ERJ-II,YLA3, SHLA-II
JW's Bey Helmin "Helmi"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Shetlanniponi, tamma
Säkäkorkeus, väri 101cm, rautias
Syntymäpäivä 29.01.2008
Rekisterinumero VH04-017-0921
Koulutustaso 70cm, HeB, este-/yleispainotus
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Maahantuoja Jewel Ponies

Meriitit

♥  Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu, Elokuu 2013 = 4 + 50 + 27,25 + 8 + 10 = 99,25p. = ERJ-II

♥  Yleislaatuarvostelu, Huhtikuu 2014 = 27 (14+13) - 13 - 17 - 13 - 7 = 77p = YLA3
Kaunis kantava tamma. Etujalat asettuneet liikaa rungon alle, muuten ok jalat. Kehittymätön takaosa.

♥  Shetlanninponien laatuarvostelu, Toukokuu 2014 = 23 (20-26) - 21 - 30 - 20 - 5 - 10 = 109 p = SHLA-II

Jälkeläiset
Ikääntyminen


s. 24.05.2009 shet-t. VIR MVA Ch Bye Beondie KTK-II (VRL),
i. JW's Rilley Phoenix

s. 09.03.2011 shet-t. Josefiina J&K (VRL,),
i. Patrich v.d. Jewel

Täytti 3 vuotta 29.04.2008 - Täytti 4 vuotta 08.08.2008 - Nyt 29 vuotias

Luonnekuvaus

Yleisesti luonnehdittuna Helmi on rehellisesti sanottuna yksi ystävällisimmistä, mukavimmista ja monipuolisimmista shetlanninponeista mitä olen tavannut. Puhumattakaan siitä, miten äärettömän suloinen se on! Helmi on jokatytön unelma, prinsessaponi ja vieläpä kaunis kuin ruusu. Se sopii kiltin luonteensa ansiosta niin pienille ja kokemattomille kuin vähän isommille ja edistyneimmillekin lapsille. Lisäksi se sopii niin esteille, kouluun, kenttään kuin valjakkoonkin -ollaanhan me jokaista näistä lajeista jopa kisattukin. Helmi on kärsivällinen, rauhallinen ja kiltti ja sen kanssa onkin mukava touhuta kaikenlaista ihan normaaleista hoitotoimenpiteistä tai lähteä vaikka taluttelemaan pellolle tai metsään. Lyhyesi sanottuna Helmi on ratsuna reipas ja innokas, siltä löytyy niin ponnua esteille kuin kärsivällisyyttä kouluunkin, ja malttia valjakkoon! Olenkin aina ollut sitä mieltä, että Helmin nimi on erittäin osuva, onhan se todellinen helmi poniksi! ;)

Hoitaessa Helmi on lähes pomminvarma, jos se hevosten kohdalla todellisuudessa olisi mahdollista. Se ei anna tarhasta tai laitumelta kiinni kauhean helposti, mutta heti jos on jotain herkkuja mukana niin meidän pikkusyöppö on salamana paikalla! Harjatessa tammaa ei tarvitse laittaa kiinni, mikäli pysytään sisätiloissa. Ulkona harjauspuomiin huolellinen sitominen kuitenkin kannattaa, sillä Helmi omaa pohjattoman mahan ja on aivan varmasti syöpöttelemässä siellä täällä mahdollisuuden saadessan. Helmi on kultainen harjattava, sillä mitään erikosien herkkää tai kutiavaa kohtaa ei löydy. Se ei myöskään karsinassa hoidettaessa pyöri ympäri ämpäri vaan seisoo kiltisti paikoillaan. Mikäli haluat saada tamman hyvälle tuulelle, sään molemmilta puolilta rapsuttaessa saa Helmin ylähuulen nousemaan tapiirimaisesti nautinnosta, hih. Kavioiden putsauksessa ei ole ongelmaa, sillä poni nostaa ne itse kun jalkaa kevyesti koskettaa ja sanoo "nosta". Varustamisessa ei pitäisi törmätä mihinkään muuhun ongelmaan, kuin ponimaiseen pullisteluun, mutta sallittakoon sen anteeksi.

Helmen voi antaa talutettavaksi vaikka kuinka pienelle lapselle, sillä se kulkee kiltisti vierellä tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka kuinka mieli tekisi juosta tien laidasta toiseen viheriän perässä. Tallin omistajan lempipuuhaa onkin ottaa Helmi narun päähän ja lähteä hölkkälenkille!

