Coryna J&K "Riina"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Friisiläinen, tamma
Säkäkorkeus, väri 155cm, musta
Syntymäpäivä 22.07.2013
Rekisterinumero VH14-040-0050
Koulutustaso 80cm, Int I
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja Team J&K

Jälkeläiset
Ikääntyminen


♥  Ei vielä siitoskäytössä.

Hevonen ikääntyy epätasaisesti. Kun hevonen vanhenee, taulukkoon lisätään yksi ikävuosi lisää.
0 vuotta - 22.07.2013
1 vuotta - 01.08.2013
2 vuotta - 22.08.2013
3 vuotta - 22.09.2013
4 vuotta - 22.10.2013
5 vuotta - 22.11.2013
6 vuotta - 22.12.2013
7 vuotta - 22.01.2014
8 vuotta - 22.02.2014
9 vuotta - 22.03.2014
Luonnekuvaus

Riinaa voisi kuvata oikeaksi persoonapakkaukseksi. Niin Riinan isältä kuin äidiltäkin on periytynyt tammaneidille persoonaa kerrakseen. Kuten äitinsäkin, tämä tamma on oikea diiva joka vihaa lätäköitä, likaa ja vähänkin poikkeavia säätiloja. Isältänsä tamma on taas perinyt suuren egonsa, jonka perusteella tamma kuvittelee olevansa maailmankaikkeuden napa ja vähän enemmänkin. Kaiken tämän alla tamma on kuitenkin oikein hellyyttävä ja ihana hevonen.

Hoitaessa ensimmäinen kompastuskivi on Riinan karsinaan meneminen. Tamman puolioven yli kurkatessaan näkee vain ison mustan ahterin ja äkäisenä viuhuvan hännän. Rohkea uskaltautuu karsinaan silti ja seuraavana viuhuu takajalka seinään. Mikäli silti vielä "tunkeutuja" tulee rohkeasti karsinaan, kääntyy Riina syvään huokaisten kohti ovea ja seisoo lopun hoito-ajasta korvat luimussa kuitenkin nätisti paikoillaan. Riinalle tuntemattomamman hoitajan kannattaa kuitenkin hoitaa tammaa käytävällä tai hoitokarsinassa kiinni sidottuna, sillä uusien ihmisten pään menoksi Riinalla on takataskussa temppu jos toinenkin. Tamma on erittäin herkkä päästään ja erityisesti korvistaan, joten suitsien laittaminen aiheuttaa välillä ongelmia. Porkkananpalan tai muun herkun avulla suitsiminenkin kuitenkin onnistuu. Ihme ja kyllä, satulasta Riina ei ole moksiskaan vaan antaa tyynen rauhallisesti hoitajan satuloida itensä.

Taluttaessa tammalla on pakottava tarve steppailla, hirnua ja muutenkin sählätä ympäriinsä. Varsinkin oreille on ihana keimailla, rötväleet kun kiljuvat onnellisena takaisin.

Ratsastaessa Riina on kapasiteetikas ja erittäin miellyttämisenhaluinen. Kunhan sen ensin saa tälle planeetalle. Riinan askellajeista ylitse muiden nousee laukka, joka on pyörivää, matkaavoittavaa ja rytmikästä. Lisäksi sen laukassa on helppo istua. Ravi saattaa ajoittain olla "tikittävää", mutta kunnon läpiratsastuksen ja hyvän, helläkätisen ratsastajan kanssa ravikin on näyttävää ja hienoa, joskin hankalaa istua. Käynti Riinalla on, emänsä tavoin, hiukan laahaavaa ja tahditonta.

Kouluratsastus on ehdottomasti Riinan laji. Se nauttii vetristelyistä ja pikkutarkoista treeneistä. Alkuverryttelyissä Riina on tosin kiirehtivä ja pukittaa herkästi vähänkin liian kovasta avusta. Hyvin pian vertyessään Riinakin muuttuu yhteistyöhaluisemmaksi, mutta ratsastajan pehmeys on sille kaikki kaikessa. Pehmeä käsi, napakka mutta pehmeä pohje ja istunnalla ratsastaminen vievät tämän tamman kanssa pitkälle. Kuten edellä jo mainittu, laukkatyösketely on ehdottomasti vahvuutemme, kun taas käyntityöskentely vaatii jatkuvaa petraamista ja harjoittelua.

Esteistä Riina pitää ja ajoittain jopa innostuu niistä. Tammalla ei kuitenkaan juurikaan ole taitoa esteille vaan se rynnistää holtittomasti esteeltä toiselle, hyppää mistä sattuu ja kaiken kukkuraksi aivan kamalan näköisellä loikalla. Riina kuitenkin tuntuu nauttivan esteistä joten pienet tehtävät ovatkin osa treeniämme säännöllisesti. Ollaanhan me käyty useamman kerran jopa maastoesteilläkin!

