Serissa

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Holsteininhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri 167cm, ruunikko
Syntymäpäivä 30.05.2017
Rekisterinumero VH17-044-0179
Koulutustaso 140cm, HeA
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Ex om. & maahantuoja Silvertop

Meriitit

♥ Ratsuhevosten laatuarvostelu, 13.01.2018
4 - 6.5 - 4.5 - 6 - 4 - 3 - 9 - 9.5 - 4 = 56,111 % = Quality

Jälkeläiset
Ikääntyminen / Näyttelymenestys

s. 02.11.2017 holst-o. Dorian Silvers (VRL), i. Diablo

Täytti 3 vuotta 30.05.2017 - Täytti 4 vuotta 30.05.2017 - Nyt 12 vuotias

VSN

♥ 20.02.2018 - Pirunkorpi - RCH 10p

Sukuselvitys

i. Norton
holst, rn, 169cm

ii. Neo
holst, rn, 166cm

ie. Africana
holst, rn, 159cm

e. Sarahee
holst, trn, 169cm

ei. Halo
holst, trn, 166cm

ee. Sandra
holst, mrn, 175cm

i. Norton oli lupaavasti uransa aloittanut estehevonen, jonka taival päättyi kuitenkin esteiden osalta loukkaantumiseen vain kahdeksanvuotiaana. Ruunikko sukkajalka edusti holsteinkantakirjaa muun sukunsa tavoin ja suvusta löytyy estehevosten lisäksi myös kouluosaajaa jonkin verran. Menestyksekkäässä suvussa on paljon arvokilpailuvoittajia, jonka vuoksi myös Norton on ollut haluttu siitosori koko ikänsä. Jälkeläisiä sille onkin kertynyt mukavasti, viitisenkymmentä, joista suuri osa on kisannut esteitä kansallisella tasolla ja lisäksi joitakin kouluhevosia mahtuu joukkoon. Norton oli luonteeltaan täysi kympin ori: helppo käsitellä ja fiksu käytökseltään myös kodin ulkopuolella. Loistavan rakenteen omaava ori kantakirjattiin kakkospalkinnolla ja sen jälkeläisistä seitsemän on kantakirjattu myös kakkosella, lisäksi joukkoon mahtuu kolmosella palkittuja kantakirjahevosia. Varsoilleen ori on rakenteen lisäksi periyttänyt hyvää työmotivaatiota ja huumorintajua. Norton lopetettiin 23-vuotiaana kaviokuumeen vuoksi.

ii. Neo oli ruunikko sukkajalkainen holsteinori, joka teki alkuun uraa estehevosena, mutta jalkaongelmien jälkeen siirtyi kouluradoille kilpaillen myös sillä puolella hyvän uran helppo A luokissa asti. 166-senttinen ori oli rakenteeltaan hyvin siro, jolloin se vaikutti pienemmältä kuin olikaan. Kokonsa vuoksi Neo oli suosittu nuorten ratsu ja käytökseltäänkin moitteeton. Hyvät askellajit omaava ori periytti varsoilleen myös yhteistyöhalukkuutta ja nöyryyttä. Ne ovat myös olleet isänsä tavoin nopeita oppimaan. Hyvärakenteinen ori kantakirjattiin kakkospalkinnolle ja myös varsoissa on kantakirjapalkittuja, tarkkaa määrää en kuitenkaan muista. Neon emällä oli ongelmia tiinehtymisen kanssa ja myös sen tammavarsoilla on jonkin verran havaittu vastaavia ongelmia, orivarsojen tiinehdyttämisprosentit ovat kuitenkin olleet normaalilla tasolla. Neolta jäi kaksi kansainvälisen tason esteratsua (oria) joiden lisäksi paristakymmenestä jälkeläisestä löytyy myös alue- ja kansallisen tason osaajia estepuolelta. Neon suku on pääasiassa estehevosia ja kokonaan puhdasta holsteinverta. Neo lopetettiin kaksikymppisenä, mutta kuolinsyy ei ole selvillä, olettaisin sen kuitenkin liittyvän jalkaongelmiin, joiden kautta ori jätti esteuransakin.
ie. Africana on tunnetun siittolan kasvatteja Saksassa. Ruunikko holsteintamma on tunnettu suvustaan ja sillä itselläänkin on pelkässä siitoskäytössä ollessaan varsoja siunaantunut kymmenen. 159-senttinen tamma on sirorakenteisena pienikokoinen, se on kyllä ratsukoulutettu, mutta pääasiassa miesten omistamalla siittolalla ei ole ollut sille sopivankokoista ratsastajaa kisaamaan, eikä ulkopuolista työvoimaa ole haluttu käyttää. Africana on palkittu kantakirjassa kakkospalkinnolla ja lisäksi sillä on C-palkinto jälkeläisistään. Varsoista suuri osa on palkittu varsojen ja nuorten laatuarvosteluissa, niin estevarsojen kuin rotuarvostelunkin, rotunäyttelyjäkään unohtamatta. Africana on luonteeltaan hieman vaativainen tamma, joka tietää oman arvonsa ja osaa testailla. Jälkeläiset ovat kilpailleet tänä päivänä noin kahdeksankymmentä starttia, osa ei ole vielä startannut nuorten luokkien ulkopuolella, joten nähtäväksi jää mikä niiden nuorempien varsojen taso tulee olemaan. Nyt jo kisaikään ehtineet ovat kuitenkin näyttäneet hyvälaatuisilta. Africana on siitoskäytössä ja toimii edelleen harrasteratsuna kotinurkilla.