Selästä käsin ja kärryiltä päin tämä tyttö on todelline monilahjakkuus. Helmeltä löytyy ominaisuuksia niin kouluun kuin esteille ja siten myös kenttään. Valjakkoajoakin olemme jo onnistuneesti kokeilleet. Helmi on, hiukan yleistäen, liikuttaessa erilainen kuin muut shetlaniponit, sillä se omaa toimivan oman moottorin eikä sitä tarvitse potkia liikkeelle tai vastaavasti repiä suusta hidastaakseen. Helmin selkään voi laittaa huoletta myös perheen pienimpiä, sillä tamma on erittäin hyvä opetusmestari. Helmin kanssa pienemmät ja kokemattomammat pääsevätkin hienosti oppimaan uutta ja ihanaa ratsastuksen saloista.

Ehkä eniten kaikista lajeisa Helmille ominaisinta ovat kuitenkin esteet. Tamma innostuu silmin nähden nähdessään kentälle pystytetyt esteet. Tamma tuppaa herkästi kuumuman varsinkin esteiden välissä, mutta pysyykin kuitenkin hienosti kuulolla ja se onkin helppo ratsastaa takaisin hiukan hillitympään vauhtiin. Helmellä on varsin omintakeinen ja hassun näköinen hyppytyyli, joka on kuitenkin todettu toimivaksi!

Kouluratsastuksessa tammaa joutuu hieman lämmittelemään ja herättelemään yhteistyöhön, vaikka väitänkin että tämä tyttö ei laiskotella osaa. Sen energia ja mielenkiinto on kuitenkin helppo kanavoida siihen, mitä ollaan tekemässä. Helmi omaa poneille ominaisen, hieman töksähtelevän ravin ja pomppivan laukan. (Unohtamatta kuitenkaan ihanan pehmeää ja pyöreää selkää, jossa on loistava kesällä istua ja körötellä pukkilaukkajourneeta nurmella!)

Ajamisesta poni nauttii ainakin melkein yhtä paljon kuin esteistä. Se kuuntelee kuuliaisesti myös kärrystä tulevia komentoja ja taipuu kärryjenkin kanssa vaikka mihin. Ajaminen onkin loistavaa kehitystä ja vaihtelua Helmin lihaksille ja mielelle. Niin ikään tamma toimii myös valjakossa hienosti, vaikka sitä ollaankin hieman vähemmän harjoiteltu.

Maastossa jatkuu hyvinkin sama linja. Helmi ei turhista hötkyile eikä todellakaan säiky turhia. Sen kanssa voi lähteä yksinkin maastoon, kunhan selässä on tarpeeksi kokenut ratsastaja saadakseen pidettyä tytön vauhdin hallinnassa. Porukassa mentäessä Helmin selkään voi kuitenkin maastoonkin laittaa vaikka ensimmäistä kertaa ratsastavan ihmisen!

Traileriin menossa ei ole ongelmia, mutta ruokaa on hyvä olla tarjolla matkan ajaksi, onhan Helmi oikeasti melkoinen syömiskone! Heinää nenän edessä matka sujuu leppoistasti ja turhia stressaamatta. Stressihikoiluakin matkan aikana esiintyy hyvin harvoin. Kisapaikoilla tai muuten vain vieraissa käytäessä Helmin mielenrauha ei järky. Se jatkaa omaa suloista, kilttiä ja ponimaista käytöstään eikä välitä kisapaikan hälinästä tai yhtäkkisistä äänistä juurikaan.

Sukuselvitys

i. Bye Benson
KTK-II, YLA2, ERJ-I
ii. Yager Meister
iii. Yokun's Yentel
iie. Urban Cowgirl
ie. Korall SWE
ERJ III, YLA2
iei. Murell SWE
iee. Karmen Q
e. VIR MVA Ch Helmiina
KTK III, ERJ I, YLA3
ei. Ch Skovdigets Startpaket
KTK III
eii. Ferdinand v Dwarsdijk
eie. Isabella v.d. Wechterholt
ee. Sipulipussin Vilkutin
eei. Ceacar Patric
eee. Camomillan Kukkaiskeiju

Helmen isä, musta 102cm korkea Bye Benson, oma kasvattini on ulkonäöllään hurmaava shetlanninponi. Beniksi kutsuttu ori on luonteeltaan oriksi kovin kiltti ja mukava, jonka kanssa voivat touhuta ja ratsastaa. Monipuolinen Ben on kisannut ja sijoittunut tähän mennessä lähinnä esteillä kuuden sijoituksen verran, mutta myös näyttelyissä ja kouluratsastuksessa on ilmeisesti tarkoitus käydä.
Isänisä Yager Meister on ruunikko, komea alle metrin korkuinen, 97 senttinen shetlanninponiori, joka on yleispainoitteisesti kisannut ja sijoittunut upeasti. Jakeksi kutsuttu ori on niittänyt menestystä KRJ:n alaisissa kisoissa 11 sijoituksen, ERJ:n alaisissa 17, VVJ:n alaisissa 8 ja KERJ:n alaissa kisoissa 3 sijoituksen verran, eli yhteensä 29 sijoitusta!
Isänisänisä Yokun's Yentel on Belgiassa syntynyt, myös ruunikko 98cm korkea shetlanninponi, väritykseltään myös ruunikko. Isänisänemä Urban Cowgirl oli kuvankaunis voikko 97cm korkea tamma, joka kisasi valjakkoajossa jopa vaikealla tasolla.
Isänemä Korall SWE on tummanruunikko yleispainotteinen, paljon kisannut 103cm tamma. Rallaksi kutsuttu poni on saavuttanut jopa 50 sijoitusta ERJ:n alaisissa kisoissa, sekä sijoittunut kolmessa cup:issa. Lisäksi tamma omaa KRJ:stä 17 (+ 2 KRJ-cup sij.), VVJ:stä 14 ja ponilaukoista kuusi sijoitusta, sekä on ilmoitettu ERJ:n laatuarvosteluun.
Isänemäisä Murell SWE oli ruotsalaista sukua oleva mustankirjava ori, joka kisasi lähinnä esteillä 70cm tasolla, vaikka omaa säkäkorkeutta löytyi vain 104cm.
Isänemänemä Karmen Q oli kimo 102cm korkea taas lähinnä kouluun painottunut tamma, joka siirtyi myöhemmin siitosuralle ja jätti jälkeensä yhteensä kahdeksan hienoa varsaa.

Helmen emä on rautias 101cm korkea Huvin Helmiina. Miinaksi kutsuttu erittäin paljon Helmen näköinen kaunis tamma on kisannut lähinnä estepainotteisena 50cm luokissa, mutta myös pari sijoitusta kouluratsastuksesta löytyy. Miinalta Helmi on perinyt varmaan myös paljon ystävällisestä ja mukavasta luonteestaan, jolla ei ennen tammaa ole vielä muita jälkeläisiä.
Emänisä Skovdigets Startpaket on nyt jo edesmennyt aivan uskomattoman komea ruunikko, 103cm korkea, ja on saavuttanut champion arvonimen ja KTK-III palkinnon. Ketuksi kutsuttua ori on kuvailtu itsepäiseksi ja kuumahkoksi poniksi, joka jätti jälkeensä yhteensä neljä upeaa varsaa.
Emänisänisä Ferdinand v Dwarsdijk on englantilaista sukua oleva tummanrautias shetlanninponi, jolta säkäkorkeutta löytyi 103cm. Ori oli luonteeltaan hieman ujo ja arka, vaikka ei tätä ominaisuutta jälkeläisilleen periyttänyt, toisin kuin kapasiteettiään.
Emänisänemä Isabella v.d. Wectherholt oli valjakkopainotteinen rautias shetlanninponitamma, jolta löytyi säkäkorkeutta 102cm. Tamma oli rakenteellisesti hieno ja kantakirjattiinkin Englannissa I-palkinnolla.
Emänemä Sipulipussin Vilkutin, vain Siniksi kutsuttu tummanrautias ja 102cm korkea tamma on myös upeasti kisakentillä menestynyt. Estepainotteinen tamma kisasi usemmassa kymmenessä kisassa ja sijoittui lähes kymmenessä, sekä sai yhteensä kuusi varsaa, neljä tammaa ja kuusi oria.
Emänemänisä Ceacar Patric oli myös väritykseltään tummanrautias 99cm korkea ori, joka on saanut paljon kehuja rakenteestaan ja rauhallisesta luonteestaan.
Emänemänemä Camomillan Kukkaiskeiju on suomalainen rautias vain 98cm korkea shetlanninponitamma, joka on lähinnä toiminut harrastusponina, sekä toisinaan kisannut helpoissa luokissa.
Sukuselvitys © Jenn., kiitos!

