EST 2009
Team J&K

Rascal

Rotu, sukupuoli New Forest, ori Kotitalli Team J&K
Säkäkorkeus, väri 144cm, ruunikko Omistaja Team J&K, VRL-00766
Syntymäpäivä 14.06.2014 Ex om. & Maahantuoja Desmi, Seppäjärven Talli
Rekisterinumero VH17-027-0062 Meriitit

KRJ-I, KTK-II

Koulutustaso 100cm, HeA, Helppo

3v 14.06.2017  /  4v 14.07.2017  /  Nyt 15-vuotias


© scirlin

Luonnekuvaus

Rasse on luonteeltaan vähän sellainen höpsön ukon oloinen. Se saattaa aamulla tarhassakin vain syödä rauhassa heiniään suupala kerrallaan hidasta vauhtia samalla ihmetellen maailman menoa ja lintujen laulua. Myös taluttaessa ori saattaa vain seisahtaa paikoilleen ja katsella maisemia. Ainoa asia, mikä saa Rasseen varmasti vauhtia on kiimainen tamma!


Hoitaessa ori on kiltti ja rauhallinen. Sen karsinaan voi päästää perheen pienimmänkin hoitamaan, joskin vain aikuisen valvonnassa sillä Rasse ei ole kauheasti ollut lasten kanssa tekemisissä. Ori kannattaa myös sitoa karsinaan kiinni, sillä se liikuskelee muutoin aika paljon myös hoidettaessa. Suitsiminen aiheuttaa herran kanssa joskus ongelmia, mutta pienellä porkkanan palalla niistäkin tilanteista on selvitty. Sitä vastoin mikään muu hoitotoimenpide ei aiheuta ongelmia.

Ratsastaessa ori saattaa varsinkin alkuunsa olla todella laiska. Se painaa kädelle ja löntystelee kavioitaan laahaten eteenpäin. Niimpä alussa ratsastaja joutuukin näkemään vaivaa saadakseen Rassen edes liikkeelle saati sitten elastiseksi ja vastaanottavaiseksi. Heti alusta asti reippaasti eteenpäin sekä paljon ympyröitä ja siirtymisiä, niin johan alkaa Rassekin toimia! Orilla on hienot askellajit, joista se saa aina näyttelyissä tai koulukilpailuissa kiitosta.

Kouluratsastukseen Rasse on omiaan. Se on vain ensin saatava kunnolliseen työskentelymoodiin, mutta ollessaan oikeassa vireystilassa Rassesta saa kokenut ratsastaja yllättävän paljon irti. Ori myös kuuntelee ratsastajaansa radalla hyvin, eikä keskittyminen juurikaan herpaannu.

Esteratsastuksessa Rasse saattaa joskus jopa innostua. Tällöin kaviot nousee kuin itsestään ja esteet ylittyvät helposti. Rassen kompastuskivi on vesieste, ja sitä onkin tahkottu sitten paljon, eri kulmista ja eri näköisellä vesimatolla. Kuitenkin se sama sininen hirvitys aiheuttaa kilpailuissa aina ongelmia, jos ei muuta niin ainakin parin askeleen epäröinnin!

Maastoillessa ori on kiltisti eikä se hätkyile oikeastaan mitään. Ori tosin on kova potkimaan muita hevosia, joten se kannattaa ryhmässä maastoillessa laittaa suosiolla jonon hännille.Sukuselvitys


i. Renegade ii. Regent
iii. Reginald
iie. Ethereal
ie. Agnes
iei. Samuel
iee. Angela
e. Alecia ei. Cyrus eii. Caprice
eie. Tully
ee. Aleane eei. Namaste
eee. Ariana

i. Renegade on pirteä ja mukavaluonteinen ori, josta kenelläkään ei liene pahaa sanottavaa. Se on aina hyvätapainen, myös kisapaikoilla ja käyttäytyy herrasmiehen elkein astutustilanteissa, joten oria on saatavilla myöskin luomuna kotitilallaan. Ruunikko 148-senttinen ori omaa massiivisen rakenteen ja onkin ollut suosittu käyttöponi erityisesti pienten aikuisten kilpailukaverina. Renegade eli tutummin Rene on hyväluonteinen käyttöponi, joka on kilpaillut sekä esteillä että koulussa. Kenttäpuolellekin siinä varmasti potentiaalia riittäisi, mutta ratsastajalla ei valitettavasti kiinnostusta ja rohkeutta. Rene on aktiivisen kilpailu-uransa ohessa toiminut siitoksessa useamman kauden ja sillä on jälkeläisiä tällä hetkellä viitisenkymmentä, jotka ovat kilpailleet paitsi esteillä ja koulussa myös kenttäpuolella. Renen jälkeläistöstä ei löydy suurempia nimiä, mutta tasaista tallaajaa ja kisatulosta ne ovat urallaan toki tehneet. Rene on palkittu rotuarvostelussa III palkinnolla, joka hieman ihmetyttää orin komean rakenteen puolesta miksi pisteet jäivät niin huonoiksi. Ehkäpä brittituomari ei osannut arvostaa raskaamman linjan kasvattia tai suvusta ei löytynyt arvonimiä tarpeeksi. Renen suvusta ei juuri palkintoja löydy, mutta sitäkin varmempaa ja tasaisempaa kisaponin luonnetta ja auktoriteettia. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa helppo A - tasolla kolmekymmentä sijoitusta, jonka lisäksi kymmenkunnan esteiltä pienemmistä luokista. Estetammojen kanssa yhdistäessä sen jälkeläistöstä löytyy metrinkin esteillä hyvää työtä tehneitä yksilöitä, jotka ovat perineet emältään paremman kapasiteetin esteille. 27-vuotias ori viettelee jo eläkepäiviä, eikä ole tiettävästi enää siitoskäytössä.

ii. Regent oli sympaattisen luonteen omaava ruunikko 148-senttinen ori, joka edustaa samaa raskasrakenteisempaa linjaa kuin isä Renekin. Regent on enemmän ollut aina kouluponi, mutta kohtalaisen hyvin myös suorittanut pieniä estetehtäviä rakenteeseensa nähden. Hyväluonteinen ori on ollut haluttua tavaraa erityisesti kouluponien jalostuksessa, mutta on sillä muutamia hienoja siitosorijälkeläisiäkin. Regent eli Raksu oli ratsastaessa kisapaikoilla herkästi innostuvaa ja tammoille esiintyvää sorttia, joka vaati selkäänsä napakamman ratsastajan keväisin keskittyäkseen työntekoon eikä kiimaisiin tammoihin. Raksu oli kiva maastokaveri myös, rauhallinen ja varmaliikkeinen. Raksulta jäi jälkeläisiä noin kolmekymmentä, joiden joukosta ei suurempia nimiä löydy, mutta nämäkin oikein tasaista laatua tehneitä koulu- ja yleisponeja. Raksu on palkittu nuorempana myös näyttelyissä ollen BIS4.
ie. Agnes oli luonteeltaan ponimainen ja haastava, jonka kanssa yksikään päivä ei ollut samanlainen. Kipakan luonteen omaava neiti vaati hyvät hevosmiestaidot omaavan käsittelijän, koska touhu meni helposti överiksi, jos käsittelijä tai ratsastaja jännitti ja tamma pääsi toteuttamaan itseään. Rautias 145-senttinen Agnes syntyi Ruotsissa, mutta sekin muutti myöhemmällä iällä Britanniaan siitokseen vaatimattoman kisauransa lopetettuaan. Agnes kilpaili parikymmentä luokkaa matalissa este- ja koululuokissa keräämättä sen suurempaa sijoitusmäärää. Agnesilta jäi Britteihin vain kaksi varsaa, jotka molemmat ovat kilpailleet jonkun verran, sen lisäksi sillä on kolme Ruotsissa syntynyttä varsaa, joiden saavutuksista ei ole tietoa.

e. Alecia on hyvin koulutettu (heA/80) ponitamma, joka hurmaa kävijät yhteistyöhaluisella luonteellaan ja kompaktilla kokonaisuudella ulkonäön puolesta. Ruunikko tähtipää on näyttelyissä mitattu 144-senttiseksi periyttäen suunnilleen samaa kokoa ja näköä olevia varsoja kaksin kappalein. Kummallakaan ei sen suurempaa kisakokemusta vielä ole laatuarvosteluista jos puhutaan, mutta kivan kisauran ne ovat tehneet emänsä kavionjäljissä koulussa, esteillä ja kentässä. Alecia itse on kilpaillut koulussa helppo A - tasolla kymmenkunta sijoitusta, joiden lisäksi esteillä parikymmentä ja muutamia kentässä. Se on myös ollut näyttelyjen luokkavoittajana kerran nuorempana, mutta muuta näyttely- tai kantakirjakokemusta ei tammalla ole. Yhteensä tamman kisaura sisältää neljäkymmentä sijoitusta. Se on suhteellisen tunnetun Raspberry Studin kasvatteja, mutta sen verran varhaiselta vaiheelta tallin syntyä, ettei tammalla ainakaan tiettävästi ole käytetty kasvatusnimeä. 22-vuotias tamma viettelee eläkepäiviä ja toimii toisinaan talutusponina tai kaverina kevyillä maastolenkeillä.

ei. Cyrus oli hyvin koulutettu (heA/80) tummanruunikko oripoika, joka kilpaili pitkän ja menestyksekkään uran yleispainotuksella esteillä, koulussa ja kentässä. Kaikkiaan koko kisakalenteria ei ole säilynyt tähän päivään, jotta tarkka sijoitusmäärä olisi tiedossa, mutta yhteensä puhutaan yli sadasta jo. Ori on palkittu yleislaatuarvostelussa ensin kolmospalkinnolla ja käynyt sitten korottamassa kakkoseen. 145-senttinen ori on ollut ahkerasti siitoskäytössä ja siltä on jäänyt puhdasrotuisia varsoja kolmekymmentä, joiden joukkoon mahtuu jo kisauransa lopettanut yleislaatuarvostelussa II palkittu ori Papyrus. Tämän lisäksi useat orin varsoista ovat tehneet lupaavan yleispainotteisen kilpauran, useimmat isänsä kaikissa lajeissa. Cyrus on pärjännyt myös näyttelyissä hyvin keräten muotovalion tittelin ja lisäksi erittäin hyvärakenteinen ja fiksuluonteinen ori on palkittu rakenteensa ja kisatulostensa puolesta kantakirjassa I palkinnolle.
ee. Aleane oli suloisen luonteen omaava, joskin tarkasti oman arvonsa tunteva tamma, joka kilpaili hyvin saavutuksin koulua ja esteitä, tasolle helppo A ja 80cm saakka. 144-senttinen ruunikko tamma oli osaava kouluponi, joka omasi hyvän liikkeen ja etenkin ravissa työskenteli hienossa muodossa, kunhan sitä osasi vaatia. Maastossakin tamma toimi hyvin ja pääsi usein vetämään maastoja etenkin eläkepäivillä, kun mukana oli poniväkeä. Aleanelta jäi ainakin kolme laatuarvostelupalkittua varsaa, jonka lisäksi sillä on reipas määrä jälkeläisiä, ihan tarkkaa määrää ei tiedossa ole, paperien mukaan se olisi merkitty emäksi kuudelle muulle varsalle, mutta epäilen itse hieman tietoa yhdeksästä varsasta, sillä tamman kilpailu-ura sisältää niin monta vuotta, ettei tämä yksinkertaisesti olisi mahdollista. Aleane on palkittu rotuarvostelussa IV palkinnolle, mutta ei ole rakenteeltaan mikään kedon kaunein kukkanen muutenkaan, eikä näyttelyissä koskaan käynyt tämän vuoksi. Varsat onneksi ovat perineet isänsä paremmat geenit ja varsahommissa on kiinnitetty huomiota siihen, että isä olisi todella paljon parempi rakenteeltaan. Aleanen vanhemmat ovat hyvin tunnettuja, isä kapasiteetikas kilpaori hyvin tuloksin, mutta rakenteeltaan siro ja pieni, vaikka sillä isot liikkeet onkin ollut. Orilla ei kuitenkaan ole jälkeläisiä suhteellisen huonon rakenteen vuoksi juurikaan, joten Aleanen nimi ei ole suosituimpia tai tunnetuimpia newforestinponikasvatuksessa, joka on sekä etu että haitta. Emä Ariana on sijoittunut hienosti koululuokissa ja tasaisen luonteensa periyttänyt myös varsoilleen. Siitospuolella ei Arianakaan ole niin tunnettu, kuin mitä kilpailuistaan.
Sukuselvitys © JannicaJälkeläiset

Syntymäpäivä Rotu-skp Varsa (rekisterinro) Emä Menestys
29.06.2017 nf-t Namys Celinda (VH18-027-0084) Celeste -
17.07.2017 nf-t Marcia of Smithloch (VH17-027-0070) Margaret -
12.09.2017 nf-t Matilda J&K (VH17-027-0089) Moncel's Malwira -
06.01.2018 nf-t Mistress Tracey J&K (VH18-027-0015) Mistress Trixxie -

Kilpailukalenteri

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
07.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 1./30
08.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 2./30
09.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 1./30
10.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 3./30
12.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 4./30
16.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 1./30
19.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 3./30
20.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 3./30
21.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 3./30
21.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 3./30
23.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 2./30
29.07.2017 Härdelli KRJ Helppo B 4./30
11.07.2017 Raatteen Suomenhevoset KRJ Helppo B 4./30
17.07.2017 Haavelaakso KRJ Helppo A 5./30
19.07.2017 Haavelaakso KRJ Helppo A 3./30
20.07.2017 Haavelaakso KRJ Helppo A 3./30
26.07.2017 Haavelaakso KRJ Helppo A 2./30
30.07.2017 Haavelaakso KRJ Helppo A 2./30
13.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 3./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 4./40
16.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 3./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 5./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 5./40
13.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 3./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 4./40
16.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 3./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 5./40
14.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 5./40
21.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 5./40
23.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 6./40
29.09.2017 Hiprakka KRJ Helppo A 2./40
18.09.2017 Ribcage's Warmbloods KRJ Helppo A 1./24
23.09.2017 Team J&K KRJ Helppo A 2./40
18.09.2017 Ribcage's Warmbloods KRJ Helppo A 1./24
20.10.2017 Vuorna KRJ Helppo A 1./30
11.10.2017 Team J&K KRJ Helppo B 3./40
17.10.2017 Team J&K KRJ Helppo A 1./40
19.10.2017 Team J&K KRJ Helppo A 4./40
24.10.2017 Team J&K KRJ Helppo A 5./40
03.11.2017 Juksula KRJ Helppo B 1./60
02.11.2017 Brunnby KRJ Helppo A 5./30
07.11.2017 Brunnby KRJ Helppo A 5./30
03.11.2017 Vuorna KRJ Helppo A 4./30
05.11.2017 Vuorna KRJ Helppo A 4./30
08.11.2017 Vuorna KRJ Helppo A 3./30
31.01.2019 Kaihovaara / KRJ-Cup KRJ Helppo B 20./288
Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
13.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 3./30
13.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 4./30
13.07.2017 Yateley Showjumpers ERJ 50cm 1./30
14.07.2017 Ros Cirein ERJ 50cm 5./30
15.07.2017 Yateley Showjumpers ERJ 50cm 5./30
18.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 3./30
18.07.2017 Ros Cirein ERJ 50cm 2./30
19.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 2./30
22.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 4./30
24.07.2017 Mörkövaara ERJ 100cm 4./25
24.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 3./30
24.07.2017 Ros Cirein ERJ 50cm 5./30
25.07.2017 Mörkövaara ERJ 100cm 3./25
25.07.2017 Ros Cirein ERJ 60cm 5./30
26.07.2017 Mörkövaara ERJ 100cm 5./25
26.07.2017 Ros Cirein ERJ 50cm 4./30
27.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 5./30
28.07.2017 Cadogan Ponies ERJ 100cm 1./30
28.07.2017 Ros Cirein ERJ 60cm 5./30
29.07.2017 Ros Cirein ERJ 100cm 5./30
29.07.2017 Ros Cirein ERJ 100cm 5./30
13.10.2017 Vuorna ERJ 90cm 3./30
20.10.2017 Vuorna ERJ 90cm 3./30
26.10.2017 Vuorna ERJ 90cm 2./30
28.10.2017 Vuorna ERJ 90cm 4./30
28.10.2017 Vuorna ERJ 90cm 4./30
11.10.2017 Kisakeskus Jelly ERJ 90cm 1./6
11.10.2017 Kisakeskus Jelly ERJ 100cm 1./7
07.10.2017 Mission Impossible ERJ 100cm 6./38
28.10.2017 Leijonalaakso ERJ 90cm 1./35
12.2.2019 Team J&K ERJ 100cm 1./40
13.2.2019 Team J&K ERJ 100cm 6./40
18.2.2019 Team J&K ERJ 100cm 4./40
11.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 4./40
12.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 5./40
13.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 1./40
17.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 3./40
18.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 6./40
20.3.2019 Team J&K ERJ 100cm 6./40
31.05.2019 Riimuvaara / ERJ-Cup ERJ 90cm 8./85
Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
04.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ Helppo 2./30
12.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ Helppo 1./30
17.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ Helppo 1./30
26.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ Helppo 4./30
29.10.2017 Puzzle Rebellion KERJ Helppo 1./30
12.10.2017 Silverlode KERJ Helppo 2./30
21.10.2017 Silverlode KERJ Helppo 2./30
25.10.2017 Silverlode KERJ Helppo 4./30
11.10.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 1./30
12.10.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 4./30
15.10.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 4./30
18.10.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 2./30
19.10.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 1./30
26.09.2017 Team J&K KERJ Helppo 3./12
20.10.2017 Susiraja KERJ Helppo 3./14
11.11.2017 Gestüt Helmwald KERJ Helppo 2./30
03.11.2017 Team J&K KERJ Helppo 1./38
03.11.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 1./30
08.11.2017 Vaalama KERJ Helppo 1./30
11.11.2017 Vaalama KERJ Helppo 1./30
20.11.2017 Vaalama KERJ Helppo 3./30
21.11.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
23.11.2017 Vaalama KERJ Helppo 2./30
24.11.2017 Adina KERJ Helppo 1./21
29.11.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 4./30
01.12.2017 Turmeltaja KERJ Helppo 6./40
04.12.2017 Kievarinkuja KERJ Helppo 5./40
05.12.2017 Turmeltaja KERJ Helppo 2./40
06.12.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
07.12.2017 Kievarinkuja KERJ Helppo 5./40
08.12.2017 Team J&K KERJ Helppo 3./40
10.12.2017 Turmeltaja KERJ Helppo 6./40
12.12.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
16.12.2017 Turmeltaja KERJ Helppo 2./40
20.12.2017 Turmeltaja KERJ Helppo 6./40
21.12.2017 Mörkövaara KERJ Helppo 1./30
01.01.2018 Gealán KERJ Helppo 5./50
04.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 2./30
06.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
07.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 8./77
09.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 7./77
09.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 4./30
11.01.2018 Team J&K KERJ Helppo 6./38
22.01.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
04.02.2018 Vähäpelto KERJ Helppo 5./30
06.02.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 3./30
11.02.2018 Vähäpelto KERJ Helppo 4./30
12.02.2018 Teilikorpi KERJ Helppo 4./40
16.02.2018 Teilikorpi KERJ Helppo 3./40
16.02.2018 Vähäpelto KERJ Helppo 1./30
18.02.2018 Mörkövaara KERJ Helppo 4./30
02.03.2018 Syrjän rt KERJ Helppo 5./30
08.03.2018 KK Lapland KERJ Helppo 2./30
11.03.2018 Dashner Stables KERJ Helppo 4./30
15.03.2018 Dashner Stables KERJ Helppo 5./30
18.03.2018 Syrjän rt KERJ Helppo 2./30
19.03.2018 Syrjän rt KERJ Helppo 1./30

Meriitit

♥  Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu, Helmikuu 2019
= 8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p.   KRJ-I

♥  Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu, Tammikuu 2020
= ? + ? + ? + ? + ? = ?p.   ERJ-?

♥  Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu, Joulukuu 2019
= ? + ? + ? + ? + ? = ?p.   KERJ-?

♥  Joulukuun kantakirjaustilaisuus, 20.12.2019
= 18 + 19 + 19 + 19 = 75p.   KTK-II

Päiväkirja

Valmennukset

04.09.2018, valmentajana Siiri L. (Omistajan kirjoittama)
Seurasin alkulämmittelyjen ajan Jennan ja Rassen työskentelyä. Rasse vaikutti oikein hienolta hevoselta, joskin sillä taisi olla hieman huono päivä tänään. Se ei oikein tuntunut keskittyvän Jennan apuihin, vaan kaahotti erittäin jäykän näköisenä mielensä mukaan. Niinpä päätin tänään harjoituttaa enemmänkin tekniikkaharjoituksia, kuin isoja estekorkeuksia. Aloitimme erilaisilla puomiharjoituksilla ravissa ja laukassa ja vaihtelimme puomisarjalle tulemista niin, että aina ei tultukaan suoraa linjaa, vaan välillä tehtiinkin ensiksi volttia tai pohkeenväistöä. Tämä tuntui jo sinällään selkeästi helpottavan, Rasse lämpeni kunnolla ja alkoi selvästi tajuta, että hei, nythän joutuu tekemään töitä ja keskittymään! Seuraavaksi kokosin toiselle pitkälle sivulle alkuun kavalettisarjan ravissa ja loppuun pienen, 60cm korkean pystyn. Keskelle kenttää, koko rata leikkaan -linjalle rakensin vielä 70cm korkean okserin. Tehtävänä oli tulla ensin kavaletit ravissa, nostaa laukka, hypätä pysty, rauhallisessa laukassa läpi lyhyen sivun ja viimeisenä koko rata leikkaan okseri. Tarkoituksena pitää koko ajan rauhallinen tempo ja kuuliainen hevonen. Ensimmäisellä kerralla kavaletit menivät hienosti, samoin laukannosto ja pysty. Lyhyellä sivulla vauhti alkoi kuitenkin kiihtyä liikaa, minkä seurauksena kulman ratsastus jäi puolitiehen ja okserin hyppyyn lähdettiin liian kaukaa. Seuraavalla kerralla annoin ohjeeksi ratsastaa pääty-ympyrän ennen okserille lähtöä, mikäli vauhti tuntuu liian kovalta. Pikkuhiljaa tehtävä alkoi onnistua ja hypytkin selkeästi muuttuivat sulavammaksi. Tähän on hyvä päättää onnistunut valmennus, hienoa!

Päiväkirjamerkinnät

05.09.2017, kirjoittaja Jenna S.
Eilisen estevalmennuksen jälkeen olisi tänään tarkoituksena lähinnä ratsastaa Rasse läpi, jonka jälkeen se saisi huomenna pitää ansaitun vapaapäivän. Kävelin hyväntuulisena vihellellen kohti Rassen tarhaa jossa se jo portilla odottelinkin, merkitsevästi hörähdellen. Oppinut jo varmaan, että mulla on aina tarhasta hakiessa porkkanaa taskussa. Tallissa harjailin oria hyvän tovin, sekä kävin kevyesti hieroen lihaksia vähän läpi. Sitten ei muuta kuin vermeet päälle ja menoksi!

Nousin jo tallin pihassa selkään, sillä päätin käydä kävelemässä alkukäynnit Teamin tiluksia ympäröivällä metsäpolulla. Rasse tuntui heti alkuun kuin maahan liimatulta, mutta otin heti sen asenteen, että nyt ei lusmuilut auta, vaan on mentävä reippaasti eteenpäin. Metsäpolun jälkeen suuntasin maneesiin ja kokosin ohjat. Otin alkuun käynnissä muutamat väistöt sekä avotaivutukset, ennenkuin pyysin Rassea raviin. Ratsastin isolla kahdeksikolla kevyttä ravia, toinen ympyrä hieman lisättyä ja toinen ympyrä hieman kootumpaa ravia. Välissä avotaivutuksia keskiravissa suoralla uralla ja taas kahdeksikolle. Hetken päästä lisäsin mukaan vielä kolmikaarisen kiemurauran harjoitusravissa, joka toinen kiemura kootussa ravissa ja joka toinen lisätyssä. Näin Rasse raukka joutuikin heti alussa töihin, eikä laiskottelulle jäänyt sijaa. Ori alkoi nopeasti pehmetä ja pian se tuntuikin erittäin elastiselta ja vastaanottavaiselta. Nostin laukat molempiin suuntiin pariin otteeseen, ennenkuin annoin orille hetkeksi pitkät ohjat.

Välikäyntien jälkeen jatkoin laukkatyöskentelyä. Samalla kahdeksikolla laukan kokoamista ja lyhentämistä, sekä suoralla uralla avotaivutusta, hetken päästä otin mukaan myös sulkutaivutukset. Rasse oli vertynyt hyvin, sen laukka pyöri erinomaisesti ja se astui hyvin alleen. Kun laukka tuntui kaikinpuolin hyvältä, siirsin orin käyntiin ja suuntasimme takaisin maastoon. Maastossa otin vielä pätkät kevyttä ravia puolipitkillä ohjilla eteen alas, jonka jälkeen siirsin orin käyntiin. Kävelimme metsän siimeksessä vielä puolisen tuntia reipasta käyntiä pitkin ohjin, kunnes saavuimme talliin molemmat hikisinä.

Vein Rassen suoraan pesariin ja riisuin siltä varusteet. Laitoin jalkoihin vesisuojat, joiden läpi virtaa koko ajan juokseva viileä vesi. Huuhtelin koko orin viileällä vedellä ja kuivasin hikiviilalla. Hetkeksi jäin raapimaan oria ryntäistä hikiviilalla, kun sen turpa meni siitä niin hauskasti rullalle! Sen jälkeen hieroin orin kevyesti läpi ja huomasin sen aristavan aavistuksen verran selkälihaksiaan. Laitoin siihen kohtaan arnikaa. Jalkoihin laitoin hieman linimenttiä ja pintelit päälle, ennenkuin vein orin karsinaansa syömään iltaheiniään. Minulla oli ihmeellisen pirtsakka olo edelleen, joten putsasin ja rasvasin orin suitset ja satulan huolellisesti, ennenkuin lähdi tallityttöjen kanssa ottamaan muita hevosia sisään.

01.09.2017, kirjoittaja Jenna S.
Heti aamusta tarkistin Rassen kunnon. Ori vaikutti levänneeltä ja korvat hörössä seurasi tallityttöjen aamupuuhia. Harjailin oria rauhassa ja samalla vähän hellästi hieroin orin lihaksia. Laitoin sille tarhasuojat jalkaan ja uuden nahkariimun päähän. Kaivoin vielä suojien väriin sopivan ketjunarun kaapista ja pistin ketjun orin leuan alta. Kävelimme ihan rauhassa Rassen kanssa pienen aamulenkin kierrellen Teamin tiluksia ja lähimpiä maastopolkuja. Ori tuntui ottavan muuton lunkisti eikä juurikaan välittänyt uudesta paikasta. Toista se oli vielä eilen! Niimpä vein sen tarhaan. Ensimmäiset päivänsä ori saisi tarhata yksin mutta sen jälkeen se pääsee kolmanneksi pyöräksi nf-orin ja shettisorin seuraksi tarhailemaan. Eiköhän tästä yhteistyöstä kehkeydy vielä paljon hyvää!

30.08.2017, kirjoittaja Jenna S.
Tänään talliimme muutti ihana newforest ori Rasse. Rasse oli hieman pörheänä, kun otin sitä kuljetuskopista pois, mutta asettui onneksi nopeasti. Vein sen suoraan sille valmiiksi laitettuun karsinaan ja aloin harjailemaan sitä. Tutuistuimme toisiimme rauhassa, tutkin orin läpikotaisin ja venyttelin sitä hieman porkkanan avulla. Sitten laitoin sille suitset päähän ja otin orin liinaan. Kävelimme ensin vartin verran ympäri Team J&K:n tiluksia, jonka jälkeen juoksutin askellajit kevyesti läpi kentällä. Rasse oli aika säikkynä ja täpinöissään, joten se onnistui hikoamaan ihan kunnolla. Huuhtelin sen, viilensin jalat ja laitoin loimi päällä karsinaan syömään heiniä. Huomenna se pääsisi tarhaan, jospa se sitten olisi vähän rauhallisempi.

VRL-00816

Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen

© Team J & K 2019. Taustakuvan Gordon Dionne (CC BY-NC-SA 2.0)