e. Sarahee on melko uutta verta edustava holsteintamma, jonka lähisuvusta löytyy myöskin täysiveriverta melko paljon. Sara onkin rakenteeltaan siro ja melkoisen kipakka luonne. Tummanruunikko 169-senttinen tamma on peruskoulutettu ja toimii siitoksen ohessa harrasteratsuna, mutta kilpailutuloksia sillä ei ole. Hyvän sukunsa turvin se on toiminut lähes koko ikänsä siitostammana ja jälkeläisiä on nyt jo kertynyt kymmenen. Näistä yhden kisaura jäi valitettavasti lyhyeksi vamman vuoksi, mutta muut ovat kisanneet esteillä. Emänsä persoonasta huolimatta varsat ovat olleet hyviä käsitellä ja ihmisystävällisiä sekä yhteistyöhaluisia ratsuja.

ei. Halo on sympaattinen ja ihmisystävällinen ori, jolla on karvassa hieno kiilto. Tummanruunikko ori on niin tumma että näyttää miltei mustalta. Komea ori on kantakirjatilaisuudessa mitattu 166-senttiseksi ja palkittu kakkospalkinnoin. Halo on nimensä mukaisesti valoisa persoona, jonka kanssa ei tylsiä päiviä olekaan. Hyvällä tavoin persoonallinen ori viihtyy hyvin ihmisseurassa, mutta osaa toisia hevosia kohtaa olla vähän pomottava. Rauhallinen ja mukava ori on holsteinkantakirjassa ja käytetty jalostukseen vain oman kantakirjan sisällä. Halo on ratsain osaava myös koulupuolella, vaikka onkin estepainotteinen ja tehnyt esteurallaan lähes sadan sijoituksen putken vuosien varrella. Enää ei Halo kilpaile kuin satunnaisesti arvokilpailuissa ja on myös jättänyt suurelta osin siitoksen varsoilleen, joita onkin vuosien mittaan kertynyt mukavasti. Halolla on jälkeläisiä parikymmentä estepuolella ja sen lisäksi parikymmentä, jotka ovat kisanneet esteiden lisäksi koulua, mitään tunnetumpia nimiä ei kuitenkaan joukosta löydy. Halo on palkittu useissa rotunäyttelyissä, mutta ei ole kuitenkaan kantakirjattu. Varsoista neljä on kantakirjassa oreista, joten jälkeläistöä löytyy jo siitosrintamalta mukavasti.
ee. Sandra on tammamainen luonne, joka edustaa holsteinkantakirjaa ja on viiden varsan onnellinen emä. Mustanruunikko 175-senttinen suuri tamma on hyvin kiltti luonteeltaan ja sopii myös junnuille ratsastukseen ja kilpailemiseen. Se onkin vanhemmilla päivillään toiminut lähinnä opetusratsuna, mutta kuitenkin kilpailee pieniä luokkia yhä esteillä. Myös koulussa Sandra on poikkeuksellisen osaava ja koulutettu vaativalle tasolle asti, joten myös sillä saralla on tammalla paljon annettavaa junnuille. Hieno tamma on kantakirjattu ykköspalkinnolle ja lisäksi sillä on muutamia rotunäyttelytuloksia. Viidestä varsasta kaksi on kantakirjattuja oreja ja toimivat jo jalostuksessa. Sandra ei ole enää siitoskäytössä, mutta sen tammavarsat jatkavat sukua jo innokkaasti. Sandran lähisuvusta löytyy kaksi esteiden olympiavoittajaa, joten se on haluttu sukuhaara holsteinhevosten jalostuksessa, myös koulupuolelle hyvien askelten ja monipuolisuuden sekä hyvän motivaation tähden.
Sukuselvitys © Jannica

Kilpailukalenteri

Serissa kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

ERJ 4832.57p. vt. 9
KRJ 2782.34p. vt. 6
KERJ 2050.23p. vt. 5
VVJ 2782.34p. vt. 6

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 2050.23 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 2782.34 p.
Tahti ja irtonaisuus 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys 0.00 p.