Kilpailukalenteri

Sijoituksia ERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 59kpl joista voittoja 12kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
26.03.2008 Crowvalley Shetlands ERJ 20cm 3./15
27.03.2008 Unafraid ERJ 40cm 1./40
27.03.2008 Evensans Ponies ERJ 70cm 5./36
27.03.2008 Evensans Ponies ERJ 60cm 1./36
27.03.2008 Evensans Ponies ERJ 70cm 5./36
28.03.2008 Jefton Ponies ERJ 60cm 4./30
29.03.2008 Sointuva ERJ 30cm 1./21
30.03.2008 Glaskopft Shetlandpony Stud ERJ 60cm 2./40
30.03.2008 Välähdys ERJ 60-70cm 5./40
02.04.2008 Karies ERJ 40-50cm 5./36
06.04.2008 Crowvalley Shetlands ERJ 20cm 1./15
06.04.2008 Crowvalley Shetlands ERJ 40cm 1./15
07.04.2008 Championtalli ERJ 60cm 4./40
11.04.2008 Creivi ERJ 40cm 5./35
11.04.2008 Creivi ERJ 60cm 1./35
12.04.2008 Nonehood ERJ 60-70cm 2./36
13.04.2008 Nonehood ERJ 60-70cm 1./38
13.04.2008 Evesans Ponies ERJ 70cm 2./36
24.04.2008 FSRa ERJ 60cm 4./20
24.04.2008 Klown Estate ERJ 40cm 5./39
24.04.2008 Yountville ERJ 50cm 7./50
25.04.2008 Haipakka ERJ 50cm 4./40
25.04.2008 FSRa ERJ 50cm 3./18
26.04.2008 AaRa ERJ 60cm 5./50
26.04.2008 Haipakka ERJ 50cm 1./24
27.04.2008 Haipakka ERJ 50cm 1./41
29.04.2008 Fiktio ERJ 60cm 5./45
29.04.2008 Fiktio ERJ 60cm 3./45
29.04.2008 Katvusto ERJ 60cm 5./50
29.04.2008 Veatu Kungriik ERJ 40-50cm 6./40
29.04.2008 Veatu Kungriik ERJ 70cm 6./40
29.04.2008 Mirus ERJ 60cm 6./56
01.05.2008 Nleyena ERJ 40-50cm 1./48
01.05.2008 Wilk Ponies ERJ 60cm 1./30
01.05.2008 KaRa ERJ 70cm 7./62
02.05.2008 KaRa ERJ 70cm 5./51
02.05.2008 Alwyn Ponies ERJ 60cm 8./157
07.05.2008 Fiktio ERJ 40cm 4./40
07.05.2008 Fiktio ERJ 60cm 4./40
15.05.2008 Fawel ERJ 60cm 2./39
17.05.2008 Golden Rose ERJ 60cm 3./19
21.05.2008 Whitebrook ERJ 60-70cm 3./23
23.05.2008 KK Perlpilz ERJ 40cm 5./81
24.05.2008 Moldóttur ERJ 60cm 6./40
30.05.2008 Virnia ERJ 40-50cm 2./45
01.06.2008 Bouven ERJ 60-70cm 2./40
06.06.2008 LAC ERJ 70cm 4./30
17.06.2008 LAC ERJ 40cm 2./25
17.06.2008 LAC ERJ 50cm 2./25
17.06.2008 LAC ERJ 50cm 1./26
10.07.2008 VCY ERJ 60cm 2./55
15.07.2008 Novelli ERJ Puomiluokka 3./40
15.07.2008 Novelli ERJ Puomiluokka 4./40
17.07.2008 Novelli ERJ 40cm 4./40
17.07.2008 Novelli ERJ 60cm 5./40
30.07.2008 Coleyard Sporthorses ERJ 60cm 3./40
01.08.2008 Cosmo ERJ 60cm 3./118
23.08.2008 Boyhood ERJ 50cm 4./33
23.08.2008 Boyhood ERJ 60cm 2./33