Maastossa Riina on varmajalkainen, mutta pään kestävyydestä ei aina voi sanoa samaa. Yksin maastoillessa Riina säpsyy herkästi ja säikähtäessään tekee äkkikäännöksen kohti kotia. Varmalla ja napakalla ratsastajalla yksin maastoilukin sujuu, mutta on se tuplasti mukavampaa kaverin kanssa! Pelkkä toisen hevosen läsnäolo ei kuitenkaan riitä, vaan Riina tarvii maastokaverikseen hevosen, joka on viilipytty tilanteessa kuin tilanteessa ja joka sietää hännänjuuressa roikkuvaa tammaa koko matkan ajan.

Traileriin meno ja kisatilanteet sujuvat jokseenkin rauhallisissa merkeissä. Lastauksen kanssa ei ole oikeastaan minkäänlaista ongelmaa, joskin Riina täytyy lastata kaikista hevosista ensimmäisenä, muuten tamma ei mene koppiin. Yksin kuljetus kuitenkin onnistuu. Kisapaikalla tamma on ehkä normaalia häslämpi ja kiekuu kavereille, mutta loppujen lopuksi käyttäytyy suhteellisen hienosti.

Sukuselvitys

i. VIR MVA Ch Duren Toby
KTK-II, KRJ-I
ii. Boldwijn iii. Baudyun
iie. Treintje
ie. Yersinio' s Igora
YLA2, KRJ-III
iei. Primitief
iee. Ree
e. Duren Cynisme
ei. Dur Dorsen
YLA2, KTK-III, KRJ-II, VVJ-I
eii. Jaar
eie. Jaarboek
ee. Dur Ver
YLA3
eei. Spaak
eee. Misbruiken

Riinan isän puolen sukuselvitys tulossa!

Riinan emä, Duren Cynime eli Senni, on saman omistajan, Team J&K:n omistuksessa oleva tamma. Senni on kasvattajansa yersinion ensimmäinen kasvatti joka sittemmin myytiin Jennalle Team J&K:hon. Senni on niin ikään vaativan tason kouluratsu, jolta löytyy säkää 152cm ja upea ulkomuoto. Senni onkin useasti palkittu näyttelyissä. Sennillä on Riinan lisäksi kolme varsaa.
Sennin isä eli Riinan emän isä Dur Dorsen on 161cm elegantti friisiläisherra joka saapui suomeen vuoden 2007 lopussa. Ori on kilpaillut paljon, mutta se ei juurikaan menestynyt koulukentillä. Muutamista jälkeläisistä huomattiin, että ori periyttää jälkeläisilleen kestävyyttä ja jälkeläiset rupesivat menestymään kisakentillään isäänsä paremmin. Näin Dorsen siirtyi pääasiassa siitoskäyttöön ja sai 10 jälkeläistä jotka kaikki ovat tammoja. Ori palkittiin Yleislaatuarvostelussa 2 palkinnolle 126pisteellä.
Riinan emän isän isä Jaar on pienikokoinen friisiläisori ja edustaa rotuaan eduksi elegantilla ja voimakkaalla luonteellaan. Jaar on viettänyt elämänsä pääasiassa showhevosena kiertäen erilaisissa esityksissä. Ori taitaa erilaisia temppuja kuten takajaloilleen nousut, istumiset, makuulle menot ja on ollut yhteistyöhaluinen kumppani esiintymistovereilleen. Parhaat puolensa esityksissä ori on tuonut esille esiintyessään yksin, ilman muita hevosia. Jaar viettää nykyään eläkepäiviä esiintymisestä ja sillä on Cynismen isän Dorsenin lisäksi kaksi muuta varsaa Hollannissa.
Riinan emän isän emä Jaarboek on toiminut koko elämänsä siitostammana ja se on jättänyt monia upeita ja kilpailukykyisiä jälkeläisiä. Tamman kanssa kokeiltiin aikoinaan kilpailu-uraa, mutta se hermostui ja stressasi niin paljon kuljetuksia ja kisareissuja joten sen kanssa tultiin siihen tulokseen, että ne saavat jäädä. Jaarboek on saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt hienosti koulukentillä joten hermoheikosta luonteestaan huolimatta se periyttää hyviä kouluhevosen ominaisuuksia.
Riinan emän emä Dur Ver on ollut pienestä pitäen erittäin ponimainen, kujeileva ja muutenkin kekseliäs hevonen.Pienenä tosin Dur Ver ei uskaltanut lähteä emänsä luota oikein minnekkään, edes kavereiden ja samanikäisten varsojen kanssa leikkimään. Se omaa kaikkein parhaimmat metkut, jotka maa päällään kantaa, ja osaa käyttää niitä aika hyvin. Sen takia Dur Verin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä suuttuessaan se voi olla aika kipakkakin tamma. Dur Ver on painotukseltaan ja ammatiltaan kouluratsu. Se kilpailee nykyään kouluratsastuskilpailuissa tasolla Grand Pix, ja omistaa itsellään noin 45 ruusukettakin, ei siis ole todellakaan pärjännyt mitenkään huonosti. Dur Ver on tällä hetkellä viiden varsan emä, ja astutuksia saattaa kyllä tulla myös lisää.
Riinan emän emän isä Spaak on luonteeltaan erittäin villi, voimakastahtoinen, ja hankala käsitellä. Sen luonne oli samanlainen jo varsana, eikä parannusta ole tapahtunut tähän päiväänkään mennessä. Tämän tempperamenttisen ori on ihan selkeästi valinnut itselleen ihmiset, joita se aikoo sietää. Jos joku muu menee sen lähellekkään, tapahtuu jotain näistä operaatioista:Näykkiminen, pystyyn hyppiminen tai karkaaminen hoitajalta. Jos orille huutaa, se rupeaa käyttäytymään yleensä vain huonommin. Parhaiten Spaakin kanssa tulee toimeen kehumalla sitä, ja myötäilemällä sen omaa käytöstä. Spaak on syntynyt Spaadenin oriasemalla, Saksassa. Siellä Spaak toimi aluksi venäläisen ratsastajan kilparatsuna kunnes menestyttyään paljon siirtyi kokonaan siitosuralle.
Emän emän emä Misbruiken on luonteeltaan rauhallinen ja aika äitimäinen. Varsanvuosia vietellessään Misbruiken oli luonteeltaan erittäin eteenpäinkatsova ja ajattelevainen tamma. Misbruikenista tuli koulutuksellisesti kouluratsu,ja se kilpailikin tasolla Vaikea A. Misbruikenin ura kuitenkin päättyi sen astuessa maastossa kaninkoloon, ja jalka katkesi. Misbruikenin kohtalosta kiisteltiin paljon, ja mietittiin ja väännettiin, että kumpi vaihtoehto olisi parempi Misbruikenin kannalta. Päätettiin kuitenkin, että kuntoutetaan jalkaa ja eletään Misbruikenin ehdoilla. Misbruikenista tuli siten täyspäiväinen siitostamma, joka on varsonut tähän maailmaan yhteensä 5 varsaa, joista kaikki ovat tammoja. Misbruikenin siitostamman urakin rasitti jalkaa todella paljon, joten Misbruiken ei synnyttänyt kuin 5 varsaa.
Sukuselvitys © Jenna S., yersinio & Fiore, kiitos!

Kilpailukalenteri

Sijoituksia KRJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 9kpl, joista voittoja yhteensä 2kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
27.04.2014 Rimeyard Haflingers KRJ Vaativa B 7./100
28.04.2014 Rimeyard Haflingers KRJ Vaativa B 5./100
29.04.2014 Whispering Heaven KRJ Intermediate I 5./30
01.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 4./40
02.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 4./40
14.05.2014 Odelie's Loves KRJ Vaativa A 1./50
21.05.2014 Odelie's Loves KRJ Vaativa A 6./50
02.06.2014 Odelie's Loves KRJ Vaativa A 3./50
03.06.2014 Odelie's Loves KRJ Intermediate I 1./39

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

♥  Riinan kanssa ei ole vielä käyty valmennuksissa.

Päiväkirjamerkinnät

03.10.2013, kirjoittajana Jenna S.
Tänään oli Riinan vuoro joutua kunnon syyspesun kohteeksi. Otin tamman hieman aikaisemmin tallista sisään ja kävin ensin ratsastamassa tamman. Syksy on hienoa aikaa hevostelun kannalta siinä mielessä, että pääsee sänkipellolle työskentelemään! Vedimmekin isolla pellolla oikein kunnon treenin, harjoittelin ainoaa ulkomuistista kumpuavaa kouluohjelmaa tasolta VaB. Riina oli alun hankaluuksien jälkeen erittäin yhteistyökykyisellä tuulella, joten treeni sujui oikein hienosti. Loppuun otin rentoa laukkaa ympäri isoa peltoa ja hypättiin me innostuksissamme pariin otteeseen muutama pellolla oleva maastoestekin. Ihanaa! Tallissa Riina oli jo aivan hikinen, peijakas on alkanut jo kasvattamaan talvikarvaa. En meinannut kuitenkaan aloittaa kisakauttamme toden teolla vielä, joten klippaaminen saisi vielä odottaa. Pesin tamman kuitenkin läpikotaisin ihanan vaahtoavalla shampoolla, joskin Riina vaikutti hieman näreissään olevalta tästä toimituksesta. Hetken mielijohteesta päätin kuitenkin harjoitella klippaamista, joten klippasin Riinan takareidestä/lautasilta molemmin puolin sydämen muotoisen kuvion. Siitä tuli oikein hieno, vaikka itse sanonkin! Leikkasin myös tamman vuohiskarvat ja korvakarvat sekä siistin harjaa ja häntää. Lopuksi heitin tamman selkään verkkoloimen ja sen päälle talliloimen ja vein sen karsinaansa odottamaan iltaruokiaan. Itse painuin kahville ihmettelemään, miten hienosti tamma oli kokonaisuudessaan tänään käyttäytynyt!

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan