VIR MVA Ch, KRJ-I, ERJ-I, YLA1, KTK-II, NFL-I
Broderick III IB "Brode"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli New Forest, ori
Säkäkorkeus, väri 143cm, ruunikko
Syntymäpäivä 20.03.2007
Rekisterinumero VH04-027-4636
Koulutustaso 120cm, VaB
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Maahantuoja Cookie.

Meriitit

♥   Ch - Myönnetty 01.02.2010

♥   VIR MVA - Myönnetty 29.03.2010

♥  Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu, Syyskuu 2014 = 24 (7+9+8) - 40 - 19 - 10 - 8 = 101 p. KRJ-I

♥  Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu, Syyskuu 2016 = 8,5 + 40 + 17 + 22 + 15 = 102,5 p. ERJ-I

♥  Yleislaatuarvostelu, Marraskuu 2017 = 33 (18+15) - 33 (21+12) - 17 - 15 - 4 = 102p. YLA1

♥  Lokakuun kantakirjaustilaisuus, 28.10.2017 = 18 + 19 + 18 + 18 = 73p. KTK-II

♥  New Forestien laatuarvostelu, Helmikuu 2018 = 18 (9+9) + 40 + 24,5 + 30 + 30 (20+10) + 10 = 152,5p. NFL-I

Jälkeläiset
Ikääntyminen / Näyttelymenestys


s. 21.09.2008 nf-t. Wadewish BL (VRL) KTK-II, e. My Wish
s. 12.03.2009 nf-o. Milton Wims (VRL), e. Abigail
s. 19.08.2009 nf-o. Veikeän Helmut, e. Sharmande
s. 13.09.2009 nf-o. Cadence Wims, e. Rose Mallow
s. 02.07.2012 nf-t. Nerian Mermaid (VRL), e. WB's Amber
s. 30.06.2013 nf-t. Abbeygail J&K (VRL), e. Milenas Adalmiina
s. 15.03.2014 nf-t. Suellen J&K (VRL), e. Scarlett

Täytti 3 vuotta 20.09.2007 - Täytti 4 vuotta 20.12.2007 - Nyt 20 vuotias

NJ

♥ 25.11.2009 - Wimbledon - Päätuomari Alina J. - BIS1, MVA-SERT
♥ 31.12.2009 - Naveyard - Päätuomari Anette N. - BIS2, MVA-SERT
♥ 02.01.2010 - Sherodvin - Päätuomari Maria A. - irtoSERT
♥ 18.01.2010 - Team J&K - Päätuomari Anu V. - irtoSERT
♥ 23.01.2010 - Dark Side Trakehners - Päätuomari Peppi S. - MVA-SERT (siirtyy BIS5:ltä)
♥ 27.01.2010 - Dainty - Päätuomari Peppi S. - BIS2, MVA-SERT
♥ 19.02.2010 - Sherodvin - Päätuomari Peppi S. - irtoSERT
♥ 01.03.2010 - Dainty - Päätuomari Anette N. - BIS1, MVA-SERT

Luonnekuvaus

Broderick III IB, tutummin Brode on mukavaluonteinen ja komea nyffiori. Voisin kuvailla Brodea naisten hurmuriksi, jolla tärkein piirre on hurmaavan itsepäinen luonne ja tietysti se komea ulkonäkökin kulkee siinä sivussa vähintään yhtä tärkeässä asemassa. Brode on ihmisten seurassa kiltti ja sosiaalinen ori, johon on helppo kiintyä hoitaessaan sitä päivät pitkät. Ori kiintyy helposti uusiin ihmisiin ja jo pienessä ajassa voit tuntea saavasi uuden ja ihanan ystävän orista. Brode onkin aina ensimmäisenä tervehtimässä aamuruokkijaa iloisella hirnahduksella. Samettisen pehmeä silkkiturpa, huomiota anovat suklaasilmät ja jumalattoman pitkät ja vakaat liikkeet saavat varmasti kylmimmänkin sydämen lämpenemään tälle pojalle. Näyttelykehässä kamerasi ei jätä tätä oria rauhaan ja koulukentillä et saa kuolaavaa katsettasi pois tästä herrasta!

Jos tunnet Broden hyvin niin et voi kieltää miten ihanalta tuntuu päivittäin urakoida sen silkkisen turkin parissa ja miltä tuntuu kuiskailla kehuvia sanoja sen valppaisiin korviin. Pienet itsepäiset eleet tekevät juuri arkisista päivistä ainutlaatuisia ja hauskoja. Tämä ori antaa harjan kulkea hoitaessa sieltä mistä ikinä haluatkin, eikä se arista mistään. Voit vaivatta sukaista harjalla päästä häntään ilman minkäänlaisia sätkyilyjä. Päinvastoin, Brode rakastaa huomiota ja hoitotoimenpiteitä. Teit sen kanssa mitä tahansa niin voit olla varma että ori ei anna vastalauseita. Pesit sitä, klippasit sitä, harjasit sitä, viilensit jalkoja, hieroit, ihan mitä vain! Kaviot Brode nostaa moitteettomasti ja pitää niitä niin kauan ylhäällä kun vain on tarvis. Se ei varmasti ainakaan lähde nykimään niitä käsistäsi pois, korkeintaan ehkä hieman nojaa sinuun. Suitsista poika ei niinkään paljoa pidä, se nostaa päänsä taivaisiin ja irvistää hullunkurisesti. Napakalla komentamisella et taatusti saa sen päätä alas ja suuta auki, etkä ainakaan anelemalla. En tiedä mikä tähän tehoaa, mutta jotenkin aina saamme suitset orin suuhun. Satuloimisen kanssa sitä vastoin ei ole mitään ongelmaa.

Taluttaessa Brode kulkee kiltisti vierellä mutta välillä ne ojanpientareella sojottavat ruohomättäät saavat sen huomion kiinnittymään muualle kuin taluttajaan. Yritä siinä sitten työntää kantapäitä maahan Broden juostessa edellä kohti houkuttelevaa, aidan paremmalla puolella kasvavaa ruohoa. Tai yritä sitten saada sen pää ylös pensaasta, sekin on mahdoton tehtävä. Jotenkin kummasti aina onnistumme tässäkin, loppujen lopuksi ainakin.

Tarhasta Broden kiinni saaminen on välillä hieman hankalampaa. Orilla kun on tapana keksiä "hauska" hippaleikki, jossa hoitaja saa kauraämpärin kanssa kulkea kiroten perässä ja itse Brode pyyhältää karkuun minkä ehtii. Muiden hevosten kanssa Brode tulee yllättävän hienosti toimeen ollakseen ori. Se ei nosta meteliä pienistä asioista ja mielellään viettääkin aikaa muiden orien kanssa tarhassa yhdessä ruohoa syöden ja leikkien.

Ratsastaessa poni on hieman itsepäinen ja uusilla ratsastajilla sillä on tapana testailla ratsastajan hermoja ja kokemusta pienillä äkkispurteilla, pukituksilla ynnä muilla hermoja raastavalla toiminnalla. Uuden ratsastajan kannattaa siis ottaa se huomioon kiivetessään Broden selkään ensimmäistä kertaa. Kannattaa muistaa pitää huomio koko ajan tässä ratsussa ja olla heti alusta asti napakka. Jos ori saa alussa laiskotella, se laiskottelee koko tunnin. Jos se saa mennä liian kovaa, se tekee sitä koko tunnin. Jos se temppuilee tunnin alussa ja annat sen tehdä sitä, se varmasti tekee sitä koko tunnin! Kokeneen ja päättäväisen ratsastajan alla Broden upea kapasiteetti tulee helposti esille kun se kulkee sulavin liikkein täysin ratsastajan ohjauksen alla ja hurmaa katsojat upealla yhteistyöllä ratsastajan kanssa.

Kouluratsastuksen salat Brode tuntee. Ainoa miinus tässä on vain liian reipas vauhti. Broden veri vetää kovempaan vauhtiin, ja sen huomaa. Napakan ratsastajan kanssa yleensä kuitenkin kouluratsastus sujuu mainiosti, hienommin kuin yleensä estepainotteisilla poneilla. Brode on yleensä vetreä alusta alkaen, jos vain muistaa ratsastaa sisäpohkeella kunnolla kohti ulko-ohjaa. Elastisuus on orin kanssa tärkeää, sillä jos vain jäät jurruuttamaan samaa apua ja vetämään ohjista, et taatusti saa tuloksia aikaan -päinvastoin. Brodella on hienot liikkeet ja sen vahvuus on ehdottomasti ravityöskentely. Laukassa ongelmana on usein liian kova vauhti, mutta siinäkin olemme kehittyneet treenatessamme.

Esteillä Broden kapasiteettiä on ihana katsella. Se omaa hienon hyppytyylin ja vauhtia löytyy vaikka muille jakaa. Esteillä huomaa ja tuntee allaan, kuinka Brode nauttii täysin siemauksin. Esteillä se harvemmin junnaa apuja vastaan, vaan on hyvin vastaanottavainen ja innostunut. Joskus tosin kuumuu liikaa, jolloin joutuu rauhoittelemaan Brodea oikein olan takaa. Lisäksi olemme joutuneet harjoittelemaan runsaasti askeleen lyhennystä ja pidennystä, sillä askelvälien kanssa on joskus ollut ongelmia. Kovalla treenillä olemme kuitenkin saaneet ihmeitä aikaan, ja nykyisin ori jopa melkein itse korjaa askelvirheet. Uusinnat ovat ehdottomasti vahvuutemme, sillä nopeutta ja notkeutta löytyy vaikka muille jakaa!

Maastoratsastus on tämän orin mieleen. Tosin sen mielessä siintää vain kova laukkaspurtti sänkipellolla. En tiedä mitään, mistä Brode nauttisi enemmän. Päätät, että et laukkaa tällä maastoreissulla. Saavut pellon reunaan ja tunnet orin innostuksen ja sen jokaisen solun odottavan liikkeelle pääsyä. Sama odotus valtaa sinutkin etkä voi itsellesi mitään. "Ihan pieni spurtti vain" -on varmasti tuttu ajatus jokaiselle ihmiselle, joka on joskus maastoillut Broden kanssa. Brode ei koskaan maastossa säiky mitään, vaan on tottunut kaikenmaailman vempeleisiin ja ääniin. Reippaudestaan ja innostuksestaan huolimatta Broden kanssa on onneksi nautinto kävellä pitkiä ja rauhallisia käyntimaastojakin, se kun on (nykyisin) suhteellisen helppo saada rauhalliseksi. Pojasta on varmaan tulossa vanha pappa.

Kilpailuissa Brodella on tapana kulkea mahdollisimman ryhdikkäänä ja upeana tammojen ohitse ja sitten radalla yhtäkkiä huomaatkin, että orin ajatukset ovat yhä niissä tammoissa. Sen hormoonit hyrräävät ja suonet kuohuvat. Mahdollisimman rauhallinen ratsastaja ja kunnollinen alkuverkka auttavat asiaa paljon. Estekisoissa Brode on normaaliakin höseltävämpi ja reippaampi, joten kunnon rauhoittuminen ja rauhallinen alkuverryttely ovat elintärkeitä ennen radalle menoa. Kouluratsastuksessa sama asia, mutta silloin vaaditaan enemmän rauhoittumista ja ehkä sitten se pikku laukkaspurtti pellolla, jotta saadaan ylimääräistä energiaa poistettua. Yleisesti tämä ori kyllä kuitenkin hoitaa homman kotiin. Ja hienosti hoitaakin. Elämäni hevonen.

Sukuselvitys

i. Swapnil 8-2-1 IB
ii. Zero Zero Sevenr
iii. Zeqwai'ya
iie. Sevenilla
ie. Seen Like Yesterday
iei. Sethany XVI
iee. Like You So Much
e. Yerazic 276 NF ei. My Heartbeat Was A Kick Of Chicken
eii. Waster
eie. Hearther
ee. Must Kill Without Mercy
eei. Munamenté
eee. Wlight Fast

Swapnil 8-2-1 IB, Broden isä, on myös ruunikko ori. Säkäkorkeutta orille on suotu 145 cm. Luonteeltaan ori on valpas ja rauhallinen. Samiksi kutsuttu ori jaksaa keskittyä jokaiseen tehtävään, ainakin kentällä. Sami tunnetaankin tallissa äksyilijänä, mutta sillä ratsastanut tietää kuinka unelma ori todella on. Kilpailuintoa orilta löytyy vaikka muille jakaa ja ori onkin menevä ratsu – sen puolesta puhuvat sijoituksetkin. Ori on upea esteratsu, mutta on rakenteeltaankin upea. Miksipä ori ei siis olisi kääntänyt päitä? Ori onkin menestyksensä ansiosta saanut Broden lisäksi seitsemän varsaa.
Broden isänisä Zero Zero Sevenr oli 147 cm korkea tummanrautias ori. Zeroksi kutsuttu ori oli luonteeltaan melko peruspolle. Ori saattoi olla hellittävänä tuntikausia, mutta toisaalta Zerossa oli myös orimaisia puolia. Ratsastaessa Zero oli kuuma ja tarvitsikin kokeneen ratsastajan, mutta oikeanlaisessa käsittelyssä ori teki ihmeitä! Ori todella loisti niin näyttelyissä kuin ratsunakin. Jostain syystä orilla ei kuitenkaan ole Samin lisäksi kuin kaksi tammavarsaa.
Isänisänisä Zeqwai'ya oli 150 cm lähentelevä ori, tarkkaa säkäkorkeutta ei kuitenkaan tiedetä. Väriltään ori oli tummanrautias. Zeqiksi kutsutun orin luonne oli mitä ihanteellisin – ori käyttäytyi mallikkaasti niin tallissa kuin kentälläkin. Zeq ei ollut niin voitonhaluinen, että olisi monesti esteillä voittanut, mutta kouluratsastus oli orin mieleen. Ori ei ajatellut sitä kilpailuna, vaan teki automaattisesti kaiken kauniisti. Orin liikkeet ja rakenne saivat paljon kehuja. Zec sai viisi varsaa.
Isänisänemä, Sevenilla, oli rauhallinen siitostamma. 143 cm korkea, tummanpunarautias tamma ei herättänyt ikinä hälyä, vaan pysyi lähinnä omissa oloissaan. Sevenilla kisasi muutamissa kisoissa ja sijoittuikin. Paremmin tamma pärjäsi kuitenkin näyttelyissä, jonka ansiosta olikin haluttu. Sevenilla sai neljä varsaa elämänsä aikana.
Seen Like Yesterday, Broden isänemä oli riehakas pikku tamma, Seena oli vain 135 cm korkea. Tamma herätti mielenkiintoa, lähes musta tamma katseli karsinastaan silmät tuikkien, jos oli pysynyt siellä. Seena pilaili monesti ihmisten kustannuksella ja availi karsinanovia, pakeni tarhasta.. mitä sattui keksimään. Kekseliäisyyttä ei puuttunut esteratsastuksessakaan, tamma onnistui ponkaisemaan hyvin korkealle koostaan huolimatta. Rakenteeltaankin tamma oli ihan mukiinmenevä, mutta ihailtavinta tammassa oli todella luonne. Tamma sai jopa kuusi varsaa.
Sethany XVI oli Broden isänemänisä, ori oli 142 cm korkea, väriltään ruunikko. Ori oli tottelevainen, mutta menevä. Ori seisoi paikallaan ehkäpä sekunnin kerrallaan ja tahtoi sitten taas matkaan. Orin hoitaminen oli vaikeaa, mutta toisaalta esteratsastuksessa nopeus oli malttia, kunhan oria sai edes hieman pidäteltyä. Ori menestyi suhteellisen hyvin ratsuna, rakenne oli tyydyttävä, mutta orissa oli sitä jotain joka veti puoleensa, niinpä jälkeläisiä onkin kahdeksan kappaletta.
Broden isänemänemä, Like You So Much oli myös ruunikko tamma, joka oli 143 cm korkea. Tamma oli luonteeltaan suorastaan riehakas, tamma oli joko hyvin pirteä unelma tai painajainen. Tamma ei kuitenkaan olisi voinut satuttaa ihmistä, vaan uhitteli vain. Tamman kilpailumenestyskin oli aivan tuurista kiinni, toisena päivänä tamma sai kaikki haukkomaan henkeään, kun toisena taas tamma sivuutettiin tuosta vain. Vaihteleva menestys vaikutti tamman jälkeläisten saantiin, niitä on kolme.

Broden emä Yerazic 276 NF on 142 cm korkea tumma ruunikko tamma. Ziciksi kutsuttua tammaa voisi kuvailla vaikkapa näillä kahdella sanalla: virkeä ja vilpitön. Tamma osaa miellyttää niin halutessaan, mutta osaapa kerätä vihamiehiäkin. Tamma jollain ihmeen keinolla tunnistaa rehelliset ja luotettavat ihmiset ja antaa heille kaikkensa, mutta vaistotessaan jotain muuta tamma on oikea piru. Rehellisin aikein tammaa lähestyvä ihminen menettää sydämensä varmasti. Jos ratsastajana on tällainen täysin hypnoosissa kulkeva ihminen, on tamma oikea kisatykki. Esteratsuna tamma on mitä päättäväisin, eikä helpolla luovuta – ratsastaja saa roikkua mukana kynsin hampain. Toisaalta tamma vetää mutkat yleensä pitkiksi. Näyttelyissä tamma on kuitenkin rauhallinen ja asettuu tuomarien eteen häkellyttävän kauniisti, mitä muuta tuomarin hurmaamiseen tarvitaan kuin kauniit asento, kauniit liikkeet ja pikku pökkäisy olkapäähän? Tammalla on kolme varsaa.
Emänisä My Heartbeat Was A Kick Of Chicken on mitä upein punaruunikko, 145 cm korkea ori. Ori on oikea keimaileva komistus, ori hurmaa niin ihmis- kuin hevostyttösetkin. Ori on varsin tietoinen komeudestaan, mikä voi vaikuttaa orin luonteeseen melko lailla. Ori nimittäin on melko lailla itserakas, eikä yleensä näytä välittävän ihmisistä tuon taivaallista, mutta ori onkin sellainen yhden ihmisen hevonen. Sama pätee kilpakentillä, orin ratsastaja ei voi vaihdella, tai tulokset heikkenevät heti. Oriin pitää saada yhteys ja se on työn ja tuskan takana. Kun yhteys pelaa, tulee menestystäkin. Ori on esteratsu. Varsoja orilla on vain yksi.
Waster, Broden emänisänisä oli musta, komea ori. Ori oli noin 145 cm korkea, hullunkurinen ori. Tuskin kukaan pärjäsi tälle orille jekuissa, Waster keksi aina jotain ihmisten päittenmenoksi. Vain kilpailuissa ori otti asian tosissaan, erityisesti kouluratsastuksessa Waster sai useita sijoituksia. Jälkeläisiä tuli kuitenkin vain yksi, ori ei ollut kovinkaan tunnettu.
Emänisänemä Hearther oli 147 cm korkea punaruunikko tamma. Hearther oli upea tamma, johon ihastuivat kaikki tahtomattaankin. Kun tamma iskosti syvän ruskeat silmänsä johon kuhun, tämä oli varmasti tamman. Jos Hearther jotakin halusi, sen se myös sai, tämä pätee myös kilpailuissa. Jos ratsastaja halusi voittoa, Hearther halusi sitä ja silloin tamma teki kaikkensa saavuttaakseen sen. Alkuvuosina tamman tulokset esteratsuna olivatkin päätä huimaavat, mutta sitten tamman kunto heikkeni. Omistajat tekivät ratkaisun, että tammalla teetettäisiin yksi varsa ja se lopetettaisiin sitten.
Must Kill Without Mercy, Broden emänemä oli 136cm korkea sisukas tamma. Ruunikko tamma ei ollut ulkonäöltään näyttävä, eikä ainakaan näyttänyt voimakkaalta. Siro tamma oli aina yllätys sille, joka tammaa ei tuntenut. Pienen ja heiveröisen näköinen tamma hyökkäsi kohti ja huonolla tuurilla saattoi upottaa hampaansa tiukasti ihmisen käsivarteen. Silti tamma oli kaikille hyvin arvokas, tamma nautti kisaamisesta ja menestyi kouluratsastuksessa hyvin. Tammalla teetettiin varsa ja kaikkien ihmeeksi tamma leppyi, pehmeni. Rakkaus pientä varsaansa kohtaan sai tamman suorastaan hellyttäväksi. Niin tamma sai kolme varsaa, joista kaikki olivat tammoja.
Emänemänisä Munamenté oli 148 cm korkea ruunikko ori, joka oli hyvin pehmeäluontoinen. Orista ei suinkaan voinut sanoa, ettei se olisi satuttanut kärpästäkään, kyllä se saattoi ihmistäkin näykkäistä. Mutta yleensä ori oli sellainen rento jätkä, joka tuli toimeen kaikkien kanssa. Munamenté oli kuitenkin vain tuntiratsu, sillä orilla ei ollut intoa voittamiseen ja kisaamiseen. Orilta ei löytynyt kunnianhimoa, jota voittamiseen tarvitaan. Luonteensa ansiosta ori sai kaksi varsaa.
Wlight Fast, Broden emänemänemä oli 136 cm korkea pippurinen, mutta hellyttävä punaruunikko tamma. Tamma oli hyvärakenteinen tamma, mutta luonteeltaan ailahtelevainen. Toisena päivänä tamma saattoi antaa pikkulapsen kiikkua harjassaan ja kiskoa ohjista, mutta toisena päivänä tutuinkaan ihminen ei saanut ilmestyä karsinaan edes kauraämpäri kourassa. Tamma oli poikkeuksetta huono lajissaan, tamma oli kouluratsu, mutta olisi esteratsuna luultavasti pärjännyt hyvinkin. Wlight Fast sai yhden varsan.
Sukuselvitys © winziq., kiitos!

Kilpailukalenteri

Sijoituksia KRJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 40kpl, joista voittoja yhteensä 7kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
04.12.2008 Karmiini KRJ Vaativa B 9./132
03.12.2008 Karmiini KRJ Vaativa B 10./141
11.09.2008 Beliewe KRJ Helppo A 6./58
07.07.2008 Vision Estate KRJ Helppo C 8./262
07.07.2008 Vision Estate KRJ Helppo B 7./308
06.08.2008 Veritiara KRJ Vaativa B 4./18
13.11.2009 Hopeatoffee KRJ Helppo A 1./60
15.11.2009 Cecam Shetlands KRJ Helppo A 1./40
15.11.2009 Cecam Shetlands KRJ Helppo A 6./40
16.11.2009 Cecam Shetlands KRJ Helppo A 5./40
29.11.2009 Kisakeskus Bailador KRJ Helppo A 2./50
28.11.2009 Gräslund KRJ Vaativa B 2./40
02.12.2009 Ratsutalli Abetal KRJ Helppo A 7./50
03.12.2009 Ratsutalli Abetal KRJ Helppo A 5./50
01.12.2009 Hopeatoffee KRJ Helppo A 4./60
02.12.2009 Hopeatoffee KRJ Helppo A 3./60
03.12.2009 Gräslund KRJ Vaativa B 1./50
04.12.2009 Gräslund KRJ Helppo A 2./50
06.12.2009 Gräslund KRJ Helppo A 1./50
07.12.2009 Gräslund KRJ Helppo A 5./50
03.12.2009 Kisakeskus EP KRJ Vaativa B 2./60
12.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 5./30
13.07.2013 Kisatalli Vienre KRJ Vaativa B 2./40
14.07.2013 Kisatalli Vienre KRJ Vaativa B 4./40
15.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 3./30
18.07.2013 Susiraja KRJ Vaativa B 1./30
19.07.2013 Susiraja KRJ Vaativa B 2./30
19.07.2013 Susiraja KRJ Vaativa B 2./30
20.07.2013 Minnan Tila KRJ Helppo A 3./44
21.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 5./30
22.07.2013 Marike KRJ Vaativa B 2./50
23.07.2013 Marike KRJ Helppo A 3./50
23.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 4./30
23.07.2013 Claridge Stud Riders KRJ Vaativa B 1./36
25.07.2013 Yksityistalli Humminbird KRJ Vaativa B 2./30
27.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 2./30
28.07.2013 Marike KRJ Helppo A 7./50
28.07.2013 Marike KRJ Vaativa B 4./50
28.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa B 4./30
31.07.2013 Whitebridge KRJ Vaativa B 1./40

Sijoituksia ERJ:n alaisissa kilpailuissa yhteensä 56kpl, joista voittoja yhteensä 4kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
30.12.2008 Tuuliharja ERJ 120cm 4./173
22.08.2008 Visualizm ERJ 90cm 4./33
13.09.2008 Beliewe ERJ 80cm 3./44
14.09.2008 Tarumaa ERJ 100cm 5./44
17.09.2008 Tarumaa ERJ 90cm 5./46
31.08.2008 FL Ponies ERJ 110cm 3./45
31.08.2008 FL Ponies ERJ 110cm 5./44
02.09.2008 Noppakuution Ratsutila ERJ 80cm 1./205
02.09.2008 Noppakuution Ratsutila ERJ 80cm 2./205
29.08.2008 Rightly Warmbloods ERJ 100cm 5./50
22.07.2008 Kaurisrannan Ratsastajat ERJ 100cm 6./100
22.07.2008 Kaurisrannan Ratsastajat ERJ 110cm 5./93
29.07.2008 Sateentuoja ERJ 90cm 2./30
29.07.2008 Sateentuoja ERJ 70cm 3./30
30.07.2008 Sateentuoja ERJ 60cm 1./30
28.07.2008 Sateentuoja ERJ 90cm 6./64
02.09.2008 Zurück ERJ 60cm 1./205
08.08.2008 Believe ERJ 60cm 5./33
04.08.2008 Zurück ERJ 100cm 7./52
18.11.2009 Twisty Puzzle ERJ 110cm 2./30
19.11.2009 Twisty Puzzle ERJ 110cm 3./30
28.11.2009 Rownshock ERJ 120cm 5./51
01.12.2009 Rownshock ERJ 120cm 2./50
26.11.2009 Twisty Puzzle ERJ 120cm 4./30
28.11.2009 Twisty Puzzle ERJ 120cm 3./30
29.11.2009 Hopeatoffee ERJ 120cm 6./60
27.11.2009 Blip Ponies ERJ 110cm 3./30
28.11.2009 Blip Ponies ERJ 110cm 2./30
02.12.2009 Kisakeskus EP ERJ 110cm 6./45
01.12.2009 Headway ERJ 120cm 3./30
02.12.2009 Headway ERJ 120cm 3./30
11.07.2013 lumivuo ERJ 120cm 4./50
12.07.2013 lumivuo ERJ 120cm 1./50
13.07.2013 Lumivuo ERJ 110cm 2./50
16.07.2013 Mewian Welsh ERJ 120cm 4./30
21.07.2013 Moana part breds ERJ 120cm 2./40
22.07.2013 Demo Yozora ERJ 100cm 5./30
24.07.2013 Demo Yozora ERJ 120cm 2./29
25.07.2013 Moana part breds ERJ 110cm 5./40
25.07.2013 Demo Yozora ERJ 120cm 2./29
17.07.2013 Kärmeniemi ERJ 110cm 5./30
20.04.2014 Jinbayne ERJ 120cm 6./40
21.04.2014 Jinbayne ERJ 120cm 3./40
21.04.2014 Jinbayne ERJ 120cm 5./40
18.04.2014 Pirunportti ERJ 110cm 6./43
08.05.2014 Pirunportti ERJ 110cm 5./30
17.05.2014 Haavelaakso ERJ 110cm 5./30
21.05.2014 Haavelaakso ERJ 120cm 3./30
23.05.2014 Haavelaakso ERJ 110cm 3./30
23.05.2014 Haavelaakso ERJ 120cm 3./30
25.05.2014 Blackwoods ERJ 120cm 2./30
27.05.2014 Blackwoods ERJ 110cm 3./30
28.05.2014 Blackwoods ERJ 110cm 3./30
29.05.2014 Blackwoods ERJ 120cm 4./30
01.06.2014 Blackwoods ERJ 120cm 2./30
27.05.2014 Pirunportti ERJ 110cm 4./30


Sijoituksia KERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 46kpl, joista voittoja yhteensä 18kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
18.04.2014 Littleness KERJ CIC2 3./40
22.05.2014 Kadotetut Suomenhevoset KERJ CIC2 1./30
15.05.2014 Susiraja KERJ CIC2 7./50
30.08.2017 KERJ-CUP KERJ CIC2 2./32
10.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ CIC1 5./30
16.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ CIC1 1./30
22.11.2017 Puzzle Rebellion KERJ CIC1 1./30
05.10.2017 Silverlode KERJ CIC1 1./30
17.10.2017 Silverlode KERJ CIC1 1./30
22.10.2017 Silverlode KERJ CIC1 1./30
23.10.2017 Silverlode KERJ CIC1 1./30
29.10.2017 Silverlode KERJ CIC1 3./30
02.10.2017 Hengenvaara KERJ CIC1 3./15
04.10.2017 Pirunkorpi KERJ CIC2 3./30
08.10.2017 Pirunkorpi KERJ CIC2 4./30
09.10.2017 Pirunkorpi KERJ CIC2 1./30
12.10.2017 Pirunkorpi KERJ CIC2 2./30
28.10.2017 Pirunkorpi KERJ CIC2 3./30
01.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 3./30
03.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 1./30
09.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 3./30
11.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 5./30
17.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 3./30
20.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 3./30
27.10.2017 Kurkijoen ratsutila KERJ CIC2 5./30
26.09.2017 Team J&K KERJ CIC2 2./08
03.11.2017 Team J&K KERJ CIC2 1./22
12.11.2017 Ros Cirein KERJ CIC2 3./13
13.11.2017 Vaalama KERJ CIC1 2./30
13.11.2017 Ros Cirein KERJ CIC2 1./13
15.11.2017 Ros Cirein KERJ CIC2 1./13
20.11.2017 Ros Cirein KERJ CIC2 1./13
25.11.2017 Team J&K KERJ CIC2 1./13
26.11.2017 Vaalama KERJ CIC1 1./30
27.11.2017 Vaalama KERJ CIC1 3./30
30.11.2017 Turmeltaja KERJ Cup CIC2 5./54
04.12.2017 Moana part breds KERJ CIC2 1./10
08.12.2017 Team J&K KERJ CIC2 2./20
06.01.2018 Mörkövaara KERJ CIC2 2./27
07.01.2018 Team J&K KERJ CIC2 3./15
11.01.2018 Priton Budyonnys KERJ CIC2 1./14
12.01.2018 Priton Budyonnys KERJ CIC2 1./14
16.01.2018 Priton Budyonnys KERJ CIC2 3./14
18.01.2018 Priton Budyonnys KERJ CIC2 1./14
20.02.2018 De Facto Stables KERJ CIC2 3./9
21.02.2018 De Facto Stables KERJ CIC2 3./9

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

30.08.2016, valmentajana Siina S. (omistajan kirjoittama)
Alkuvalmennuksesta Brode vaikutti hiukan vetelältä, mutta vetristyi pian ratsastajan koottua ohjat. Kävin heti alussa pikaisesti läpi ratsastajan istuntaa, joka ainakin jalkojen osalta kaipasi hieman korjausta. Jalat eivät meinanneet millään pysyä paikoillaan, vaan heiluivat sinne tänne miltei koko ajan. Niimpä kehotinkin ratsastajaa lyhentämään jalustimia roimasti, ja alkuverryttelyn ohessa teimme istuntaharjoituksia. Sen jälkeen jatkoimme harjottelua maapuomien avulla. Treenasimme askellajien pidentämistä ja lyhentämistä, sekä suhteutetulla linjalla kavaletteja. Lopuksi nostin estekorkeuden pikkuhiljaa 100cm asti ja harjoittelimme ponnistuspuomien avulla erityisesti hyppyyn lähtöetäisyyttä. Brode kuumui herkästi, joten teimme paljon rauhoittavia tehtäviä esteiden välillä. Loppuverryttelyssä annoin ratsastajalle vinkkejä jalkojen paikalla pitämiseen sekä Broden rauhoitteluun esteiden välissä ilman, että rytmi hajoaa ja rata rikkoontuu. Pidin ratsukosta ja sen työskentelytavasta kovasti!

05.02.2014, valmentajana Moona H. (omistajan kirjoittama)
Ihastuin Brodeen heti ensisilmäyksellä. Sen lisäksi, että ori on äärettömän komea, oli sillä silmissään vielä pientä kujeilevaa pilkettä, mikä erityisesti sulatti sydämeni. Brode tanssahteli maneesin Jenna selässään ja katseli ympärilleen maailman omistajan elkein. Ori tuntui pettyvän, kun paikalla ei minun lisäkseni ollutkaan ketään, mutta alkoi tottelevaisesti kuuntelemaan Jennan käskyjä. Keskityimme heti valmennuksen alkuun rauhalliseen käyntityöskentelyyn, mikä tuntui olevan Brodelle hieman hankalaa. Käynnin kokoaminen, pysähdykset ja peruutukset taisivat tuntua tylsiltä, olisi ollut paljon kivempaa esimerkiksi laukata täysillä maneesia ympäri. Brodella tuntui olevan myös huijaamisen jalo taito taskussaan, sillä alkuun se pääsi usein luistamaan jostain tehtävästä Jennan huomaamatta koko asiaa. Broden pahaksi onneksi minun haukankatseeltani ei vältytty, ja pian työskentely alkoikin sujua oikein mallikkaasti. Pääsimme jatkamaan verryttelyjä kevyessä ravissa. Kehotin Jennaa ratsastamaan paljon ympyröitä, pieniä voltteja sekä kiemurauria. Muistutin suoristamisen tärkeydestä erityisesti kiemurauralla, eikä asetuksetkaan aina olleet kaikista parhaimpia. Brodekin tosin tuntui aluksi hieman jäykähköltä. Hetken molempiin suuntiin työskenneltyämme alkoi ravi näyttämään jo liidokkaalta, sekä asetukset pyöreiltä. Kehotin Jennaa ratsastamaan Brodea hiukan enemmän ylöspäin käden ja pohkeen välissä, sillä sen etuosa näytti kovin raskaalta. Kuolaintuntumakaan ei näyttänyt kovin pehmeältä, mikä on tärkeää kouluradan suorittamisessa. Laukkaverryttelyjen jälkeen siirryimme harjoittelemaan avo- ja sulkutaivutuksia kahdeksikolla. Ongelmia aiheutti niin kahdeksikolla pysyminen kuin oikeaoppiset taivutuksetkin. Varsinkin avotaivutuksia saimme tahkota pitkäänkin, mutta vihdoin viimein sain ratsukosta irti oikein esimerkillisen avotaivutuksen, loistavaa! Tähän olikin hyvä lopettaa!

01.12.2009, valmentajana Awele
-Ota ohjat tuntumalle ja ala sitten ravailla. Tee paljon erilaisia kaaria ja ympyröitä jotta saadaan ori taipuisaksi. Ohjastin kentän keskeltä. Tummaruunikko nosti hidastempoisen töyssyttely ravin ja lähti laiskan oloisesti liikkeelle. Kuitenkin ori pääsi pian vauhdin hurmaan ja vauhtia parani ja lopulta yltyi turhankin reippaaksi.
- Tee puolipidätteitä ja lyhennä askelta, taivuta reilummin volteilla. Ota kunnon asetus ja ratsasta sisäpohje läpi. Jatkoin tarkkailua parivaljakon työskennellessä. Vähitellen Broderick alkoi taipua ja vaahdota. Muutaman kiemurauran jälkeen kehotin vaihtamaan suuntaa ja ratsastamaan orin vetreäksi myös vasempaan kierrokseen.
- Taas asetus, laukkaharjoituksia ei voida ottaa ennen kuin sisäpohje ja asetus ovat ajettu läpi. Jenna työskenteli orin selässä läkähtymäisillään, yrittäen keventää rauhalliseen tahtiin kuuman orin päällä ja samalla työstäen oria.
- Noniin, nyt alkaa näyttää hyvälle sehän jo vähän kokoaakin itseään, voitte ottaa hetkeksi käynnin niin harjoitellaan sitten vähän perusjuttuja. Asetin kentän keskelle kaksi tolppaa, vierekkäin. Tehtävänä oli kääntää ori lyhyeltä sivulta, ravissa, pituushalkaisijalle pysäyttää tolppien välissä, pysäyksen jälkeen sitten väistää jompaankumpaan suuntaan ja viimeisenä ottaa päädyssä laukkaympyrä. Kerroin tehtävän ja annoin ratsukon aloittaa.
Broderick kävi kuumana. Se lähestyi hyvin ratsastettuna suoraan eteenpäin, pysähtyi hyvin, mutta väistössä lähti etupää helposti johtamaan. Lisäksi kiinnitä huomiota siihen kuinka jyrkästi väistät, sillä hevosen olisi hyvä liikkua myös eteenpäin kun se väistää, ei täysin suoraan sivulle. Laukannosto oli hyvä ja aluksi laukka näytti siltä että ponimus oli lähtenyt lapasesta.
- Pidätä, lyhennä askelta, kyllä se pystyy. Uusi ympyrä. Noin, nyt parempi voitte tulla uudestaan. Ori vaahtosi. Taas lähestyminen oli suora, samoin pysäys. Oikealle väistettäessä ori oli selvästi kankeampi ja etupää lähti heti johtoon jos ori jäi ratsastamatta kunnolla. Laukka oli tähän suuntaan parempi. Yksi ympyrä riitti. Ratsukko tuli tehtävän vielä kerran molempiin suuntiin ja sitten työskenneltiin hieman laukassa. Otimme laukanvaihtoja puomin avulla. Pituushalkaisijalla nostettiin laukka ja laukka tuli vaihtaa puominpäällä. Ensimmäiset kerrat Broderick ei tuntunut aivan ymmärtävän mistä oli kyse joten se harppoi puomin.
- Muista vaihtaa asetus ja ratsasta heti uusi sisäpohje läpi. Noin nyt oli parempi. Kehuin kun ori vaihtoi laukan ensikerran. Harjoittelimme laukan vaihtoa vielä hetken ja lopputunnista jäähdyttelyjen yhteydessä otettiin vielä istuntaharjoituksia ilman jalustimia. Haimme tasapainoista istuntaa ja katsoimme miten vino istunta vaikuttaa. Lopulta päästin hikisen ratsukon kävelemään pitkin ohjin kentälle.

Päiväkirjamerkinnät

29.08.2016, kirjoittaja Jenna S.
Tänään päätin lähteä maastoilemaan Broden kanssa, sillä huomenna meillä olisi vuorossa ensimmäinen valmennuksemme uuden valmentajan kanssa. Matkaseuraksemme saimme yhden tallitytöistä ja connemaraori Antin. Huh, onneksi ei tarvinnut lähteä yksin. Ennen reissua puunailin Brodea pitkään ja hartaasti, ori oli syyskelien mutatarhassa päässyt piehtaroimaan itsensä aivan järkyttävän näköiseen kuntoon. Suitsia en meinannut saada orille päähän ollenkaan, sillä tallista oli kaikki "herkut" loppu ja Brode oli harvinaisen hankalalla tuulella suitsien laiton suhteen. Vihdoin ja viimein pääsimme kuitenkin matkaan. Aloitimme lenkin pitkillä alkukäynneillä ihastellen syksyisen kirjavaa luontoa ja samalla harmitellen, sillä kesä meni niin nopeasti ohitse. Pian alkoivat ratsumme, varsinkin Brode hermostua, joten päätimme kääntyä läheiselle hiekkatielle ja ottaa heti alkuun iloisen laukkapätkän! Tästäkös Brode innostui, takapää lensi korkealle ilmaan kerran jos toisenkin, minun roikkuessa selässä kuin kaurasäkki. Käännyimme hevosten uittopaikalle ja kahlailimme jo todella viileässä vedessä ees taas. Brode meinasi käydä piehtaroimaankin rantahietikolle, onneksi tajusin orin aikeet tarpeeksi ajoissa. Kiersimme yhteensä noin puolentoista tunnin reippaan lenkin, sänkipeltolaukkoineen ja ravikisoineen! Takaisin tullessamme olivat hevoset yltäpäältä hiessä mutta selkeästi raukean iloisia. Tästä olisi hyvä aloittaa huomenna valmentautuminen!

11.09.2014, kirjoittaja Jenna S.
Tänään varustin Brodea pitkään ja hartaasti samalla hieroen ja rapsutellen sitä. Ori oli rauhallisella tuulella ja nautti saamastaan huomiosta silmät kiinni ja korvat lurpallaan. Olin vähän aikaa sitten opettanut orin käskystä nuolaisemaan naamaani ja testasinkin pariin otteeseen vieläkö se muistaa tempun. Ja kyllähän se porkkanapalkan toivossa muisti! Hih, tämän takia en ikinä meikkaa tallille, jotta Brode voi rauhassa nuolla naamani märäksi! Lähdin orin kanssa kävelemään ilman satulaa pitkälle maastoreissulle. Olin oikeastaan koko reissun aika upputuneena ajatuksiini. Mietin tulevan viikon kouluratsastus laatuarvosteluja, joihin olin Broden ilmoittanut. Olimme niittäneet tuloksia hyvinkin tasaiseen tahtiin KRJ:n alaisissa kilpailuissa joten nyt olisi aika näyttää kykymme myös laatuarvostelussa. Toivon todella, että sieltä tulee hyvä tulos! Broden tuntien varmaan kaikki arvaa, että maastoreissu ei kuitenkaan jäänyt pelkäksi käynnissä köpöttelyksi.. Sillä pakkohan minun oli orin pehmeässä ja pyöreässä selässä ottaa pätkät ravia sekä tietysti oikein kunnon, räjähtävä laukkaspurtti. Palasimme kaksi tuntia myöhemmin tallille molemmat rentoutuneina ja tyytyväisinä. Loppuviikko ja ensi viikko kuluisikin kuitenkin vielä kouluratsastusta treenatessa ja asioita hioessa viimeisen päälle, täytyyhän meidän loistaa siellä laatuarvostelussa!

13.03.2014, kirjoittaja Jenna S.
Olen viimeaikoina odottanut kesän tuloa tavallistakin enemmän. Nimittäin Broden kanssa olisi tarkoitus vallata vielä yksi uusi laji, nimittäin kenttäratsastus! Brode on ikäisekseen niin hyvässä kunnossa ja pirteä, että olisi sääli pistää se eläkkeelle. Sekä este- että kouluratsastuksessa meiltä puuttuu enää muutama sijoitus. Käytin viime viikolla Brodea oikein perusteellisessa ell tutkimuksessa klinikalla, otettiin oikein röngtenit ja magneetti kuvauksetkin. Eläinlääkäri sanoi Broden nivelten ja kaikkien olevan niin hyvässä kunnossa, ettei näe mitään estettä kisauran jatkamisella. Siispä kesällä aloitetaan maastoesteiden treenaus jotta pärjätään myös maasto-osuudella kisoissa! Tosin onhan niitä tullut tässä Broden elämän aikana hypättyä, en usko että kohtaamme sen suurempia ongelmia. Vaviskaa, kilpakumppanit! ;)

01.02.2010, kirjoittaja Jenna S.
Tänään Brodelle myönnettiin Champion arvonimi! En voi sanoin kuvailla kuinka innoissani olen orin hienosta menestyksestä! Juhlan kunniaksi Brode sai ensimmäisenä aamuruokansa ja se pääsi ensimmäisenä ulos. Sen koko kaappi siivottiin, varusteet putsattiin perusteellisesti ja jokaikinen loimi, pinteli ym. pääsi pesuun. Sen karsina siivottiin perusteellisesti ja se sai ylimääräisen vapaapäivän ja sitä kautta ylimääräisen laidun päivän! Koko päivän jokaikinen tallillakävijä kävi varmasti ihastelemassa meidän hienoa nyffioria ja rapsutuksia ja herkkuja Brode sai varmasti yllin kyllin. Illalla sille tehtiin hieno "puuro", jonka hevoset saavat yleensä vain rankan treenin jälkeen. Lisäksi ylimääräinen porkkana/omena annos ei varmasti ollut pahitteeksi. Kyllä nyt pojan kelpaa! :) Valitettavasti arvonimia ei saada joka päivä, joten huomenna alkaa taas kunnon treeni. Pitäähän sitä tätä seuraaviin koitoksiin valmistautua, Brodehan on kuitenkin vasta uransa alussa ;>!

31.01.2010, kirjoittaja Jenna S.

Minulle iski tänään aivan kauhea hätä. Huomasin, että Broden kanssa ollaan saatu kaikki VIR MVA Ch -arvonimeen vaadittavar SERTit. Harmikseni huomasin myös, että vain kolme SERTiä löytyy BIS-listalta. Niimpä hain Brodelle Ch arvonimeä ja jatkan näyttelyissä käymistä kunnes kaikki tarvittavat SERTit löytyvät listalta. Khihihiii. Brode on käyttäytynyt lähiaikoina kuin herrasmies, on parina viime päivänä antanut jopa hienosti tarhasta kiinni. Tällä hetkellä meillä on kilpailutauko, jonka aikana rentoudutaan ja hiotaan taitoja. Niimpä Brodella on näin tauon alussa hiukan rennompi viikko-ohjelma, kunnes tauon loppupuolella aletaan taas kohottamaan vaikeusastetta kisakunnon saavuttamiseksi. Niimpä tänään päätin vain juoksuttaa orin pikaisesti. Harjailin ja hieroin oria hyvän tovin ennenkuin laitoin sille kapsonit, juoksutusvyön ja sivuohjat. Sivuohjat ensin niin löysällä, että ori sai vapaasti liikuttaa päätään. Kävelimme ensin tallialuetta ympäri taluttaen reilun kymmenen minuuttia, ennenkuin siirryimme maneesiin. Pihalla kun ainakin 25 astetta pakkasta, kaikki hevoset seisoo laitumella ja tarhassa järjettömät viltit ja toppaloimet päällä. Minä taas olen jäätymiskuoleman partaalla vaikka vaatekerrastoja on päällekkäin ainakin viisi. Hevosista kyllä huomaa, että pakkanen on kova, sillä kaikki riehuvat tarhassa eivätkä oikein malta olla rauhassa. Siksi, ihan oman vainoharhaisuuteni vuoksi pollet ovat tänään pihalla vain 2-5 tuntia. Nuorimmat ja vanhimmat vähiten, muut menevät sisään sitä mukaan kun niitä liikutetaan. Brode sai olla tänään neljä tuntia pihalla, enää kaksi hevosta on pihalla ja niitäkin lähdetään kohta liikuttamaan ja sen jälkeen joutuvat raukat sisälle. En tallin omistajana ja hirveänä tiukkapipona vain kestä sitä, että toiset jäätyvät pihalle. Vaikka ihan kivaa niillä näytti olevan. Kuten sanottu, olen vainoharhainen. Anyway, maneesissa kiristin sivuohjat ja pyysin Brodelta ravia. Se ravasi ja taipui heti alusta erittäin hienosti. Verryttelimme ravissa molempiin suuntiin, ennenkuin laitoin ympyrälle neljä puomia, kaksi molemmille puolille ympyrää. Näin ori joutui keskittymään enemmän jalkoihinsa. Hyvinhän sekin kyllä meni. Sitten noin neljä kierrosta laukkaa molempiin suuntiin. Ori hieman innostui ja yritti vähän pukitellakin. Onneksi rauhoittui kuitenkin pian :) Vielä loppuraveja vähän, harjoittelin orin kanssa siirtymisiä pelkillä ääniavuilla. Hienosti Brode on oppinut hidastamaan vauhtia pelkän "Ptruu":n kuullessaan! Sitten kävelimme vielä ympäri maneesia hetken aikaan ja talliin lämpimään. Tallissa hieroin ja harjailin oria, tarkistin sen varustee ja vien karsinaansa. Brode vaikutti lievästi sanottuna pettyneeltä, kun ei enää päässytkään pihalle, mutta rupesi loppujen lopuksi kiltisti mussuttamaan heiniään. :)

23.01.2010, kirjoittaja Jenna S.

Broden kanssa ollaan pärjätty erittäin hienosti näyttelyissä! Juuri lisäilin sen kilpailukalenteriin NJ tuloksia, eikä huonolta näytä. Harmi vain, että suurin osa tuloksista ei näy vielä BIS-listalla. Vähän aikaa sitten lisäsin sivuille myös muista lajeista tähän mennessä tulleet tulokset eikä silläkään saralla näytä huonolta. KRJ:n alaisista kisoista sijoituksia löytyy 21kpl ja ERJ:n alaisista kisoista 33kpl. Kisoissa olemme myös pikkuhiljaa kivunneet vaativimmille tasoille. Tällä hetkellä kilpailemme esteillä 110-120cm luokissa ja kouluratsastuksessa VaB tason luokissa. Brode on kehittynyt aivan uskomattoman nopeasti ja loistaa kilpailuissa! Tänään päätin siis pitää pojalle oikein kunnon koulutreenin ja sen jälkeen siistiydyttäisiin oikein urakalla. Seuraavat tunnit ovat siis pyhitetty Brodelle, omalle silmäterälleni joka on lyhyessä ajassa valloittanut sydämeni täysin! Ei siis muuta kuin hakemaan poikaa tarhasta. Otin mukaan rapisevan leipäpussin, sillä tiesin jo valmiiksi, etten saisi Brodea suosiolla tarhasta pois. Menin tarhan portille ja viheltelin Brodea portille. Sen tarhakaverit Armani ja Milan tulivat iloisesti ravaten ja höristen luokseni, mutta Brode käänsi minulle selkänsä ja jäi tarhan kauimmaiseen nurkkaan seisomaan. Annoin Armanille ja Milanille leivänpalaset ja lähdin talsimaan kohti Brodea. Se ensin tuli kiinnostuneena kohti leipäpussiani mutta päättikin lähteä minua karkuun. Kiroillen kävelin kärsivällisesti orin perässä ja rapistelin leipäpussiani. Minun perässäni taas kulkivat Armani ja Milan, joten kuljimme hullunkurisesti jonossa Brode vetäjänä. :) Lopuksi pysähdyin paikoilleni ja vain rapistelin pussia. Annoin Broden tarhakavereille lisää leipää ja lopulta Brode itsekin tuli kuin tulikin luokseni kerjäämään leipää. Kehuin oria paljon ja annoin sille pari leiväkannikkaa. Nappasin salamannopeasti sen riimusta kiinni ja napsautin narun siihen kiinni. Brode näytti ensin hapanta naamaa, mutta lopulta tyytyi vain kerjäämään lisää leipää. Talutin sen pois tarhasta ja annoin sille tallissa yhden kannikan vielä. En voinut vastustaa kiusausta kun ori niin hienosti kerjäsi! Tallissa harjasin ja hoitelin sitä tunnollisesti puolisen tuntia, ennenkuin heitin sille varusteet päälle ja talutin sen maneesiin. Maneesissa nousin selkään ja aloitin alkukäynneillä. Brode käveli hiukan ylireippaasti ja puhisten kaulaansa venyttäen eteenpäin. Kävelimme molempiin suuntiin pitkän aikaa, tunsin allani kuinka Broden askeleet rentoutuivat ja herra itsekin rauhoittui ja vetristyi. Silloin kokosin ohjat. Tein käynnissä ensin pysähdyksiä, peruutuksia ja pieniä voltteja varmistaakseni että herra on kuulolla ja saadakseni käynnin toimimaan. Broden käynti oli aluksi kaksitahtista, ei nelitahtista niinkuin pitäisi, mutta pienen treenin jälkeen käynti alkoi sujua. Nostin kevyen ravin ja ravailin ympyröitä, kiemurauria, voltteja ja suunnanvaihtoja. Pidin huolen asetuksista ja suoristuksista, fiksailin ravin tempoa. Ratsastin Brodea sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa. Pikkuhiljaa ori alkoi vetryä ja taipua peräänantoon. Kokosin sitä hiukan lisää käden ja pohkeen väliin, pistin takajalkoja toimimaan paremmin. Aloitin temponvaihtelut. Aluksi ihan uralla ja isoilla ympyröillä koottua ravia, lisättyä ravia, harjoitusravia, koottua, ravia, lisättyä ravia jne. Väliin sujautin välillä pysähdyksen, peruutuksen tai vain käyntisiirtymisen jotta Brode pysyisi koko ajan hereillä eikä kyllästyisi. Kohta otin mukaan myös pohkeenväistön sekä etu- ja takaosakäännökset ensin käynnissä, sitten ravissa. Pian sainkin koko ajan olla valmistelemassa seuraavaa tehtävää, muistuttamassa oria jostain, tarkistamassa omaa istuntaani. Sekä Brode että minä aloimme hikeentyä. Aluksi Brode vaati jatkuvaa auttamista, erittäin selkeitä apuja. Mitä pidempään harjotitelimme, sitä pienempiä apuja se tarvitsi ja sitä yhteistyökykyisempi se oli. Otin mukaan vielä avo- ja sulkutaivutuksiakin. Brode kuunteli hienosti, oli melkein kuin kone. Siirsin käyntiin, annoin pitkät ohjat ja kehuin erittäin paljon hienoa poikaani. Brode pärskähti kiitollisena tauosta ja venytti kaulaansa nautinnollisesti. Venyttelin itsekin hartioitani, jalkojani, käsiäni. Pian kokosin kuitenkin ohjat taas ja kokosin Brodea. Kohta ori oli taas hienosti peräänannossa. Pyysin sitä käyttämään enemmän selkäänsä ja takajalkojaan. Nostin ravin. Taivuttelin oria kahdeksikolla. Pienensin pääty-ympyrää ja taas suurensin sitä. Nostin keskiympyrällä laukan. Hetkeksi takajalat karkasivat alta ja muoto katosi. Otin orin uudestaan käden ja pohkeen väliin. Brode työskenteli upeasti, oli notkea ja kuunteli tarkkaavaisesti. Kehuin sitä. Aloin pienentämään ympyrää ja asetin huolellisesti. Samalla kuin pienensin ympyrää, lyhensin laukkaa. Näin sain ympyrästä mahdollisimman pienen ja Brodestakin vielä lyhyemmän. Sitten aloin taas suurentamaan ympyrää ja pidentämään laukkaa. Kohta laukka oli taas pitkää ja matkaavoittavaa. Pidensin ja lyhensin laukkaa vielä hetken ympyrän avulla ja vaihdoin suuntaa. Kun laukka oli verrytelty molempiin suuntiin, jatkoin laukassa pohkeenväistöä sekä avotaivutuksia ja sulkutaivutuksia. Piruettiakin olemme silloin tällöin hiukan harjoitelleet, mutta sen päätin jättää nyt pois. Brode toimi kuin unelma, joskin alkoi laukkatyöskentelyssä hieman kuumuta ja reipastua liikaa. Kun väistöt ja taivutukset sujuivat, tein vielä laukanvaihtoja joka toisella askeleella halkaisijalla. Brode oli jo aivan hiessä (kuten minäkin) ja sen suu vaahtosi. Siirsin pojan käyntiin ja annoin sille pitkät ohjat. Ohjasin sen ulos maneesista ja suoraan kohti maastoja. Valitsin mökkireitiksi kutsutun, viitoitetun maastoreitin, joka olisi aivan passeli loppuverkoille. Se oli kolme kilometriä pitkä, alku leveää hiekkatietä joka lähtee kiertämään tallia, sitten käännytään polulle joka kiertelee metsässä ja tulee tallin taakse. Kävelimme hetken aikaa kunnes nostin kevyen ravin. Brode ravasi kerrankin suhteellisen rauhallisesti, joskin vieläkin reippaasti ja annoin sen ravata puolipitkin ohjin. Ravasin hetken aikaa, kunnes tunsin allani kuinka Broden lihakset rentoutuivat. Sen hengitys tasaantui ja koko olemus rauhoittui rankan treenin jäljiltä. Siirsin Broden käyntiin ja annoin sille pitkät ohjat ja kävelimme loppumatkan tallille. Tallilla otin orilta heti varusteet ja suojat pois. Talutin sen suoraan pesukarsinaan. Huuhtelin sen haalealla vedellä läpikotaisin. Sitten otin hevosshampoota joka sisältää helokkiöljyä ettei iho kuivu. Vaahdotin orin shampooseen kokonaan ja hieroin sitä samalla. Ori seisoi silmät ummessa lepuuttaen takajalkaansa ja ilmiselvästi nauttien. Hieroin ja vaahdotin orin huolellisesti ja huuhtelin shampoon vielä huolellisemmin pois. Otin jouhille tarkoitettua pesu/hoitoainetta ja hieroin sitä jouhiin. Kampasin jouhet selviksi samalla kun aine vaikutti jonka jälkeen huuhtelin sen huolellisesti pois. Pistin orin jalkoihin "vesisuojat", joihin kiinnitetään vesiletkut ja suojien läpi virtaa koko ajan viileä vesi ilman, että jonkun täytyy koko ajan suihkutella jalkoihin. Näin saa helposti hevosten jalat viilennettyä, tosin vesilasku suurenee! Samalla kuin ori seisoi vesisuojiensa kanssa pesuboxissa, menin laittamaan orin varusteet paikoilleen. Huuhtelin kuolaimet huolellisesti ja laitoin suitset paikoilleen. Vaihdoin satulahuovan puhtaaseen ja heitin vanhan pyykkikoriin. Samaten jaloissa olevat pintelit päätyivät pyykkikoriin, pintelinpatjat vein Broden kaappiin. Pistin korvan taakse, että kaappi oli aivan sekaisin ja se pitäisi siivota. Nappasin aivan täyden pyykkikorin mukaani ja menin rehuvarastoon. Pistin ensimmäisen erän loimia ja satulahuopia koneeseen. Siellä lojuneista puhtaista laitoin toppaloimet kuivumaan narulle, loput kamat heitin kuivausrumpuun. Sitten palasin Broden luo. Otin siltä vesisuojat pois ja huuhtelin orin vielä kertaalleen. Liippasin suurimmat vedet pois hikiviilalla ja talutin orin hoitkarsinaan. Hieroin orin jalkoihin kaksiteho linimenttiä ja tarkistin sen jalat. Leikkasin vuohiskarvat lyhyiksi ja tarkistin vuohiskuopat rivin varalta. Ei löytynyt riviä, joten kieritin lämpöpintelit orin jokaiseen jalkaan. Öljysin pojan kaviot. Sitten kampasin sen harjan taas selväksi sekä ohensin ja lyhensin sitä roimasti. Siistin harjan sellaiseksi, että se oli lyhyehkö, mutta ei liian lyhyt, ohut, mutta ei liian ohut. En tasoittanut sitä tasapaksuksi vaan jätin sen hienon ja ilmavan näköiseksi. Oikea hevoskampaaja minäkin! ;) Suihkutin vielä jouhenhoitoainetta harjaan ja kampasin sen vielä kerran. Setvin hännän ja lyhensin sitäkin pari senttiä. Suihkutin siihenkin hoitoainetta ja setvin hännän oikein kunnolla hienoksi ja ilmavaksi. Pyyhin kostealla sienellä orin silmänympärykset, sieraimet ja peräaukon. Harjasin orin huolellisesti läpi ja hieroin sen hiukan jäykistyneitä lihaksia puolisen tuntia. Ori pökki minua aika ajoin ja kerjäsi leipää. Jota se kyllä sulosilmillään onnistui saamaankin! Laitoin helosania orin sukukalleuksien ympärille, sillä näin kovalla pakkasella ne tahtovat kuivua pahasti enkä halua luotto orini kärsivän. Heitin verkkoloimen orin selkään ja sen päälle vielä talliloimen. Pujotin hienon nahkariimun orin päähän ja astun taaksepäin. Brode katsoi minua ihanan huollitellun ja hoivatun näköisenä korvat höröllä ja hörisi pehmeästi. Suukotin sen turpaa ja talutin sen juuri putsattuun karsinaansa. Annoin sille loput leivänkannikat ruokakaukaloon ja heitin sille hiukan heiniä. Pesun takia ori joutuisi viettämään loppupäivän karsinassaan, mutta enpä usko oria haittaavaan. Kohta ohi kulkiessani huulin nimittäin ihanan unista tuhinaa sen karsinasta! ;)

29.11.2009, kirjoittaja Jenna S.