Sijoituksia KRJ:n alaisista kisoista yhteensä 38kpl joista voittoja yhteensä 9kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
24.04.2008 FSRa KRJ Helppo B 1./88
01.05.2008 Bleyena KRJ Helppo C 1./67
04.05.2008 Silvery KRJ Helppo C 1./40
11.05.2008 Palapeli KRJ Helppo C 1./35
24.05.2008 Darren Sporthorses KRJ Helppo C 4./65
24.05.2008 Darren Sporthorses KRJ Helppo C 4./65
29.05.2008 Divine Angel KRJ Helppo B 3./15
30.05.2008 Vaapukka KRJ Helppo B 4./37
30.05.2008 Vaapukka KRJ Helppo C 4./40
31.05.2008 Maple's Stable KRJ Helppo C 7./50
31.05.2008 Marceille KRJ Helppo B 3./40
31.05.2008 Ciar Dressage KRJ Helppo C 5./40
02.06.2008 Aweia KRJ Helppo C 6./40
25.07.2008 Virtuaalitalli Dei KRJ Raviohjelma 5./48
30.07.2008 Fiktio KRJ Helppo B 9./83
23.08.2008 Boyhood KRJ Helppo B 2./37
25.04.2014 Jinbayne KRJ Helppo C 2./40
26.04.2014 Jinbayne KRJ Helppo C 2./40
27.04.2014 Jinbayne KRJ Helppo C 1./40
28.04.2014 Jinbayne KRJ Helppo C 3./40
02.06.2014 Havimäen ratsastuskoulu KRJ Helppo B 7./50
24.05.2014 Mörkövaara KRJ Helppo B 6./40
19.05.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo C 2./40
24.05.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 5./40
26.05.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 2./40
04.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 5./40
05.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 5./40
07.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 1./40
29.05.2014 Al Najya KRJ Helppo B 6./60
30.05.2014 Al Najya KRJ Helppo B 4./60
31.05.2014 Blackwoods KRJ Helppo C 3./30
01.06.2014 Blackwoods KRJ Helppo C 3./30
30.05.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 1./40
31.05.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 1./40
01.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 6./40
06.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo C 6./40
11.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 4./40
14.06.2014 Virtuaalitalli Vaapukka KRJ Helppo B 1./40

Sijoituksia VVJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 7 joista voittoja yhteensä 1

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
07.06.2008 Caldvell Shetlands VVJ Noviisi yhdistetty pariv. (&RilleY) 3./13
06.07.2008 Nobless VVJ Noviisi yhdistetty 6./40
08.07.2008 Virtuaalitalli Dei VVJ Noviisi tarkkuuskoe 3./20
08.07.2008 Virtuaalitalli Dei VVJ Noviisi tarkkuuskoe 4./20
08.07.2008 Virtuaalitalli Dei VVJ Noviisi tarkkuuskoe 2./20
10.07.2008 Frein Ponies VVJ Noviisi yhdistetty 1./25
13.07.2008 Reyan VVJ Vaativa yhdistetty 6./40

Sijoituksia KERJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 2 joista voittoja 1kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
27.04.2008 FSRa KERJ Aloittelijaluokka 1./6
27.04.2008 FSRa KERJ Aloittelijaluokka 2./6

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

25.03.2010, valmentajana Lisa (omistajan kirjoittama)
Olipas hauska nähdä tällainen terhakka shetlanninponirouva, joka vaikutti olevan erittäin innoissaan valmennuksesta. Autoin ratsastajan ponin selkään ja taputtelin sitä. Sitten aloitimme valmennuksen. Kehotin ratsukkoa ratsastamaan itsenäiset alkuverryttelyt, jonka aikana tutustuin heidän yhteiseen tyyliinsä työskennellä ja panin merkille muutamia epäkohtia. Muista pitää kädet välillä myös hiljaa ettei mene höseltämiseksi, ulko-ohja kuitenkin tuella. Jos poni vaikuttaa hiukan tahmealta, on parempi komentaa kerran kunnolla kuin koko ajan niinn, ettei poni tottele. Alkuverryttelyt menivät teiltä muuten hyvin, loistavaa! Kokosin pari verryttelyestettä kentälle, 40cm korkean pystyn ja 40cm korkean ristikon. Näiden esteiden väliin mahtuisi neljä laukka-askelta. Kehotin ratsastajaa ratsastamaan ensin laukan kunnolla läpi, jotta se on rytmikästä ja säilyy eheänä. Sitten päästiinkin jo hyppäämään. Verryttelyesteet menivät muuten hyvin, mutta tee enemmän puolipidätteitä. Nyt tamma ikäänkuin juoksi altasi pois. Tulitte uudestaan ja korjailin vielä hiukan istuntaasi. Sitten tein teille viiden esteen esteradan, joka oli korkeudeltaan 40-60cm korkea. Helmi tuntui kuumuvan aivan liikaa. Muista rauhoittua itse ja pidä käsi rauhallisena! Puolipidätteet ennen estettä, mutta älä kontrolloi liikaa. Tämä tamma osaa selvästi itsekin katsoa ponnistuspaikat, joten tässä vaiheessa vain myötää hyvin ja keskity jo seuraavaan esteeseen. Hyppäsitte radan pariin kertaan, kunnes tuli nappisuoritus, hienoa! Koska tamma selvästi hyppää todella varmasti ja hienosti, päätin tehdä yhden koettelemuksen vielä. Kokosin 70cm korkean trippelin. Tämä este olisi shettikselle kuin shettikselle paha paikka. Muista pysyä itse rauhallisena! Ensimmäisellä kerralla tuli kielto. Anna Helmille tilaa mennä, mutta pidä laukka rytmikkäänä. Hiukan enemmän vauhtia! Toisella kertaa este ylittyi juuri ja juuri puhtaasti. Kehuimme hengästynyttä ja hikistä Helmiä vuolaasti ja päästin teidät loppuverryttelemään. Muista pitkät loppukäynnit, jotta tamma ei jäykisty!

04.06.2008, valmentajana JP.
Valitettavasti Helmin osalta tunti alkoi pienillä tempuilla, kuten äkkipysähdyksillä ja pukeilla. Se on onneksi täysin normaalia shettiksiltä, ja ratsastit Helmillä oikein hyvin. Kun lämmittelyesteet oli ylitetty, Helmi tuntui rentoutuvan hieman, vaikka pieniä pukitusyrityksiä ilmeni joissain väleissä. Niistä huolimatta tamma hyppäsi loistavasti, eikä kieltänyt tai edes tiputellut puomeja.

11.06.2008, valmentajana Sonsku
Alkutunnista Helmi kummasteli hiukan epäkeskittyneesti muualle uudessa paikassa, onneksi vieraat ponit eivät enää esteillä häirinnyt. Hypätessä Helmi oli reipas, välillä turhankin, varsinkin esteiden välillä neiti meinasi pinkaista ties minne, onneksi se on kuitenkin kuulias tamma, harjoiteltavaa on tempossa ja keskittymisessä, jokainen erikoinen asia sai sen hiukan hämilleen.

12.06.2008, valmentajana Katja P.
Kyllä voi sitten pieni poni olla innokas! Helmi kaahaili ympäri kenttää, hörisi muille ratsukoille ja otti pieniä spurtteja. Ainakaan sinun ei tarvinnut patistaa poniasi eteenpäin, kun innokkuutta tammalta löytyi aivan omasta takaa. Helmi hyppää oikein hyvällä tyylillä. Tamma koukistaa etujalkansa nopeasti ylös, mutta takapää toimii hitaammin. Tämän vuoksi pyrimmekin teidän kanssa tulemaan esteelle mahdollisimman hiljaa, jotta Helmi ponnistaisi kunnolla ja näin nostaisi myös takajalkojaan sen verran, että puomit eivät tippuisi. Kuten edellisenkin ratsukon kanssa, myös teidän hyppynne parantuivat okserilla sekä trippelillä. Hyppyihin tuli selkeä kaari, vaikka välillä Helmi hyppäsi esteet melkein paikaltaan, kun korkeus nousi. Esteiden lähestyttyä 70 cm :iä, niin pyri pitämään vauhti mahdollisimman tasaisena, mutta energisenä ja anna ponille tilaa mennä; Helmi katsoo hyvin ponnistuspaikat, sinun tarvitsee oikeastaan vain ohjata. Vesiestekään ei kauhistuttanut Helmeä, vaan tamma paineli iloisena sen yli.

Päiväkirjamerkinnät

12.05.2014, kirjoittajana Jenna S.
Helmi sai huhtikuun YLA-tilaisuudesta YLA3 -palkinnon! Kieltämättä lähdimme kakkos palkintoa hakemaan, mutta ei se haittaa, olen tyytyväinen tähänkin. Helmi on kuitenkin hiljaiseen "eläkeläistahtiin" kilpaillut yhä vieläkin KRJ:n ja KERJ:n alaisissa kilpailuissa. Lisäksi yksi sen varsa on vielä myynnissä, joten eiköhän me mennä palkintoa myöhemmin vielä korottamaan! :) Ilmoitin Ennin myös SHLA:n toukokuun tilaisuuteen, saa nähdä mikä pysti kainalossa sieltä tullaan takaisin!

09.04.2014, kirjoittajana Jenna S.
Helmi on tässä pikkuhiljaa jäänyt jo eläkkeelle, suorittaen enää näyttelyponin virkaa. Helmi on hienosti palkittu ERJ-II palkinnolla ja tänään ilmoitin sen vielä YLAn huhtikuun tilaisuuteen, toivon kovasti että mahdumme mukaan! Helmin varsa, Josefiina J&K on minun omistuksessani ja on aloitellut pikkuhiljaa kilpailemisen. On hauska katsella Jossun menoa ja huomata siinä aina ajoittain Helmin piirteitä. :) Helmi on saanut eläköitymisensä myötä kunnian viettää kaikki päivänsä laitumella paimentaen parin muun eläketamman kanssa nuorisoa ja vanha rouva onkin ottanut tehtävänsä vakavasti ja on mielestäni oikein hyvä isoäiti kaikille varsoille kokoon tai näköön katsomatta! Helmi on kuitenkin vielä erittäin hyväkuntoinen, iästään huolimatta, joten se liikkuu kuitenkin säännöllisesti lähinnä maastoillen ja kärrytellen. Tosin tottahan vanha rouva pääsee välillä opettamaan ihan kunnolla nuoria tyttöjä ratsastuksen alkeisiin niin esteillä kuin kouluratsastuksessakin!

28.06.2013, kirjoittajana Jenna S.
Helmi sai suuren kunnian olla Team J&K:n remontin jälkeisen avajaistempauksen talutusratsastusponina. Värväsin ystäväni Liisan huolehtiman Helmistä ja hoitamaan talutuspuuhat, sillä itselläni luonnollisesti oli tuona päivänä kiireitä vaikka muille jakaa. Emme vaivautuneet turhaan laittamaan Helmille suitsia, joten tällä(kin) kertaa mentiin pelkän riimun, narun ja satulan voimin! Lisäksi ihanat pikku talliapurimme olivat taituroineet Helmen pitkään harjaan ja häntään ihania lettejä vaaleanpunaisilla nauhoilla. Tokihan tätä tammaa kehtaa muutenkin esitellä. ;) Avajaisten aikaan Helmen ympärillä pyöri ihan vuoden ikäisistä taaperoista asti vähän vanhemaankin kastiin porukkaa vaikka muille jakaa. Helmi otti herkut ja rapsutkset vastaan mammamaisella tyyneydellä kuitenkin selvästi nauttien tilanteesta. Talutustyö sujui tältä muorilta jo vankalla kokemuksella, onhan Helmi luottoponini tähän hommaan. Se ei välittänyt hälinästä ja hyörinästä, vaan keskittyi hommaansa täysillä ja paistatteli huomion keskipisteenä. Liisakin ihastui poniin aivan täydellisesti ja viettikin pitkät pätkät hieroen ja hoitaen tammaa avajaisten jälkeen. Huomisen ja ylihuomisen Helmi saisi ansaittua hermolomaa laitumella kavereiden kanssa!

07.04.2011, kirjoittajana Jenna S.
Tänään Helmi ja Jossu pääsevät toisen äidin ja tyttären kanssa samaan tarhaan. Pari päivää sitten connemaratamma Cecilia varsoi pienen tammavarsan nimeltä Sabina, ja tänään kaikki neljä pääsisivät yhdessä tarhaan. Suoritin asianomaisen loimituksen ja vein ensin Helmin ja Jossun isoimpaan tarhaamme. Sitten oli Cecilian ja Sabinan vuoro. Äidit tunsivatkin jo toisensa eivätkä vaikuttaneet mitenkään mustasukkaisilta varsoinsa. Jossu ja Sabina taas näyttivät tulevan samantien toimeen ja pian ne jo kirmailivatkin iloisena ympäri tarhaa jahdatessaan toisiaan takaa! Ai että tätä nuoruuden iloa, ihanaa!

