etusivu
säännöt
valmennuskalenteri
Team J&K

Team J&K:n avajaisvalmennus 01.07.2013!

Kaikkien valmennuksien copyihin Jenna S. ja linkki osoitteeseen
http://metsuri.net/valmennustoiminta.html

Tervetuloa valmentautumaan Team J&K:n valmennuskeskukseen remontin jälkeisen avajaisvalmennuksen merkeissä! Tällä kertaa päätin pitää valmennuksen kouluratsastuksen parissa, aiheenamme laukkatyöskentely. Suunnitelmissa olisi harjoitella laukanvaihtoa käynnin kautta, vastalaukkaa kiemurauralla sekä yleisesti hioa laukkatyöskentelyä. Valmennus sopii siis HeB-HeA -tasoisille ratsukoille.

Osallistumiset sähköpostiin osoitteeseen jenskizy@gmail.com tai ht.netin esittelytopikkiin. Muistathan ilmoittaa osallistumisessa ainakin ratsastajan nimen (se nimi, miksikä haluat ratsastajaa kutsuttavan valmennuksessa) sekä ratsun osoitteen. Vain luonteen omaavat ratsut! Valmennukseen mahtuu ensimmäiset kolme ilmoittautujaa. Huom! Team J&K:n yksityiset ja J&K -kasvatit pääsevät mukaan valmennukseen, vaikka valmennus olisi muutoin jo täysi, mikäli ilmoittautuvat 30.06.2013 mennessä.

Osallistujat 3/3

melissa. - Fiktion Kaapo

Alkuverryttelyissä Kaapo näytti kovin jäykältä ja kulki enemmänkin etupainoisena. Kehotin Melissaa ottamaan enemmän tukea ulko-ohjasta, nojaamaan taaksepäin ja keskittymään kunnolla saadakseen takapään moottorin käyntiin. Alkuverryttelyssä keskityimme erityisesti voltteihin, kiemurauriin ja siirtymisiin. Kaapo vaikutti selvästi kovin miellyttämisen haluiselta ratsulta, mutta siirtymiset olivat todella hitaita ja tönkköjä. Kuitenkin vertyessään ori alkoi saada askeliinsa vauhtia ja meno alkoi näyttää paljon paremmalta! Seuraavaksi kehotin ratsukkoja ottamaan laukan. Melissan ja Kaapon laukka oli, kuten arvata saattaa, ensin erittäin hidasta ja tahditonta. Kehotin Melissaa jatkamaan koko maneesia ympäri, ottamaan kevyen istunnan ja kannustamaan oria pidentämään ja reipastamaan askelta reilusti. Hetken päästä saimmekin nähdä hienon, reippaan ja jo paljon vertyneemmän laukan! Kun laukka oli verrytelty, oli pienien välikäyntien jälkeen vuorossa laukanvaihdot. Emme tällä kertaa syventyneet vaihtoihin ns. "vauhdissa" vaan aloitimme helpomman kautta, eli vaihdoimme laukkaa käynnin kautta. Helpottaaksemme vielä asiaa, teimme vaihdot isolla kahdeksikolla, yksi vaihto kerrallaan. Melissan ja Kaapon vaihdot olivat ensin kovin hitaita. Kehotin Melissaa ottamaan hiukan jämäkämmän asenteen ja valmistelemaan kunnolla ensin käyntiin siirtymisen, sitten pari askelta reipasta käyntiä, jonka jälkeen taas uusi laukka. Tämän jälkeen alkoi sujua erittäin hyvin. Ensimmäistä kertaa koko valmennuksen aikana huomasin, että tällä orillahan on oikeastaan erittäin hieno askel ja löytyihän se moottorikin sieltä takaa, hyvä! Vastalaukka kiemurauralla sujui tältä parilta hyvin. Kaapo ei yritänyt vaihtaa laukkaa edes ristilaukalle ja Melissa tuki oria erittäin hyvin kaarteissa, mikä mahdollisti reippaan ja tasaisen, rytmikkään laukan jatkuvuuden. Muistutin Melissaa kuitenkin hevosen suoristamisesta kaarteiden välissä. Kaikenkaikkiaan Melissan ja Kaapon valmennus sujui hienosti, jatkuvaa kehitystä tapahtui niin Kaapon suorituksissa kuin Melissan istunnassakin. Juuri näin sen pitääkin mennä, hienoa!

mystic - Crewan's Amalia

Shetlanninponitamma Amalia oli valmennuksen yksi suloisimmista otuksista. Ponista oikein näki, kuinka se huokui tarmokkuutta ja intoa koko valmennuksen ajan. Alkuverryttelyissä muistuttelin Mystciä useaan otteeseen puolipidätteiden tärkeydestä, sillä Amalia tuppasi kulkemaan kaula pitkänä niin lujaa eteenpäin kuin kintuistaan vain pääsi. Kuitenkin Amalia oli selvästi hirvittävän antelias ratsu, sillä heti Mysticin herätessä tämän maan pinnalle alkoi homma luistamaan! Alkuverryttelyissä keskityimme erityisesti voltteihin, kiemurauriin ja siirtymisiin. Amalialle nämä eivät yllätyksekseni tuottaneet yhtään ongelmia, harvoin näkee näin notkeaa shetlanninponia! Sehän kielii vain monipuolisesta ja asiantuntevasta treenauksesta, erittäin loistavaa! Laukkaa verryteltäessämme Amalia alkoi taas puuskuttamaan kauheaa vauhtia eteenpäin kaula maata viistäen, joten kehotin Mysticiä tekemään pienen pieniä voltteja ylläpitäen laukkaa koko ajan. Korjailin hieman Mysticin istuntaa sekä muistutin asettamisesta. Tässä kohtaa Amalia tuntui saavan jutun juuresta kiinni ja tuli hienosti käden ja pohkeen väliin, alkoi työskentelemään kunnolla. Kun laukka oli verrytelty, oli pienien välikäyntien jälkeen vuorossa laukanvaihdot. Emme tällä kertaa syventyneet vaihtoihin ns. "vauhdissa" vaan aloitimme helpomman kautta, eli vaihdoimme laukkaa käynnin kautta. Helpottaaksemme vielä asiaa, teimme vaihdot isolla kahdeksikolla, yksi vaihto kerrallaan. Tämä tehtävä ei tuottanutkaan alun alkaenkaan tälle parille ollenkaan ongelmia, vaan sujui koko ajan hienosti. Seuraavana vuorossa oli vastalaukka kiemurauralla. Ahkerana ja omatoimisena ponina Amalia oli herkästi vaihtamassa laukkaa omatoimisesti myötälaukaksi, joten tätä tehtävää jouduimme hiomaan hieman kauemmin. Kehotin Mysticiä tukemaan kunnolla ulko-ohjalla ja sisäpohkeella, kannustamaan koko ajan hiukan eteenpäin kuitenkin samaan aikaan tekemään puolipidätteitä. Tukemaan ratsua huolellisesti, jotta sen ei tarvitse tehdä omia ratkaisujaan, vaan se voi luottaa ratsastajan kykyyn kannatella ratsukko myös kaarteen läpi vastalaukassa. Pian alkoikin sujua, hyvä! Yhteenvedoksi tästä valmennuksesta voisin sanoa että loistavaa! Tässä ratsukossa ei ollut kuin pientä hiomista ja heistä näki, että yhteistä taipaletta on jo reilusti takanakin päin. Lisäksi Amalialla tuntui olevan loistava yritteliäisyyttä ja omatoimisuutta, joten se korjasi ahkerasti ratsastajan pikkuvirheitä ja antoi anteeksi paljon. Hienoa!

narri - Hiprakan Hopia

Suomenhevosori Hoppa kiinnitti huomioni heti alkuverryttelystä lähtien. Narri ei tuntunut saavan oriin minkäänlaista tuntumaa, vaan ori meni minne huvitti ja milloin huvitti. Sain huudella ohjeita jatkuvasti, sillä sitä mukaa kuin Narri korjasi edellistä virhettä, ori teki uusia. Jäykkyyttä ei tältä orilta löytynyt alkuunkaan ollenkaan, vaan se oli valmennuksen pirtein ratsu koko ajan. Korjailin Narrin istuntaa ja mietin päässäni sopivaa taktiikkaa tämän hevosen kanssa. Aloittaessamme laukkaverryttelyn päätin antaa orin purkaa energiaansa oikein kunnolla. Kehotin muut ratsukot maneesin keskelle ja kehotin Narria jatkamaan koko maneesia ympäri. Kehotin häntä nousemaan kevyeesen istuntaan, tukemaan oria kunnolla suusta ja kehottamaan sitä reilusti eteenpäin. Pelkästään laukka-avut saadessaan ja tuntiessaan ratsastajan nousevan kevyeeseen istuntaan, syöksähti ori eteenpäin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt minulle, vaan kehotin kannustamaan oria yhä enemmän ja enemmän eteen. Sitten vielä pidentämään askelta. Ja takajalkoja enemmän alle. Ja vielä muutamat pääty-ympyrät mukaan. Alussa ori pääsi tekemään pieniä pukkejakin, mutta tajusi pian joutuneensa töihin. Mitä pidempään ja pidempään tätä jatkoimme, sen enemmän alkoi Hoppa keskittymään ja kuuntelemaan. Lopetimme tämän hyvään ympyrään ja paljon kehuja pojalle. Kun laukka oli verrytelty, oli pienien välikäyntien jälkeen vuorossa laukanvaihdot. Emme tällä kertaa syventyneet vaihtoihin ns. "vauhdissa" vaan aloitimme helpomman kautta, eli vaihdoimme laukkaa käynnin kautta. Helpottaaksemme vielä asiaa, teimme vaihdot isolla kahdeksikolla, yksi vaihto kerrallaan. Korjailin Narrin istuntaa ja kehotin jämäkästi valmistelemaan siirtymiset kunnolla, antamaan avut rauhallisesti ja selkeästi. Narri sähläsi vähän turhan paljon selässä kaikkea, ja tuli huomaamattaan antaneeksi orille vähän turhan paljon ristiriitaisia apuja, mikä tietysti hermostutti Hoppaa. Tätä tehtävää emme kuitenkaan joutuneet hinkkaamaan kauaa, sillä kohta alkoikin sujua jo erittäin hyvin! Vielä kun kotona saatte käynninkin vaihtojen välissä pysymään rauhallisena. Seuraavana oli vuorossa vastalaukka kiemurauralla. Hopalla ei tuntunut tasapaino riittävän tähän, vaan se rikkoi herkästi ristilaukalle kaarteissa. Ongelma ratkesi kuitenkin kunnollisilla puolipidätteillä ja hienoisella eteenpäin kannustamsella koko ajan. Tätä tehtävää kannattaa treenata kotona, jotta orin tasapaino ja lihaksisto paranee, jolloin ajan myötä se selviää yhä pienemmillä ja pienemmillä avuilla tehtävästä. Tällä ratsukolla oli koko valmennuksen ajan erittäin hyvää kehitystä, mitä pidemmälle valmennusta mentiin. Orin turha häslääminen saatiin karsittua heti alussa pois, jonka jälkeen kuoren alta paljastui hiukan epävarma ja koko ajan ratsastajalta apuja tarvitseva ratsu. Enemmän kotona keskittymistä perusasioihin, turha häslääminen ja häiriötekijät pois, niin hyvä tule! Loistavaa!

  Kuvat © Hanna K., kiitos!