Tänään päätin lähteä maastoilemaan Broden kanssa. Olemme pitkään treenanneet ahkerasti sekä koulua että estettä aivan Broden osaamisen äärirajoilla. Brode on työskennellyt loistavasti ja kehittynyt aivan uskomattoman paljon! Olemme kisoissakin pärjänneet ihan kiitettävästi, merkkaamattomia sijoituksia tällä hetkellä KRJ:stä 14kpl ja ERJ:stä 9kpl. Loistavaa! Jokatapauksessa tänään olisi siis Broden vuoro rentoutua maastossa, huomenna sille annettaisiin vapaapäivä tarhaillen kavereiden kanssa ja ylihuomenna meillä alkaakin sitten taas treenaus kouluvalmennuksen nimessä. Brode seisoi ihanan kiltisti paikoillaan kun harjasin ja hoidin sitä. Jostain kumman syystä tämä poika saa joka kerta sydämmeni paisumaan hoitaessani sitä. Satuloin ja suitsin pojan sekä laitoin sille suojat. Talutin Broden pihalle ja hyppäsin selkään. Annoin Brodelle luvan lähteä liikkeelle ja sehän lähti. Se käveli kuin hullu töpöttäen eteenpäin niin lujaa kuin käyntiaskelilla vielä pääsi. Testasin Broden herkkyyttä ja annoin ohjien olla pitkinä antaessani sille painoavuilla pidätteitä. Pikkuhiljaa Brode, tosin vastahakoisesti, hidasti. Se pärskähti ja rauhoittui, jatkoi kävelemistään reippaasti mutta ei liian reippaasti. Nautin pitkän aikaa kirpeästä talvi ilmasta ja istuin vain selässä katsellen maisemia. Jossain vaiheessa kuitenkin havahduin ja kokosin ohjat. Brode valpastui heti ja aloitti taas ylimääräisen koheltamisen. Rauhoittelin poikaa ja odotin kunnes se oli tarpeeksi rauhallinen. Sitten vasta nostin ravin. Brode nosti ravin hienosti, mutta kiihdytti sen liian reippaaksi. Hidastelin taas oria hitaammaksi. Kun ravi tuntui letkeältä ja reippaalta mutta rauhalliselta, annoin Brodelle vähän pidempää ohjaa. Pidin ohjia kädessä kuitenkin sen verran, että jos Brode kompuroi niin se saa tukea ohjista, mutta kuitenkin sen verran että se pääsee venyttämään kaulaansa. Ravailimme pitkän aikaa ja vaihtelin kevennystä aina välillä. Mietin pitkään, että laukkaanko ollenkaan, sillä tämän oli tarkoitus olla rauhoittumista varten tämän maaston. Tiesin kuitenkin, että Brode rakastaa laukkaspurtteja sänkipellolla, joten en voinut itselleni mitään. Pellon pohja oli tarpeeksi pehmeä kovempaa vauhtia varten (tiellä kun ei tähän vuoden aikaan uskalla mennä kovaa ponin jalkojen rasittumisen takia, kun luntakaan ei ole ja maa jäässä. Niimpä päätin antaa pojalle mitä se halusi. Kokosin ohjia hiukan enemmän ja annoin pojalle laukkapohkeet. Pidin laukan ensin hitaana, jotta sain siihen oikean tuntuman ja rytmin, sekä että Brodekin vähän vertyisi ensin laukassa. Sitten nousin kevyeeseen istuntaan ja annoin pojan mennä. Ja poikahan meni! Brode kiihdytti ja kiihdytti ja kiihdytti. Olin varma että tästä pojasta olisi laukkakilpailuihinkin, niin kovalta vauhti tuntui. Pellon päässä hidastin vauhtia ja käänsin. Annoin Broden laukata taas. Ja sehän laukkasi ja näytti minulle pari ilopukkiakin! :) Tultuamme takaisin pellon päähän istuin alas ja hidastin vauhtia. Päätin ratsastaa laukan läpi vielä ympyrällä, jotta ori ei jäisi jäykäksi. Laukkasin kaksi ympyrää molempiin suuntiin, asettaen oria ja pitäen huolen erityisesti laukan temposta ja rullaavuudesta. Sitten siirsin orin käyntiin ja annoin pitkät ohjat. Kyseinen sänkipelto on noin neljän kilometrin päässä tallilta, joten ihan kivan matkan teimme Broden kanssa (ees taas yhteensä kahdeksan kilometriä). Ravasin ihan vähän matkaa takaisin päin, kunnes kävelimme loppumatkan pitkin ohjin ja rentouduimme. Tallilla pidin erityisen huolen orin jalkojen viilennyksestä, sillä se on kilpahevosten jalkojen kestävyyden takia erittäin tärkeää varsinkin kun Brodella on nyt vähän tällainen rankempi vaihe menossa.

07.11.2009, kirjoittaja Jenna S.

Brode on sopeutunut erittäin hyvin Teamin asukkaaksi, ja pomottelee muita oreja lahjakkaasti :) Olen treenaillut pojalla enimmäkseen koulua ja vähän pieniä esteitä, mutta tänään päätin kokeilla oikein kunnon esterataa. Verryttelin pojan aluksi huolellisesti, tein paljon pysähdyksiä, peruutuksia, taivutuksia, voltteja, suunnanvaihtoja, väistöjä ja etuosakäännöksiä. Brode kuunteli hienosti, mutta yhteistyötämme haittaa edelleenkin pienet pukit välillä kun orilta vaatii enemmän. No, treenauksella olen saanut pukkien määränkin jo hiukan vähenemään. Uskon, että pukit jäävät kokonaan pois kunhan saadaan ensin varmuutta meidän yhteiseen työskentelyyn. Pyysin erästä tallityttöä auttamaan kokoamaan minulle ihan perusesteradan. Radalla oli pari pystyä, okseri, trippeli ja muuri. Esteet olivat aluksi 80cm korkuisia lukuunottamatta 50cm korkeaa pystyä. Kun olin verrytellyt Broden jokaisessa askellajissa, lähestyin laukalla pystyä. Huomatessaan esteen ori ensin heitti pukin ja sitten kiihdytti vauhtinsa hetkessä todella kovaksi. Pidättelin poikaa, mutta se meni esteen yli aivan liian nopeasti ja onnistui vielä ponnistamaan väärästä kohtaa, jonka seurauksena puomi tippui alas. Rauhoittelin oria pääty-ympyrällä, kunnes tulin esteen ensin ravissa. Nyt sujui paremmin ja autoin Brodea ponnistuskohdan kanssa. Seuraavaksi tulin laukalla, mutta tein heti aluksi paljon puolipidätteitä ja lyhensin laukkaa. Keskityin täysin oriin ja laukan tempoon. Nyt pääsimme hienosti esteen yli! Seuraavaksi tulisimme koko radan. Rata meni muuten heti ensi yrittämällä hienosti, mutta Brodea sai olla koko ajan rauhoittelemassa, eikä se tohelointinsa keskellä keskittynyt ponnistamiseen kunnolla. Selvitimme radan kuitenkin puhtaasti, joskin aika koheltamiselta se varmaan näytti! :) Otin uudestaan, ja hiki päässä keskityin taas täysin oriin ja laukan tempoon. Nyt Brodekin keskittyi pelkästään esteisiin ja pääsimme hienosti radan läpi! Pienellä treenauksella Brodesta tulee varmasti esteratojen uusi tähti, hienoa!

14.10.2009, kirjoittaja Jenna S.

Tänään talliimme saapui taas uusi asukas, erittäin komea ja lutuinen nyffiori Brode. Olin käynyt koeratsastamassa orin jo aikaisemmin, ja ihastunut siihen täysin. Brode oli hiukan kerännyt jo kisakokemusta, mutta nyt siitä tulisi minun uusi kilpakumppanini. Orin ex omistajalla oli kiire, joten kannoimme nopeasti Broden kamat talliin, jonka jälkeen itse otin Broden pois trailerista ja vein sen suoraan talliin. Olin valinnut Brodelle karsinan numero 19, koska se oli yksi orikäytävän rauhallisimmista karsinoista ja samalta tallilta tullut FWB-ori Repe asustaa vastapäisessä karsinassa. Pistin Broden ensin hoitokarsinaan jossa harjailin ja hieroin sitä vaikka kuinka kauan. Brode on ihana hoidettava, sillä se seisoo miltei koko ajan kiltisti paikoillaan ja katselee suloisilla nappisilmillään. Koska ori ei hirveästi näyttänyt paikanvaihdoksesta stressaantuvan, niin päätin viedä pojan heti suoraan tarhaan. Poika sai olla koko loppupäivän tarhassa, ja siellä se olikin nätisti. Huomenna ori saisi olla myös koko päivän tarhassa ja ylihuomenna ajattelin käydä pojan kanssa vähän maastoilemassa.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Hippios