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

01.04.2018, Valmentaja Jannica
Serissan kanssa olittekin jo hyvässä vaiheessa päästessäni maneesille. Aurinko oli mukavasti lämmittänyt ja tammallakin jo hiki tässä kohtaa, se on aina hyvä merkki onnistuneesta alkuverryttelystä kun suu vaahtoaa, hymyilin Jennalle, enkä suinkaan tarkoittanut ratsastajaa. Saitte kävellä hetkisen sillä välin kun vaihdoimme kuulumisia ja kokosin keskelle maneesia tuoduista puomeista ja tolpista viiden esteen radan. Jumppasarja asetettiin Serissan kanssa radan alkuun, koska se oli aiemmin tuottanut tammalle vähän vaikeuksia radan loppuvaiheessa, jossa tamma oli tyypillisesti jo kuulemma sen verran kuumentunut eikä sitä saanut enää koottua kunnolla esteelle. Tätäkin tulisimme tänään kyllä harjoittelemaan, pohdin, kun kuulin Jennan selostuksen tamman ongelmasta. Mutta tärkeimmät asiat ensin, eli ratatreenin pariin!

Rata sisälsi paljon pieniä ja kapeita teitä sekä yhden kapean aidan, jolle piti ratsastaa huolellinen tie heti jumppaesteen jälkeen, se ei kuitenkaan tuottanut ongelmia, sillä sait hyvin tamman kiinni jumppaesteeltä siirtyessään ja jatkoitte tasaista rauhallista laukkarytmiä aidalle ja siitä lävistäjän pystyn kautta toiselle pitkälle sivulle laukan vaihtuessa lävistäjän esteellä hienosti. Oikeassa kierroksessa hypätty sarja sujui suhteellisen hyvin, vaikka käänsit tamman hitusen liian aikaisin suoralle kulmasta ja Serissa sai oikaistessa sen verran pökköä pesään, ettei meinannut enää mahtua sarjan väliin kahdella askeleella, vaan otti yksi ja puoli, mutta suoriutui hurjan näköisestä hypystä kuitenkin. Saitte tulla heti sarjalle uudelleen kiertäen kuitenkin jumppaesteen sisäpuolelta, ratsastaen sen jälkeen molemmat kulmat ja sitten sarjalle, jonne jälleen käänsit liian aikaisin, eikä Serissa ollut yhtään ulkoavuilla, joten se pääsi taas kiihdyttämään esteelle. Käskin teidän tehdä päädyssä muutaman ympyrän, jossa kokoaisit tammaa hieman ja tulla sitten uudelleen. Sillä välin laitoin ennen estettä kulmaan kartion, jonka TAKAA tulisitte esteelle paremmasta kulmasta.

Kulmassa tamman olisi myös taipuakseen pakko hidastaa tahtia, joka sopi päämäärään paremmin, kulmasta kun kuitenkin oli reilusti aikaa ottaa tempoa eteen ennen sarjaa, joka ei ollut kovinkaan kookas tämän kokoiselle hevoselle. Vasta toinen kerta kartion avustuksella auttoi teidät pääsemään kulmaan ja Serissakin heti hidasti tahtia kulmassa, jolloin näit tilaisuutesi koittaneen ja kokosit sitä estettä varten. Tämä suoritus oli oikein mallikelpoinen ja toiselle kerralle nostin sarjan kakkososaa vielä vähän. Tämäkin kerta meni hyvin ja pääsitte tekemään loppuverkkaa hikisen ja kaikkensa antaneen hevosen kanssa, jossa uskomatonta kyllä oli vielä virtaa jäljellä. Sen sai kuitenkin hyvin tuhlattua muutamaan ravilisäykseen, joiden jälkeen estekierrokset alkoivat laskea ja se alkoi rentoutumaan tuntumallekin hyvin laskien päätään ja jättäen martingaalin täysin rennoksi.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan