Duren Cynisme "Senni"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Friisiläinen, tamma
Säkäkorkeus, väri 152cm, musta
Syntymäpäivä 30.11.2007
Rekisterinumero VH04-040-2837
Koulutustaso 80cm, Int I
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja Yersinio / Virtuaalitalli Duren

Jälkeläiset
Ikääntyminen


s. 15.09.2009 fri-o. Duren Dreun (VRL), i. Deadly Rubbish SIX
s. 06.10.2009 fri-t. Duren Cider, i. Twister van Zeld
s. 27.11.2009 fri-t. Duren Beliana (VRL), i. Berend fan Lycan
s. 22.07.2013 fri-t. Coryna J&K (VRL), i. Duren Toby
s. 14.04.2014 fri-o/t. Varsa J&K (VRL), i. Duren Velasco
Hevonen ikääntyy epätasaisesti. Kun hevonen vanhenee, taulukkoon lisätään yksi ikävuosi lisää.
0 vuotta - 30.11.2007
1 vuotta - 30.12.2007
2 vuotta - 30.01.2008
3 vuotta - 15.02.2008
4 vuotta - 30.02.2008
5 vuotta - 16.03.2008
6 vuotta - 30.08.2008
7 vuotta - 30.04.2009
8 vuotta - 30.12.2009
9 vuotta - 30.06.2010
10 vuotta - 30.08.2010
11 vuotta - 30.12.2010
12 vuotta - 30.01.2011
13 vuotta - 30.08.2012
14 vuotta - 30.11.2014

Luonnekuvaus

Senni on oikea tammojen tamma. Jos se olisi ihminen, niin se kulkisi varmasti pinkit vermeet yllään, hiuksen blondattuna ja kallis käsilaukku kainalossa. Tamma on neitimäisin hevonen mitä olen koskaan tavannut. Harjatessa Senni seisoo kiltisti paikallaan, mutta ei pidä yhtään, että sen korviin tai mahan alle kosketaan. Korvien lähettyvillä oltaessa, esimerkiksi harjatessa tai suitsia laittaessa tamma on hieman hankala ja heittelee kovasti päätään. Mahan alta harjatessa se luimistelee ja saattaa osoittaa mieltään nyrpistelemällä naamaansa ja polkemalla jalkojaan. Ihmistä se ei kuitenkaan koskaan ole purrut tai potkaissut. Muuten tamma on miellyttävä hoitaa ja hoidot sujuvat helposti. Kaviot nousee pyydettäessä ja tamma muutenkin nauttii huomiosta. Senni onkin enemmän kuin mielissään jos joku jää sitä rapsuttelemaan tai vaikka letittelemään häntää tai harjaa. Ehdottomasti lellivän äidin lempparihevonen!

Taluttaessa Senni jatkaa oikeastaan samalla tyylillä. Se kulkee nätisti vierellä kiirehtimättä tai hidastelamatta. Mutta auta armias jos eteen tulee kuralätäkkö. Se on pakko kiertää huolella tai jos ei pysty kiertää, hypätään yli. Myös hangessa kulkeminen on Sennin mielestä erittäin vastenmielistä.

Senni on erittäin miellyttävä ratsastaa. Sillä on kova tarve miellyttää ihmistä ja sen huomaa. Senni kuuntelee hienosti ja yrittää varmasti kaikkensa. Toisaalta Senni kuitenkin tarvitsee mahdollisimman selkeät ja rauhalliset avut toimiakseen oikein ja hyvin. Kiirehtivä tai liian kovaotteinen ratsastaja ei varmasti saa toivomaansa tulosta. Sen sijaan rauhallisella ratsastustyylillä, herkillä ja selkeillä avuilla saa paljon aikaan! Sennillä on hiukan laahaava käynti, jonka kanssa on tehty paljon töitä. Ravi sen sijaan on erityisen hienon ja lennokkaan näköistä, matkaavoittavaa ja helposti istuttavaa. Laukka on hiukan pompottavaa mutta pyörivää ja rytmikästä.

Kouluratsastus on ehdottomasti se Sennin laji isolla ällällä. Sennillä on kärsivällisyyttä vaikka muille jakaa ja sen kanssa voikin hioa jotain tiettyä koululiikettä jopa liiallisuuksiin asti. Oikein läpiratsastettuna Senni on erittäin miellyttävä ja kuuliainen kouluratsu. Kuitenkin Senni omaa myös tiettyä kuumaa luonnetta, joka toisaalta on myös auttanut meitä eteenpäin. Erityisesti laukanvaihdot ovat olleet meille joskus hiukan ongelmallisia Sennin kuumumisen takia. Niitä on kuitenkin treenattu paljon ja pikkuhiljaa työ alkaa tuottaa tulosta.

Esteet eivät välttämättä ole Sennin vahvinta alaa. Tamman on vaikea löytää oikeaa ponnistuskohtaa, jolloin se hyppää joko liian kaukaa tai liian läheltä, liian korkealle tai liian matalalta. Apupuomit ovatkin usein esteharjoituksissamme oleellisena osana mukana. Sennin kanssa ei ole kyllä tähdättykään estekisojen korkeimmaksi tähdeksi, vaan esteitä hypätään silloin tällöin vaihtelun vuoksi ja piristämään mieltä, jolloin estekorkeus pidetään pienenä ja vain nautitaan vauhdin huumasta.

Maastossa Senni saattaa joskus hiukan olla säikky, varsinkin jos sen kanssa joutuu menemään yksin ilman kaveria. Lätäköt ja ojat tuottavat ongelmia, sillä Senni mielummin kiertäisi ne kuin menisi nätisti yli. Itsevarman ja rauhallisen ratsastajan kanssa kuitenkin maastoreissut myös ilman kaveria ovat nautinnollisia. Sennin kanssa on mukava vain rauhassa kävellä tai sitten ottaa vaikka reipasta laukkaspurttia, mikä vain käy tälle neitokaiselle!

Traileriin menoa tamman kanssa joutuu välillä hetken aikaa säätämään. Sennin kanssa on tärkeää itse pysyä rauhallisena eikä hermostua. Volttien avulla Senninkin saa yleensä ilman suurempia kommelluksia traileriin. Matkustaessa tamma on rauhallinen kyytiläinen, mikäli vain ruokaa on saatavilla. Ulos tullaan hiukan ryminällä, mutta kuitenkin suht koht nätisti.
Kilpailuissa Senni on hiukan normaalia jäykempi ja hermostuneempi. Rauhallisilla alkuverrytelyillä sen saa kuitenkin yleensä nopeasti takaisin kuulolle ja takaisin maailmankartalle, jolloin suorituskin on yleensä rauhallinen ja hieno!

Kasvattajan sanomaa Sennistä: "Senni on Durenin ensimmäinen varsa ja syntynyt marraskuussa vuonna 2007. Se edustaa hyvin sitä, mitä kasvatukseltani olen hakenut. Sennillä on hienot, YLA:ssa palkitut vanhemmat ja itse tamma on hyvätapainen ja monikäyttöinen friisiläinen. Tamma asui ensimmäiset neljä vuotta pihatossa, missä se sai kasvaa suhteellisen vapaasti. Sitä kuitenkin käsiteltiin säännöllisesti; harjailtiin, ohjasajettiin ja käytettiin tutustumassa erilaisiin asioihin kuten traktoreihin. Ensimmäisissä kilpailuissaan Senni sijoittui toiseksi luokassa Helppo A ja on nyt vuosien varrella kehittynyt siitä hurjan paljon."

Sukuselvitys

i. Ch Dur Dorsen
YLA 2, KTK III. KRJ-II, VVJ-I
ii. Jaar iii. Ascapist
iie. Middagdutje
ie. Jaarboek iei. Essentie
iee. Vreedsaam
e. Dur Ver
YLA 3
ei. Spaak eii. Geschokt
eie. Afwas
ee. Misbruiken eei. Woestpapier
eee. Escapisme

Cynismen isä Dur Dorsen on 161cm elegantti friisiläisherra joka saapui suomeen vuoden 2007 lopussa. Ori on kilpaillut paljon, mutta se ei juurikaan menestynyt koulukentillä. Muutamista jälkeläisistä huomattiin, että ori periyttää jälkeläisilleen kestävyyttä ja jälkeläiset rupesivat menestymään kisakentillään isäänsä paremmin. Näin Dorsen siirtyi pääasiassa siitoskäyttöön ja sai 10 jälkeläistä jotka kaikki ovat tammoja. Ori palkittiin Yleislaatuarvostelussa 2 palkinnolle 126pisteellä.
Isänisä Jaar on pienikokoinen friisiläisori ja edustaa rotuaan eduksi elegantilla ja voimakkaalla luonteellaan. Jaar on viettänyt elämänsä pääasiassa showhevosena kiertäen erilaisissa esityksissä. Ori taitaa erilaisia temppuja kuten takajaloilleen nousut, istumiset, makuulle menot ja on ollut yhteistyöhaluinen kumppani esiintymistovereilleen. Parhaat puolensa esityksissä ori on tuonut esille esiintyessään yksin, ilman muita hevosia. Jaar viettää nykyään eläkepäiviä esiintymisestä ja sillä on Cynismen isän Dorsenin lisäksi kaksi muuta varsaa Hollannissa.
Isänisänisä Ascapist on upea ja henkeäsalpaavan näyttävä hevonen ja kilpaillut menestyksekkäästi kouluradoilla. Ennen kilpailu-uraansa orilla kerkesi olla monen monta omistajaa joista jokainen halusi hevoseltaan eri asioita. Ennen uraansa Ascapist kerkesi siis toimia harrasteratsuna, tilausajojen vaunuhevosena, jonkin verran myös kilpailuissa valjakkoajossa ja lopulta sitä kautta siitä tuli sitten kouluratsu. Ori oli vahinkovarsa joka myytiin jo nuorena ensimäisestä kodistaan rahanpuutteen vuoksi. Kilpailu-uransa myötä ori on toiminut myös paljon siitoshevosena ja tällä hetkellä sillä on kymmenkunta jälkeläistä.
Isänisänemä Middagdutje on 169cm korkea tamma joka on asunut koko elämänsä rikkaan perheen vaunuhevosena Hollannissa. Se on lempeä ja rauhallinen luonteeltaan ja huolehtii kartanon lapsista yhtä huolella kuin omistakin jälkeläisistään. Pääasiassa tamman elämä onkin ollut laiduntamista ja silloin tällöin ulkoilua omistajien toimesta. Varsoja Middagdutje on saanut nelisen kappaletta ja Jaar on niistä viimeisin.
Isänemä Jaarboek on toiminut koko elämänsä siitostammana ja se on jättänyt monia upeita ja kilpailukykyisiä jälkeläisiä. Tamman kanssa kokeiltiin aikoinaan kilpailu-uraa, mutta se hermostui ja stressasi niin paljon kuljetuksia ja kisareissuja joten sen kanssa tultiin siihen tulokseen, että ne saavat jäädä. Jaarboek on saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä joista jokainen on menestynyt hienosti koulukentillä joten hermoheikosta luonteestaan huolimatta se periyttää hyviä kouluhevosen ominaisuuksia.
Isänemänisä Essentie on Hollannissa erittäin suosittu siitosori. Se kilpaili kouluratsastuksessa vaativia luokkia ja siirtyi menestyksensä vuoksi lopulta siitoshevoseksi. Ori periyttää jälkeläisilleen loistavat rotuominaisuudet ja hyvät kouluhevosen ominaisuudet. Luonteeltaan ori on omanarvonsa tunteva ja hieman hankala käsitellä. Myöskin näitä piirteitä näkyy erittäin vahvasti jälkeläisissä. Essentien elämä ei alkanut mutkattomasti. Sen emä kuoli synnytykseen ja tämän jälkeen varsalle oli todella vaikeaa löytää kasvattiäitiä. Ori eli ihmisten ruokkimana ja sai lopulta sijaisäidin kotitallinsa vanhasta tammasta.
Isänemänemä Vreedsaam on kuuluisasta ja hyvin menestyneestä koulusuvusta. Tammalle itselleen eivät kilpailuhevosen ominaisuudet periytyneet, mutta se on silti ollut hieno siitostamma jonka jälkeläiset ovat olleet kaikki tammoja. Vreedsam asui ensimäiset elinvuotensa Hollannissa, mutta muutti sieltä omistajansa mukana Saksaan ja siellä se sitten vaihtoi omistajaa useampaan kertaan.

Emä Dur Ver on ollut pienestä pitäen erittäin ponimainen, kujeileva ja muutenkin kekseliäs hevonen.Pienenä tosin Dur Ver ei uskaltanut lähteä emänsä luota oikein minnekkään, edes kavereiden ja samanikäisten varsojen kanssa leikkimään. Se omaa kaikkein parhaimmat metkut, jotka maa päällään kantaa, ja osaa käyttää niitä aika hyvin. Sen takia Dur Verin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä suuttuessaan se voi olla aika kipakkakin tamma. Dur Ver on painotukseltaan ja ammatiltaan kouluratsu. Se kilpailee nykyään kouluratsastuskilpailuissa tasolla Grand Pix, ja omistaa itsellään noin 45 ruusukettakin, ei siis ole todellakaan pärjännyt mitenkään huonosti.Dur Ver on tällä hetkellä viiden varsan emä, ja astutuksia saattaa kyllä tulla myös lisää.
Emänisä Spaak on luonteeltaan erittäin villi, voimakastahtoinen, ja hankala käsitellä. Sen luonne oli samanlainen jo varsana, eikä parannusta ole tapahtunut tähän päiväänkään mennessä. Tämän tempperamenttisen ori on ihan selkeästi valinnut itselleen ihmiset, joita se aikoo sietää. Jos joku muu menee sen lähellekkään, tapahtuu jotain näistä operaatioista:Näykkiminen, pystyyn hyppiminen tai karkaaminen hoitajalta.Jos orille huutaa, se rupeaa käyttäytymään yleensä vain huonommin. Parhaiten Spaakin kanssa tulee toimeen kehumalla sitä, ja myötäilemällä sen omaa käytöstä. Spaak on syntynyt Spaadenin oriasemalla, Saksassa. Siellä Spaak toimi aluksi venäläisen ratsastajan kilparatsuna kunnes menestyttyään paljon siirtyi kokonaan siitosuralle.
Emänemä Misbruiken on luonteeltaan rauhallinen ja aika äitimäinen. Varsanvuosia vietellessään Misbruiken oli luonteeltaan erittäin eteenpäinkatsova ja ajattelevainen tamma. Misbruikenista tuli koulutuksellisesti kouluratsu,ja se kilpailikin tasolla Vaikea A. Misbruikenin ura kuitenkin päättyi sen astuessa maastossa kaninkoloon, ja jalka katkesi. Misbruikenin kohtalosta kiisteltiin paljon, ja mietittiin ja väännettiin, että kumpi vaihtoehto olisi parempi Misbruikenin kannalta. Päätettiin kuitenkin, että kuntoutetaan jalkaa ja eletään Misbruikenin ehdoilla. Misbruikenista tuli siten täyspäiväinen siitostamma, joka on varsonut tähän maailmaan yhteensä 5 varsaa, joista kaikki ovat tammoja. Misbruikenin siitostamman urakin rasitti jalkaa todella paljon, joten Misbruiken ei synnyttänyt kuin 5 varsaa.
Emänisänisä Geschokt oli perusluonteeltaan erittäin miellyttävä ja miellytyksenhaluinen. Geschokt oli varsana vähän villimpi tapaus, mutta ikääntyessään se on rauhoittunut ja laantunut luonteeltaan. Geschoktista tuli peruskoulutukseltaan valjakkohevonen. Geschokt toimi parhaiten parin kanssa, sillä sen ei siinä tapauksessa tarvinnut olla yksin valjakkovaunujen edessä. Geschokt oli myös ulkonäöltään erittäin upea. Sillä oli pitkä ja tuuhea harjas, joka liehui upeasti orin ravatessa tai laukatessa. Geschokt oli myös erittäin ryhdikäs ja muutenkin määrätietoinen. Geschokt on viihtynyt komean ulkonäkönsä takia useiden hevoslehtien kansikuvassa, ja onhan siitä tehty monta juttua myös hevoslehtien kansien sisälle. Geschokt on yhteensä 6 varsan isä, ja varsatkin ovat menestyneet omissa lajeissaan.
Emänisänemä Afwas oli erittäin lupsakka ja rento tamma. Se osasi varsasta asti olla erittäin hupaisa ja todella kujeileva hevonen. Afwas oli 161cm korkea erittäin seurallinen hevonen, jonka yksin jättäessä edes hetkeksi, sai kuulla hirveät huudot ja hirnumiset. Afwasin kanssa sai olla myös erittäin varovainen, sillä ikinä ei tiennyt, mitä se saisi päähänsä. Afwas oli yleispainotteinen harrastehevonen, jolla ei paljon kilpailuja käyty läpi. Afwas synnytti elämänsä aikana 2 varsaa, koska sitä ei ollut varsinaisesti tarkoitettu siitostammaksi. Afwas jouduttiin lopettamaan sen jalan katketessa Afwaksen ollessa 16-vuotias.
Emänemänisä Woestpapier oli varsasta asti erittäin pirteä ja välillä vähän rauhattomaksikin kuvailtava hevonen. Woestpapierista tuli sen kasvaessa erinomainen koulu-ja valjakkohevonen. Woestpapier kilpaili kouluratsastuksessa tasolla Grand Pix ja valjakkoajossakin ihan menestyneesti vaikealla tasolla, yleensä yksin eikä parin kanssa. Woestpapierista haluttiin todella monelle erilliselle tulevalle varsalle isä, ja elämänsä aikana tämä ori astui yhteensä 350 tammaa, joten varsojakin, joiden isä on Woestpapier, on todella paljon. Ominaiset asiat Woestpapierin varsoilla on hyvä tyyppi, tasapainoinen sekä rauhallinen luonne ja lentävät askeleet. Varsoja olisi toki haluttu myös lisää,mutta Woestpapierin omistajat päättivät yhdessä, että Woestpapier ei enää vanhetessaan astuisi tammoja.
Emänemänemä Escapisme syntyi pienessä hollantilaissiittolassa, jossa Escapisme vietti elämänsä ensimmäiset vuodet. Escapisme oli varsana aika riehuvaista tyyppiä, mutta ikääntyessään vähän enemmän se aloitti nätin ja miellyttävän käyttäytymisen. Escapisme oli yleispainotteinen hevonen, jonka selässäkin oli erittäin miellyttävää istua, koska askeleet olivat tasaiset ja mukavan tahtiset. Escapisme varsoi ensimmäisen varsansa 7-vuotiaana, ja elämänsä aikana varsoi vain 2 varsaa. Escapismestä oli tarkoitus tehdä täyspäiväinen siitostamma, mutta tamman omistajalle tehtiin todella hyvä tarjous Escapismestä, ja niin se lähti matkustamaan kohti Japania, erään pienen tytön syntymäpäivälahjaksi.
Sukuselvitys isän puoli © yersinio, emän puoli © Fiore, kiitos!

Kilpailukalenteri

Sijoituksia KRJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 43kpl, joista voittoja yhteensä 11kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
16.03.2008 Ciar Dressage KRJ Helppo A 2./45
18.04.2008 Toppari KRJ Helppo C 5./50
18.04.2008 Toppari KRJ Helppo B 7./50
07.05.2008 Duren KRJ Prix de Duren (taso Vaativa B) 1./19
07.05.2008 Duren KRJ Intermediate I 2./12
08.05.2008 Duren KRJ Prix St. Georger 1./12
10.05.2008 Duren KRJ Prix St. Georger 4./21
08.05.2008 Duren KRJ Vaativa B 1./20
08.05.2008 Duren KRJ Vaativa B 1./20
08.05.2008 Duren KRJ Prix de Duren (taso Vaativa B) 2./15
08.05.2008 Duren KRJ Kür Vaativa B 2./18
10.05.2009 Duren KRJ Vaativa B 3./22
12.05.2009 Duren KRJ Vaativa B 1./14
12.05.2009 Duren KRJ Kür Vaativa B 2./11
13.05.2009 Duren KRJ Kür Vaativa B 1./11
15.05.2009 Duren KRJ Vaativa B 3./12
16.05.2009 Duren KRJ Prix de Duren (taso Vaativa B) 3./11
16.05.2009 Duren KRJ Kür Vaativa B 2./8
06.10.2009 Duren KRJ Prix De Igora (taso Vaativa A) 4./50
08.10.2009 Duren KRJ Vaativa A 4./50
12.07.2013 Kisatalli Vienre KRJ Vaativa B 1./40
23.07.2013 Oldfinion Dressage KRJ Vaativa A 2./24
24.07.2013 Yksityistalli Humminbird KRJ Vaativa A 2./17
25.07.2013 Latun Talli KRJ Vaativa A 6./40
17.07.2013 al Najya KRJ Vaativa A 2./22
31.07.2013 Whitebridge KRJ Intermediate I 1./27
28.04.2014 Whispering Heaven KRJ Intermediate I 1./30
30.04.2014 Whispering Heaven KRJ Intermediate I 1./30
01.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 6./40
02.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 6./40
03.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 6./40
03.05.2014 Jinbayne KRJ Vaativa A 5./40
23.04.2014 Team J&K KRJ Vaativa A 5./40
12.05.2014 odelie's Loves KRJ Vaativa A 4./50
12.05.2014 odelie's Loves KRJ Vaativa A 4./50
14.05.2014 odelie's Loves KRJ Vaativa A 6./50
17.05.2014 odelie's Loves KRJ Vaativa A 3./50
17.05.2014 odelie's Loves KRJ Vaativa A 7./50
20.05.2014 Infinity KRJ Intermediate I 6./40
29.05.2014 Windsor Acres KRJ Vaativa A 5./30
30.05.2014 Odelie's Loves KRJ Intermediate I 1./39
03.06.2014 Odelie's Loves KRJ Vaativa A 7./50
05.06.2014 Odelie's Loves KRJ Intermediate I 4./39

NJ

♥ 24.01.2010 - Stall Lycan - Päätuomari Maria A. - BIS4, MVA-SERT
♥ 17.02.2010 - Stall Lycan - Päätuomari Anette N. - irtoSERT

VSN

Tämänhetkinen pistesaldo 5p.

♥ 20.08.2013 - VSN - Tuomari Christa W. - 4. RCH (4-4½-5-4-4-3½-4-4½-3-3 = 39,5 p.)

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

19.02.2010, valmentaja: Duren/kasvattaja
Alkuverryttelyssä kiinnitin huomiota Jennan rauhalliseen ratsastukseen joka sopi todella hyvin Sennille. Tamma liikkui reippaasti je rennon näköisesti eteenpäin. Käynnissä ja ravissa teimme avo -ja sulkutaivutuksia. Pyysin Jennaa hieman herättelemään Senniä tehtävien välissä, sillä tamma alkoi hieman luistamaan työnteosta. Ravityöskentelystä siirryimme tunnin pääaiheeseen eli laukkaan. Muutaman kierroksen verran ratsukko sai laukata uralla verryttelyn merkeissä ja sitten lähdettiin hakemaan Senniä paremmalle tuntumalle. Pyysin Jennaa kokoamaan tammaa enemmän ja ottamaan tamman takajalat paremmin alle. Tamma liikkui hieman kaula rullalla, mutta muoto parani kun takajalat tulivat työskentelyyn mukaan. Aloitimme yksittäisillä laukanvaihdoilla lävistäjällä jotka sujuivat näin kokeneelta ratsukolta kuin vettä vain. Halusin treenata ratsukon tarkkuutta ja huolellisuutta sekä muistia tekemällä sarjoja kolme askelta laukkaa vaihto kaksi askelta laukkaa vaihto yksi askel laukkaa vaihto kaksi askelta laukkaa... ja tarvittaessa aina muuttamalla askelmääriä jotta ratsastaja tai ratsu ei opi tehtävää ulkoa. Tämänkaltainen tehtävä vaatii molemmilta tarkkuutta ja keskittymistä toisiinsa onnistuakseen. Aluksi askeleet ja vaihdot tulivat väärään aikaan, vaikka pyysin Jennaa sanomaan ne ääneen, mutta hetken harjoittelun jälkeen alkoivat vaihdot ja askeleet sujumaan. Annoin ratsukolle hetken levähdystauon pitkin ohjin. Tauon jälkeen jatkoimme vielä ravissa tekemällä temponlisäyksiä. Pyysin Jennaa tekemään niitä niin pitkillä sivuilla kuin lävistäjälläkin oman harkintansa mukaan. Ne sujuivat hyvin, hieman kuitenkin puutuin tehtävän valmisteluun. Selkeämmät puolipidätteet ja rauhallinen lopetus tehtävälle. Lisäysten sujuessa ratsukko sai tehdä itsenäisen loppuverryttelyn. Loppukommentit: ”Senni liikkui hyvin eteenpäin. Kiinnitä jatkossa huomiota muotoon, niska korkeimpana kohtana. Tamma on kehittynyt todella paljon laukanvaihdoissa.”

04.01.2010, valmentaja: Viljan valmennuskeskus
Sennin kanssa aloitimme alkukäyntien jälkeen heti reippaasti, sen verran hieno tapaus, että katsotaan mitä kaikkea tammasta saakaan irti. Alkuun ravissa ensin muutamia voltteja ja viisikaarista kiemurauraa ja pieni lämmittely molempiin suuntiin myös laukassa, kahdeksikkoa laukanvaihdon kanssa. Heti alusta asti huomasi että teillä on pitkä historia takana, tai ainakin täydellinen luottamus toisiinne. Todella hienoa työskentelyä. Sen jälkeen aloitimme sulkutaivutuksilla, ensin käynnissä molempiin suuntiin ja sen jälkeen ravissa. Muista vaan pitää katse koko ajan eteenpäin, luota hevoseen äläkä tuijota sen niskaa. Ja vakaa käsi, noin herkkä ratsu ei kovaa kättä tarvitse. Hienoja sulkutaivutukisia, todella sulavat askeleet ja nöyrästi kuunteleva ratsu. Seuraavaki jatkoimme siksak sulkutaivutuksilla ravissa. Muista nopea mutta rauhallinen pohje, älä jää miettimään mutta älä myöskään säikäytä Senniä turhan äkkinäisellä liikkeellä. Seuraavaksi siirryimme pohkeenväistöihin, suoraan ravissa uralta poispäin ja takaisin. Pidä tasainen käsi, todella hienon näköistä. Ilmeisesti myös koulukentiltä menestystä sadellut, sen verran kaunista työskentelyä läpi valmennuksen. Seuraavaksi siirryimme laukkatyöskentelyyn, laukassa pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Tässä älä anna Sennin turhia kiirehtiä, istu itse alas ja ratsasta niin kuin olet tähän asti ratsastanut. Laukassa vielä lävistäjällä vaihtoja, ensin muutamia per lävistäjä ja lopuksi neljää ja viittä peräkkäin. Hyvin meni. Lopuksi annoimme Sennin vielä laukata pääty-ympyröillä rentoa harjoituslaukkaa ennenkuin jäähdyttelitte ravikahdeksikoilla ja serpentiiniurilla. Hyvännäköistä työtä!

Päiväkirjamerkinnät

15.03.2011, kirjoittajana Jenna S.
Tänään päätin lähteä Sennin kanssa maastoilemaan. Neiti on käyttäytynyt lähiaikoina esimerkillisesti ja olenkin kovasti treenaillut Sennin kanssa. Pian pääsisimme jatkamaan hyvin alkanutta kilpauraamme, kunhan Team J&K:n remontti pian loppuisi. Hain Sennin puolenpäivän aikoihin tarhasta ja vein sen hoitokarsinaan. Harjasin tammaa pitkään ja hartaasti, laitoimpa sen pitkän ja tuuhean harjan verkkoleteillekin. Ai että, kyllä nyt neidin kelpaa! Hain satulahuoneesta suitset ja pujotin ne tamman päähän. Kieritin pintelit sille joka jalkaan ja jähmetyin hetkeksi miettimään. Mennäkkö ilman satulaa vai satulalla. Päätin mennä ilman satulaa. Tallin pihassa pyysin yhtä tallitytöistä punttaamaan minut selkään ja siitä alkoikin ihana reissu. Teimme pitkän ja reippaan lenkin. Reissumme kesti vähän vajaat kaksi tuntia. Välillä tarvoimme poluilla reipasta käyntiä ja välillä kaahotimme ravissa tai laukassa leveällä metsätiellä. Senni ei säikkynyt koko reissun aikana kertaakaan vaan reissumme taittui hyvässä ja iloisessa yhteisymmärryksessä. Aah, ihanaa! Tallilla harjasin Sennin huolellisesti ja loimitin sen ennen kuin vein sen takaisin tarhaan. Itse lähdin tallihuoneeseen ottamaan kupillisen lämmintä kaakaota.

27.12.2009, kirjoittajana Jenna S.
Kuukausi sitten mieheni kertoi minulle maailman ihanimmasta joululahjasta. Olin jo pitkään haaveillut omasta friisiläistammasta, ja mieheni oli bongannut minulle sopivan, vieläpä Suomesta! Heti seuraavana päivänä matkustimme Nastolaan, Friisiläissiittola Dureniin. Durenissa oli yksi heidän kasvattamistaan ja kouluttamistaan, hiukan kilpaillutkin friisiläistamma Duren Cynisme myytävänä. Paloin halusta nähdä tamman. Kävelimme Sennin karsinan luo, näin jo kaukaa kauniin mustan pään pilkistävän puolioven yli. Vihdoin pääsin tamman luokse. Annoin sen haistella kättäni ja rapsuttelin sitä. Senni oli erittäin kiinnostunut taskuistani ja suorastaan kerjäsi rapsutuksia. Olin jo sillä hetkellä täysin myyty. Pääsin kuitenkin ratsastamaankin tammalla, ja se oli vielä unohtumattomampi kokemus. Upeat askellajit ja mieletön yhteistyökyky koulukentällä, hiukan arka mutta luottavainen hyppääjä ja vauhdikas maastoilija. Juuri sellainen tamma jota etsinkin. Varasin tamman itselleni. Kuluneen kuukauden aikana olen käynyt Durenissa kaksi kertaa. Toisella kerralla pääsin kyytiin kun Sennillä ajettiin yksin ja valjakossa. Vautsi, mikä tamma! Toisella kerralla taas maastoilin tamman kanssa ja tutustuin siihen tarkemmin. Kaupat lyötiin lukkoon, ehdottomasti paras joululahja ikinä!
----
Vihdoin, joulukiireiden jälkeen lähdimme tänään hakemaan Senniä nastolasta. Siellä tamma odottikin valmiina matkaan. Eikun neidin tavarat laukkuun ja menoksi. Täällä meillä Teamilla hyppäsin kiireesti autosta pihalle ja ryntäsin taluttamaan Senniä autosta pihalle. Lepertelin tammalle taluttaessani sitä talliin ja jätin tavaroiden kantamisen mieheni huoleksi. Tallissa vein Sennin hoitokarsinaan ja otin siltä loimen ja kuljetussuojat pois. Hain tamman harjat ja harjasin sitä pitkään ja hartaasti. Setvin sen hienoisesti lainehtivaa harjaa ja häntää, putsasin vuohistupsut ja lepertelin. Yksi jos toinenkin porkkananpala humpsahti tamman suuhun, mutta ei se mitään. Hieroin tamman lihaksia ainakin puoli tuntia, vaikkei se edes näyttänyt olevan matkasta millänsäkään. Tarkistin vielä aamulla laittamani karsinan ja vein Sennin sinne. Otin siltä riimun pois ja jätin sen tutustumaan uuteen kotiinsa. Seuraavat kaksi tuntia putsasin Sennin varusteita ja järjestelin sen kaappia. Olin ennen joulua käynyt ostamassa sille kasapäin eri varusteita. Kyllä nyt tamman kelpaa! Huomenna se pääsisi tarhailemaan ja ylihuomenna kävisin jo selässä. Ihanaa!

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Legacy Friesians