistuminen:


Sähköpostilla osoitteeseen jenskizy@gmail.com, otsikolla VSPY Valmennus 10/2013.
Muodossa: Ratsastaja - <a href="http://">Hevosen nimi</a>Osallistujat 0/4:

1. Riitsu - Wountred F
"Kaunis ori käveli ylireipasta tahtia ympäri maneesia. Ihan ensimmäisenä, jo alkukäyntien aikana otin käsittelyyni Riitsun istunnan. Kehotin häntä istumaan hieman syvemmälle satulaan, venyttämään jalkojaan pitkälle alaspäin jonka jälkeen ne luontevasti asettautuivat parempaan paikkaan. Kehotin Riitsua kokoamaan ohjat ja keskittymään erityisesti suun tasaiseen tuntumaan. Alkuraveissa Redi ravasi pää korkealla aivan liian lujaa, joten kehotin Riitsua rentouttamaan hartiat ja tasaisilla ulko-ohjan pidätteillä, isoilla ympyröillä ja laajoilla kaarilla rauhoittelemaan oria. Pian Redi alkoikin pyöristää niskaansa ja ravin tempo rauhoittui hieman. Käynti-ravi siirtymiset menivät aluksi penkin alle, kun Redi ei meinannut millään siirtyä käyntiin, ja kun ratsastaja viimein sai sen käyntiin, ei kävelyä kestänyt paria askelta pidempään. Rauhallisilla, miljoonilla puolipidätteillä alkoi sujua. Seuraavana oli vuorossa kolmikaarinen kiemuraura, jossa ensimmäinen kaari kootussa ravissa, toinen keskiravissa ja kolmas taas kootussa ravissa. Sen jälkeen ratsastetaan päätyyn ja toisen kulman jälkeen koko rata leikkaa jossa lisätty ravi. Tämä tehtävä sujui tältä parivaljakolta hienosti. Pienien välikäynten jälkeen oli laukannostojen vuoro. Laukannostoissa Redi saisi ottaa vielä hieman enemmän takajalkoja alle, mutta muuten sekin tehtävä sujui hyvin. Seuraavaksi kehotin ratsukkoa ratsastamaan isoa kahdeksikkoa, joskin ympyrät vastalaukassa. Ympyröiden välissä sai vaihtaa oman valinnan mukaan laukan joko ravin kautta tai laukanvaihdolla suoraan. Riitsu vaihtoi ensin suoraan, mutta Redi tuntui ottavan tästä ylimääräisiä kierroksia, joten kehotin Riitsua ratsastamaan vaihdot mielummin ravin kautta. Vastalaukassa ei ollut ongelmia, Redi kokeneena kouluorina sai pidettyä tasapainonsa hienosti. Loppuverryttelyissä kehotin Riitsua ratsastamaan puolipitkin ohjin oria eteen ja alas. Kotitehtäväksi annoin paljon siirtymisiä, pysähdyksiä ja peruutuksia. Laukkatyöskentely teiltä sujuu hyvin, joten nyt on aika palata taas perusasioiden ääreen, jotta saadaan ori kunnolla kuulolle myös hitaammassa tempossa."

2. Kiiskinen - Suprant Bentley
"Bentley, uskomattoman komea ori! Tämä ratsukko näytti silmääni alusta alkaen erittäin sopusuhtaiselta parivaljakolta, ja hetken aikaa heidän alkuverryttelyä seurattuani huomasin heillä olevan jo pitkää yhteistyötä takana. Kehotin Kiiskistä hieman rauhoittamaan suuta, sillä aika-ajoin Bentley näytti purevan sisäkuolaimeen kiinni. Sisäkädellä voi välillä vaikka taputtaa ja päästää ohjan löystymäänkin, kunhan ulko-ohjan pitää koko ajan tuella! Siirtymiset käynnin ja ravin välillä sujuivat uskomattoman hienosti, Kiiskisen ei tarvinnut kuin hieman henkeä pidättää niin jo Bentley siirtyi käyntiin. Sama raviin siirtymisessä, pieni hipaisu pohkeella riitti. Sen jälkeen kehotin ratsukkoa ratsastamaan kolmikaarista kiemurauraa, jossa ensimmäinen kaari kootussa ravissa, toinen keskiravissa ja taas kolmas kootussa ravissa. Sen jälkeen ratsastetaan päätyyn ja toisen kulman jälkeen koko rata leikkaa jossa lisätty ravi. Kootussa ravissa Bentley taas puri herkästi sisäkuolaimeen kiinni, samaten muistutin Kiiskistä huolellisesta suoristamisesta kulmien välillä. Keskiravi oli hienoa ja kolmannessa kaaressa taas hieman ongelmia. Sen sijaan lisätty ravi oli todella upean näköistä, wow! Hetken aikaa työstimme koottua ravia, kunnes Bentley pehmeni vielä hieman lisää suusta ja sekin tehtävä alkoi sujua. Pienien välikäyntien jälkeen oli laukannostojen vuoro. Nostot ei sinällään tuottaneet ongelmia, mutta Kiiskisellä tuntui olevan tapana nojata hieman liikaa eteen nostoissa. Tästä syystä johtuen Bentley ei saanut tarpeeksi voimaa takasiinsa ja nosto ei lähtenyt kunnolla ns. ylämäkeen. Kun Kiiskisen istunta saatiin korjattua, alkoi nostotkin näyttämään upeilta. Seuraavaksi kehotin ratsukkoa ratsastamaan isoa kahdeksikkoa, joskin ympyrät vastalaukassa. Ympyröiden välissä sai vaihtaa oman valinnan mukaan laukan joko ravin kautta tai laukanvaihdolla suoraan. Tämän ratsukon laukanvaihdot sujuivat erittäin hienosti, hyvä! Välillä Bentley vaihtoi herkästi ristilaukalle, kun tasapaino ei riittänyt vastalaukkaan ympyrällä. Muistutin Kiiskistä, että kun hevonen tuntuu siltä, että se kohta vaihtaa ristilaukalle tai myötälaukalle, ei missään nimessä kannata pidättää. Silloin hevosen on entistä vaikeampi saada ylläpidettyä vastalaukkaa. Loppuverryttelyissä Bentley oli erittäin rennon oloinen ja pärski tyytyväisenä. Kotitehtäväksi antaisin kootun ravin harjoittelun!"

3. Meeri N. - Hiekan Gabiela
"Meerin tamma Gabi oli valmennuksen alussa kiinnostuneempi muista ratsukoista kuin selässään kököttävästä ratsastajasta. Se ei kulkenut hetkeäkään suoraan, vaan pitkälläkin sivulla kiemurteli ja pälyili ympärilleen. Niimpä kehotin Meeriä aloittamaan heti käynti-ravi siirtymiset, joiden väliin pysähdyksiä ja hieman reippaampaa ravia. Aluksi tehtävistä ei tuntunut tulevan mitään, sillä kun Gabi ei päässyt muiden hevosten luo, se alkoikin näkemään joka paikassa pieniä vihreitä miehiä. Kehotin Meeriä pitämään tamman kiireisenä, koko ajan ympyröitä, voltteja, asetusta sisään ja ulos sekä tietysti edellä mainittuja siirtymisiä. Pikkuhiljaa Gabi huomasi joutuvansa töihin ja ylimääräinen sählääminen jäi. Korjailin hieman Meerin istuntaa, kunnon ryhti ja kulma kyynärpäihin! Siirtymiset alkoivat sujua, joten seuraavana oli vuorossa kolmikaarinen kiemuraura. Ensimmäinen kaari kootussa ravissa, toinen keskiravissa ja kolmas taas kootussa ravissa. Sen jälkeen ratsastetaan kulmaan ja toisen kulman jälkeen koko rata leikkaa jossa lisätty ravi. Tältä ratsukola koottu ravi ja keskiravi sujuivat kuin vettä vain, kun taas lisättyä ravia ei meinannut irrota millään. Muistutin Meeriä huolellisista valmisteluista, ensin kunnolla pidätteet läpi ja vasta sitten pyydetään lisättyä ravia. Muistutin myös tuntumasta lisäämisessä, hevonen lisää ravia kättä kohden eikä pysty sitä tekemään jos tuntuma ja ohjat heitetään kädestä pois. Pienien välikäyntien jälkeen oli vuorossa laukannostot. Gabi ei millään meinannut nostaa laukkaa, vaan alkoi poikittamaan ja peruuttelemaan. Rauhoitimme hetkeksi tilanteen, ja palasimme taas käynti-ravi siirtymisiin. Kun Gabi tuntui taas rennolta, huolelliset valmistelut ja uusi yritys. Nyt alkoi nostot sujua! Laukka vaikutti hieman jäykältä, joten kehotin ratsastamaan molempiin suuntiin laukan pyöriväksi ja reippaaksi ennen nostojen hiomista. Ja kas kummaa, kun tamma oli kunnolla vertynyt, ei nostojenkaan kanssa ollut enää ongelmia. Sen jälkeen oli vuorossa vastalaukka kahdeksikolla. Laukan sai vaihtaa ympyröiden välissä joko ravin kautta tai suoraan. Meeri päätyi vaihtamaan ravin kautta. Vastalaukassa Gabi meni hieman mutkalla sisäänpäin, mikä vaikutti laukan rytmiin. Kehotin Meeriä ratsastamaan tammaa vastalaukassa vuoroin sisään ja vuoroin ulos (loistavaa venyttelyä!) ja sen jälkeen keskittymään asetukseen. Kun vastalaukka sujui, annoin luvan siirtyä loppuverryttelyyn. Kotiin annoin vinkiksi verryttelyn aloittamisen laukalla, jos tuntuu siltä, että tamma alkaa vetristymään vasta laukan jälkeen."

4. Sen - Elken Burke
"Burke vaikutti alkukäynneissä ja -raveissa miltei pystyyn kuolleelta. Se ei juuri Senin apuihn reagoinut, vain lönkytteli laiskasti eteenpäin. Kehotin Seniä tekemään paljon ympyröitä ja kaaria, sekä käynti-ravi siirtymisiä jotta saataisiin ori hereille. Ja kyllähän se sieltä heräsikin, näki oikein silmissä kuinka kierros kierrokselta Burke alkoi vastata hanakammin apuihin ja tukeutui kuolaimeen paremmin. Korjailin hieman Senin istuntaa, muistuttelin varsinkin sinne tänne heiluvista pohkeista. Käynti-ravi siirtymiset alkoivat sujua hienosti, joskin hieman hidasta oli apuihin reagoiminen vieläkin. Kehotin Seniä tehostamaan pohje-apua raipan näpäytyksellä, jolloin Burke tajusi, että nyt tehdään töitä eikä mennä sieltä mistä aita on matalin. Seuraavana oli vuorossa kolmikaarinen kiemuraura, jossa ensimmäinen kaarre kootussa ravissa, toinen kaarre keskiravissa ja kolmas kootussa ravissa. Sen jälkeen ratsastetaan päätyyn ja toisen kulman jälkeen koko rata leikkaa jossa lisätty ravi. Kootussa ravissa Burke ei oikein ottanut takajalkoja kunnolla alle, ja hienon kokoamisen sijasta koottu ravi näytti lähinnä tönköltä lönkyttämiseltä. Lisätyssä ravissa oli ratsastajan puolelta yritystä, mutta vieläkin lisää saisi löytyä voimaa! Kehotin Seniä ratsastamaan kunnolla orin ohjan ja pohkeen väliin, ratsastamaan molemmat pohkeet läpi ja herkistämään pienellä sisäkuolaimen liikkeellä orin avuille. Pikkuhiljaa tämäkin tehtävä alkoi sujua, näimme pari erittäin hienoa lisäystä, hyvä! Pienien välikäyntien jälkeen oli vuorossa laukan nostot. Burke nosti laukan hienosti, joskin se ei noussut ihan tarpeksi ns. ylämäkeen. Lisäksi noston jälkeen se jäi pariksi askeleeksi ikään kuin junnaamaan paikoillaan. Kehotin Seniä ratsastamaan heti nostosta lähtien aktiivisesti eteenpäin ja pitämään orin yhä käden ja pohkeen välissä. Pikkuhiljaa Burke kokosi itsensä hienosti ja nostot alkoivat lähteä sieltä hevosen moottorista, takapäästä, hienoa! Tästä eteenpäin tehtävät sujuivatkin hienosti. Burke alkoi kuunnella ratsastajaansa yhä herkemmin ja herkemmin. Lisäksi koko hevonen tuntui rentoutuvan silmissä. Vastalaukkaa treenasimme kahdeksikolla. Laukan sai vaihtaa joko suoraan tai ravin kautta. Sen päätti vaihtaa suoraan, mikä oli hyvä ratkaisu, sillä Burke tuntui saavan siitä vielä hieman lisää kierroksia ja myös vastalaukka rullasikin hienosti läpi kaarien. Kotitehtäväksi annoin paljon erilaisia jumppatehtäviä, jotta Sen saisi nopeammin alkutunnista orin käyntiin ja heräämään eloon. Hienoa!"