Charity Shot

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Holsteininhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri 167cm, ruunikko
Syntymäpäivä 27.03.2017
Rekisterinumero VH18-044-0057
Koulutustaso 160cm, HeA
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja / Maahantuoja Paul Eppingen, Lindern, Saksa / Jannica

Jälkeläiset
Ikääntyminen

s. 28.12.2019 holst-t. Jasmine J&K (VRL) , e. Jovellana

Täytti 3 vuotta 27.03.2017 - Täytti 4 vuotta 27.01.2018 - Nyt 10 vuotias

Luonnekuvaus

Shotti on se luokan pelle ja viihdyttäjä, joka saa muut nauramaan. Se, joka vääntää naamalleen muikean irvistyksen, kun opettaja katsoo muualle. Se, jolla tuntuu olevan aina hauskaa, vaikka muilla ei olisikaan. Shotti on kova ilmeilijä, joka näyttää mielipiteensä asioista nimenomaan ilmeellään. On näkemisen arvoista, kun ori saa jotain erikoisherkkuaan, sillä mikään otus maailmassa ei voi näyttää yhtä tyytyväiseltä ja autuaalta kuin Shotti! Itse asiassa jo mennessäni katsomaan oria ostoaikeissa, se pisti silmään jo karsinassa nimenomaan poikkeuksellisella ilmeikkyydellään sekä tavallaan olla läsnä ja kiinnostunut. Shotilla tuntuu aina olevan meneillään jotain omaa hauskaa ja se suhtautuu asioihin optimisesti ja kiinnostuneesti. Siinä missä suurin osa muista hevosista haluaa lampaan nähdessään paeta mahdollisimman kauas, Shotti menee uteliaana katsomaan, että "oiii, mikä tuo on?! Aivan kuin joku outoon takkiin puettu minihevonen, joka hirnumisen sijaan sanoo "bäää!" Onpa hauska!"

Lähes kaikki tiimiläisistämme työskentelevät Shotin kanssa mielellään, koska se piristää ankeintakin päivää. Se on varsin mukava käsiteltävä, koska se on niin joka solullaan läsnä ja nauttii ihmisten huomiosta ja huomioimisesta. Kun sen luokse menee karsinassa tai vaikka laitumella, se on aina vastassa korvat hörössä kuin kysyen, "mitäs kivaa tänään keksitään?" Kuitenkin Shotti käyttäytyy yleisesti ottaen hyvin fiksusti ja asiallisesti hoitotoimenpiteissä. Se tuntuu tietävän, milloin pitää käyttäytyä ja milloin saa olla kuin yksi Ellun kanoista. Kyllähän se saattaa tammoja vilkuilla kaihoisasti, mutta nöyränä poikana tottelee ihmistä. Taluttaessa Shotti kulkee kuuliaisesti ja vaikka sen ilmeestä joskus näkee, että sen ehkä tekisi mieli vähän riekkua, niin se tyytyy korkeintaan heiluttelemaan korviaan, silmiään ja oikein vauhdikkaana päivänä saattaa pääkin vähän heilahdella.

Ratsuna Shotti on innokkaasti menossa, eikä sitä tarvitse patistella töihin. Alkuverryttelyssä se saattaa toisinaan keksiä jotain omia pikku tempauksia ja vähän esittää villioria, mutta tosiasiassa se on varsin helppo pitää kontrollissa. Se ei siis kuitenkaan yritä tosissaan lähteä lapasesta saati päästä eroon ratsastajastaan, kunhan nyt välillä vähän irroittelee. Jos nyt joku varautumaton sattuisi sieltä alas tulemaan, niin ori seisahtuisi hölmistyneenä paikoilleen kysyen "mitä sinä sieltä nyt kesken kaiken jalkauduit?". Sitten kun ruvetaan oikeasti työskentelemään, keskittyy orikin itse asiaan. Se on kohtuullisen pyrkivä ja myöskin yritteliäs. Se on kohtuullisen kevyt suustaan ja myös herkkä pohkeelle, mutta haluaa ja tarvitsee silti selkeän pohjetuntuman.

Hypätessä Shotti unohtaa kaiken hönöilyn ja silloin sillä on mielessä vain yksi asia; seuraava este. Sillä on laadukkaat ja isohkot liikkeet, eikä sen kapasiteetti kyllä lopu kesken. Toisaalta sillä on toisinaan tapana vähän liioitella hypyissään ja se onkin tosi varovainen jaloistaan. Shotti imee esteille aika vahvasti ja sillä on iso, vahva hyppytyyli, jossa on tottumattomilla vähän totuttelemista, että pysyy kyydissä. Maastoesteillä intoa ja vauhtia riittää, eikä Shotilla kauheasti ole itsesuojeluvaistoa sen suhteen, mistä hypätään yli. Ratsastajalla onkin eniten tekemistä siinä, että tuo hevosen sopivaan paikkaan, koska orihan yrittää hypätä sitten melkein mistä paikasta tahansa.

Kouluratsastus on orin mielestä ehkä hieman tylsempää siksi, että se on sille vaikeampaa. Shotti ei jaksaisi pitkiä aikoja liikkua kovin koottuna, eteen meneminen on sille huomattavasti helpompaa. Toisaalta se kyllä yrittää nöyrästi tehdä parhaansa, mutta eleistä ja ilmeistä huomaa, jos asia on sille haastava. Lisäykset ovat Shotin mielestä kylläkin kivoja ja onkin hauskaa, miten innoissaan se lähtee eteen, kun vähän pyytää. Se onkin hyvä palkita onnistuneista kokoamista ja lyhyttä muotoa vaativista pätkistä päästämällä se välillä vähän eteen.

Maastossa Shotti on siitä mukava, että se ei pelkää tai ihmettele juuri mitään. Tai jos ihmettelee, niin ennemmin mielenkiinnosta kuin pelosta. Se kun menisi mielellään tutustumaan pihassaan haukkuvaan koiraan tai lastenrattaisiin. Toisaalta siitä löytyy aina vauhtia ja varsinkin pellolla sieltä saattaa tulla loikkiakin, kun sen päästää menemään. Niin kauan kuin sen pitää kontrollissa, se kyllä pysyy, mutta kun se saa luvan, sitten mennään eikä meinata. Shotti onkin sellainen hevonen, jolle tekee hyvää välillä päästä menemään lujaa ja se selvästi tietää kyllä, koska niin voi tehdä. Vauhdista huolimatta se kyllä antaa myös kiinni kuuliaisesti. Veteen Shotti menee rohkeasti ja tykkää aina alkuun vähän hörppiä vettä ja fiilistellä. Uimaankin se menee, mutta on vähän laiska uimari ja mieluummin se ravailee tai laukkailee korvat ja häntä tötteröllä rantavedessä tai rannalla.

Traileriin Shotti kävelee kiltisti ja innokkaasti tietäen sen merkitsevän sitä, että se pääsee uuteen paikkaan tekemään sitä mitä se rakastaa eli hyppäämään. Se ei paljon stressaile matkustamisesta tai uusista paikoista ja vain nauttii, kun ympärillä on toimintaa ja paljon kaikkea kiinnostavaa. Toisaalta se ei muutu myöskään ylivireäksi, vaan on aika lungisti kisapaikoilla ja katselee mielellään kaikkea touhua ympärillään heinätukko suussa. Radalla se myös tekee sen minkä osaa, eikä niin väliä, ollaanko kotona vai kenties sille aivan uudessa paikassa. Aika ihanteellinen kisakaveri siis.
Luonnekuvaus © Ligeia

Sukuselvitys

i. Love Shot
holst, mrn, 167cm

ii. Loving You
holst, rn, 167cm

ie. YoYo
holst, mrn, 169cm

e. Carafina
holst, rn, 165cm

ei. Valletto
holst, km, 165cm

ee. Zirondine
holst, rn, 167cm

i. Love Shot on erittäin hyvinkoulutettu estehevonen, joka myös koulupuolella on pärjännyt hienosti pienemmissä luokissa opetusmestarin elkein enemmänkin. Mustanruunikko 167-senttinen holstein on luonteeltaan laiskanpulskea ja löytää kyllä aina keinot kaihtaa työntekoa, vaikka topakka ratsastaja sen töihin saakin patistettua. Onneksi jälkeläisistä ei tällaisia laiska-Jaakkoja ole kasvanut, vaan ne osaavat arvostaa työnteon tärkeyttä ja ovat nopeita oppimaan. Kyllä Shottikin tekee kun pyydetään ja osaakin hyvin, mutta motivointi voi sen kanssa viedä voimat ratsastajalta helposti ainakin jos treenaa oriin kanssa monesti viikossa. Se on kuitenkin luotettava ja varma kisakumppani, joka ei kyllä vähästä hätkähdä ja on erityisesti aloittelevien kisaajien luotto-ori. Hoitaessa ja käsitellessä ori on myös superkiltti ja periyttänyt varsoilleen hyvää luonnetta ja rauhallista olemusta. Ori on kilpaillut esteillä parikymmentä sijoitusta ja koulussa saman verran, joskin pikkuluokissa. Shotista on tähän mennessä jäänyt yksitoista varsaa, mutta määrä on varmasti vielä nousemaan päin, kun ori lopettelee kisauransa ja tulee yleiseen käyttöön sekä jälkeläiset alkavat kisaamaan.

ii. Loving You on Shotin tavoin superkiltti ja rauhallinen holsteinori, joka ei vähästä hätkähdä ja tekee mukisematta mitä pyydetään. Motivaatio siltäkin voi toisinaan olla hukassa, mutta sen löytyessä kohdilleen on Love todella kiva kumppani harrastamiseen, kisaamiseen ja maastoiluunkin varmana kaverina. Kaunisrunkoinen ruunikko tähtipää on kisaamisensa ohessa toiminut siitoksessa muutamia kausia, mutta päätoimenaan kilpaillut eikä ole enää kisauransa lopetettuaan käytössä siitokseen Shotin jyrätessä astutusmarkkinat isänsä alta. 167-senttinen ori omaa sporttisen rakenteen ja sen suku on vähän tunnettua, mutta sitäkin suositumpaa siitoksessa. Lovea on käytetty holsteinsiitokseen pelkästään ja sillä on jälkeläisiä viisi, jotka ovat kaikki kilpailleet jonkin verran ainakin.
ie. YoYo on ystävällisen luonteen omaava mustanruunikko holsteintamma, joka on suhteellisen nuori muuhun kakkospolven sukuun verrattuna ja kilpailu-urakin kesken. Varsoja Jojo on ehtinyt saada kaksi, mutta siirtyy siitoskäyttöön varsinaisesti vasta kisauransa lopetettuaan. 169-senttinen tamma edustaa holsteinkantakirjaa ja myös sen varsat ovat saman kantakirjan alla. Kasvattaja on henkeen ja vereen holsteinihminen, joten en jaksa uskoa, että Jojolle muiden kantakirjojen varsoja tulisikaan, vaikka hän on kyllä sitä mahdollisuutta väläytellytkin minulle, että ratsuponijalostukseen voisi Jojo yhden varsan verran olla avoinna. Jojo on aloittanut lupaavasti esteuransa ja on tasapainoinen hyvän hyppytekniikan omaava tamma, jolta ei radalla vauhtia ja rohkeutta puutu. Ominaisuuksiensa avulla Jojo voisi myös kenttäratsuna olla omiaan, mutta koska suku on puhtaasti estepainotteista, ei Jojollekaan ole muunlaista uraa kaavailtu kasvattajan mukaan. Näyttelyissä tamma on pärjännyt yhden sertin verran ja sillä on myös luokkavoittoja mätsäreistä muutamia. Kisasijoituksia on ehtinyt esteluokista kertymään parikymmentä, viisi isommista luokista, mutta kuten sanottua, niitä varmasti vielä nähdään lisääkin kalenterissa lähivuosina.

e. Carafina on suositun kasvattamon jälkeläisiä ja toiminut nuoresta pitäen siitoksessa. Jälkeläisiä Caralla on seitsemän, joista kaksi on jo aloittanut kilpailemisen pärjäten kohtalaisesti. Cara itse on tehnyt vaatimattoman uran esteillä, mutta sijoituksia kuitenkin mukaan mahtuu. Ruunikko 165-senttinen tamma on myös startannut muutamissa koulu- ja valjakkoluokissa, sillä sen lähisuvusta löytyy yleispainotteisia hevosia enemmän kuin esteillä kisanneita. Sirorakenteinen tamma on ollut suosittu holsteinjalostuksessa ja kaikki varsat ovat samaa kantakirjaa, kuten myös sukulaiset pidemmälläkin sukutaulussa. Cara on luonteeltaan kiltti ja ihmisrakas, mutta energinen. Varsojen voidaan sanoa perineen kaikki emän hyvät ominaisuudet, sillä ne ovat emäänsä rauhallisempia ja myös ratsastusominaisuuksiltaan selkeästi enemmän estepuolen hevosia siinä missä emää ei oikein voinut mihinkään lahkoon laittaa.

ei. Valletto oli ranskalainen tuontihevonen, joka on kylläkin syntymämaastaan huolimatta täysin holsteinsukua ja siihen jalostukseen myös käytetty. Kimo 165-senttinen ori on samaa siroa rakennelinjaa jatkava, kuin muutkin hevoset ja kysyntää olisi myös selle francais kasvatukseen, mutta siihen kasvattaja ei ole suostuvainen ollut ja niinpä uusikaan omistaja ei ole oria siihen hyväksyttänyt. Valletto on hyväksytty jalostukseen viideksi vuodeksi ja palkittu II palkinnolle. Etupäässä se on käytössä holsteinkasvatukseen. Vauhdikkaan luonteen omaava ori on periyttänyt jälkeläisilleen energista luonnetta, mutta myöskin hyvi ominaisuuksia kilpakentille, kuten rohkeutta ja sopeutuvaisuutta. Valletto sai jälkeläisiä kaikkiaan esteuran ohessa kolmisenkymmentä, joista parikymmentä kilpailee tai on uransa jo lopettanut, estehevosia mahtuu mukaan huomattavasti koulupainotteisia enemmän tähän joukkoon. Valletto lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi.
ee. Zirondine oli tunnetun saksalaisen siittolan omistama tamma, joka toimi siitoksessa pääasiassa, mutta osallistui myöskin muutamiin estekilpailuihin näyttöjen vuoksi. Kotonaan tammaa kuitenkin treenattiin osaavien ratsuttajien toimesta paljon ja kapasiteetikas tamma oli laatuarvosteluissa näytillä erityisesti nuorempana, jonka myötä sen suosio kasvoi myös siitoksessa. Ziron on ollut käytössä ainoastaan holsteiner kantakirjan oreille ja polveutuu itsekin puhtaasti tästä kantakirjasta, lähinnä estehevosista ja mukaan mahtuu myös kaksi tunnetumpaa nimeä estehevosia. Ziron suvussa on useita kimoja, mutta tamma itse oli ruunikko, korkeutta siltä löytyi 167cm. Varsoja tammalta jäi kaikkiaan kahdeksan, joista viisi on kilpaillut esteillä ja kolme tammaa toiminut ainoastaan siitoskäytössä hyvän suvun turvin. Näistä yksi on kotioloissa myös ollut melkoinen estetykki. Fysiikaltaan tamma oli erittäin hyvä ja on myös jälkeläisilleen jättänyt paitsi kokoa ja ulkonäköä myöskin hyvät edellytykset fyysisiin lajeihin: esteille ja kenttään.
Sukuselvitys © Jannica

Kilpailukalenteri

Sijoituksia ERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 00kpl, joista voittoja 00kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
00.00.2018 Talli ERJ 00cm 0./00
00.00.2018 Talli ERJ 00cm 0./00

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

01.04.2018, Valmentaja Jannica
Shotin ja Jennan kanssa päästiinkin treenaamaan jo teknisesti haasteellisempaa rataa, sillä ori oli selkeästi ikätovereitaan edellä estepuolella ja hyppäsi verryttelyesteet metriin asti sellaisella motivaatiolla ja intohimolla suorastaan, ettei valmentajalle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin nostaa esteitä vielä verryttelyn tuoksinnassa reilusti yli metrin. Siinä saivat katsomossa ihastelevat tytöt jo pidättää hengitystään, orin hypätessä ongelmitta koko arsenaalin erinäköisiä ja kokoisia esteitä, siinä meni ohessa pari uuttakin estettä, muuri ja aurinkoportti ainakin, joita se ei ollut edes koskaan nähnyt. Vähän sentään piti aurinkomattoa vilkaista samalla kun ylitse hyppäsi, että olihan se vielä siellä jalkojen alla. Muusta ei kyllä olisi huomannut orin olevan niin nuori. Myös alkuverryttelyssä se oli esitellyt poikkeuksellisen laajaa osaamista näyttäen niin raviväistöt kuin tasapainoiset laukanvaihdotkin kokorataleikkaalla vieläpä lisäyksen yhteydessä. Reilun mittaisen alkuverryttelyn jälkeen Shotti sai pitää hetken kävelytauon vaikkei edes näyttänyt pätkääkään väsyneeltä. Ihmeellinen suorittaja, pohdin mitatessani sarjaesteen väliä, mahtuisikohan ori siihen?

No se selviäisi pian.. pistin nimittäin ratsukon aloittamaan sarjalta, jotta minulla olisi tarvittaessa sitä aikaa vielä muokkailla heidän tullessaan radan alkuosaa. Sarjaeste osoittautui todellakin hieman lyhkäiseksi normaalilla välillä ja jo 120cm esteillä jouduin sarjaväliä fiksaamaan pidemmäksi muutaman tuuman. Saitte sillä välin aloittaa radan alusta, selostin sen alkavan punavalkoiselta okserilta päädystä tai oikeastaan kulmassa kaarevalla uralla, sen jälkeen tultiin oikeassa kierroksessa kokorataleikkaalla oleva pystyeste, siitä suunnan- ja laukanvaihdon kautta vasemmassa laukassa lyhyen sivun keskellä oleva aurinkoportti ja pitkällä sivulla oleva sarja. Ratsukko lähti itsevarmasti matkaan ja ylittikin kaikki muut esteet hyvin, paitsi portin, jonne lähestyminen oli vino ja toit orin huonoon paikkaan. Kuuliaisesti se kuitenkin hyppäsi pelastaen tilanteen, mutta puomi putosi. Sait kiittää oria kuitenkin hyvästä toiminnasta ja tulla sarjan jälkeen uudelleen portille vielä. Tällä otannalla se sujui paremmin, mutta vieläkään en ollut täysin tyytyväinen, koska askelväli ei sopinut ja ponnistus tuli nyt liiankin kaukaa, kun se äsken oli jäänyt esteen juurelle. Kolmannella kerralla onnistuitte miellyttämään valmentajaa ja sitten olikin aika lopetella raviverryttelyllä eteen-alas.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Van Uytert