13.03.2011, kirjoittajana Jenna S.
Herranjestas, tuntuu että Jossu kasvaa päivä päivältä isommaksi ja isommaksi! Eilen laitoin sille pehmustetun varsariimun ensimmäistä kertaa viideksi minuutiksi päähän, eikä se ollut oikein moksiskaan. Tänään aamulla riimu oli vauvan päässä jo puolituntia, sillä aikaa kun siivosin varsomiskarsinan. Koska pakkanen oli äkkiä lauhtunut jo pieneen plussakeliin, pääsisi tuore äiti ja tytär tänään ensimmäistä kertaa yhdessä pihalle. Päivällä, kun aurinko paistoi kirkkaana taivaalta, menin loimittamaan Helmin. Laitoin sille fleeceloimen selkään ja lähdin etsimään juuri pestyä varsaloimeamme. Loimi oli ehkä hiukan liian iso pikkuruiselle Jossulle, mutta eiköhän se mene! Jossu kavahti pariin otteeseen loimea, mutta kun laitoin sen mahdollisimman hitaasti päälle, antoi rohkea vauva asian olla. Eipä tämä varsa taida olla mistään kovin moksiskaan. Napsautin riimunnarun Helmin riimuun kiinni ja lähdin taluttamaan rouvaa pihalle. Jossu seurasi tiukasti emänsä kyljessä kiinni. Pihalla stoppasin hetkeksi ja annoin Jossun rauhassa tutustua uusiin tuoksuihin ja kirkkauteen. Pian kuitenkin jatkoimme matkaa lähimpään tarhaan, jossa on myös pihattokatos. Päästin Helmin irti ja heitin sille hiukan heinää matkaevääksi. Jossu pysy aluksi visusti äitinsä kyljessä kiinni, mutta alkoi pian varovaisesti ja hatarin askelin tutkia ympäristöään. Tunnin päästä ohitse kulkiessani huomasin varsan jo leikkivän täyttä päätä ja temuavan ympäri tarhaa. Kun parivaljakko oli ollut kolmisen tuntia pihalla ja ilta alkoi jo viiletä, päätin ottaa tammulit sisälle. Jossu olikin kovin väsynyt, sillä samantien kun olin saanut molemmilta loimet pois, se nukkui jo ketarat ojollaan olkien päällä. Ai että mikä suloinen otus!

10.03.2011, kirjoittajana Jenna S.
Aamulla ryntäsin tietysti ensimmäisenä katsomaan, miten uusi shettisvauvamme voi. Siellähän se jo tutkiskeli maailmaa uteliaana ja otti varovaisesti hataria askelia. Menin karsinaan tekemään tuttavuutta varsaan ja rapsuttelemaan Helmiä. Annoin Helmille aamuruoan ja aloin karsinassa istuskellessani miettimään varsalle nimeä. Sieltähän se putkahti! Tämä varsa olkoon nimeltään Josefiina J&K, eli Jossu. Jossu onkin oikein utelias tammavarsas, hyvä ettei syliin tullut! Kun Helmi oli syönyt, siirsin hetkeksi sekä Helmin että varsan hoitokarsinaan. Tyhjensin koko varsomiskarsinan puruista ja oljista, lakaisin ja pesin lattian, ruokakupin, juomakupin ja suolakiven. Laitoin paljon purua karsinan pohjalle ja päälle vielä reilusti olkia. Hiukan heinää nurkkaan lattialle jos Jossukin intoutuisi vähän maistelemaan ja loput heinistä Helmille heinäverkkoon. Ruokakuppiin laitoin hiukan extraporkkanoita tuoreelle äidille! Sitten talutin Helmin takaisin karsinaan ja Jossu konkeloitti perässä! Toivottavasti pakkaset pian lauhtuisivat, niin päästäisiin päästämään parivaljakkoa vähän tarhailemaankin!

09.03.2011, kirjoittajana Jenna S.
Huhhu! Kirjoitan tätä päiväkirjamerkintää nyt silmät kyynelissä ja kädet täristen. Aivan äskettäin autoin maailmaan uuden shetlanninponikasvattimme. Varsa tuli hiukan ennenaikaisena ja aivan yllättäen (edes Helmin nisät eivät olleet turvonneet), mutta pääsi onnellisesti maailmaan. Yhden varsan aikaisemmin varsonut Helmi hoiti koko synnytyksen aivan omatoimisesti meidän jännittäessä karsinan ulkopuolella. Ja mikä yllättävintä, ilman mitään mustasukkaisuuskohtauksia Helmi päästi meidät ja eläinlääkärin myös tutkimaan varsaa. Varsa oli täysin kunnossa! Helmi sai heinää ja porkkanoita karsinaansa rankan synnytyksen jälkeen ja nyt äiti ja tytär pääsivät onnellisena rauhoittumaan ja nukkumaan yönsä!

02.02.2011, kirjoittana Jenna S.
Helmi on nyt astutettu, ja varsaa voidaan odotella reilun puolentoista IRL kuukauden jälkeen. :) Hyvän isän valitsinkinkin sulhoksi, Nennan omistama Pate on oikein komea poniherra. Astutus sujui perinteisellä tapaa, sillä Nenna ystävällisesti parin tunnin ajomatkan päästä kärräsi Paten meillä käymään. Niimpä pariskunta pääsi suorittamaan hommat rauhassa samassa tarhassa. Tietysti kaikki kyttäsivät vieressä, josko jotain riitaa tulisi mutta Helmi oli oikein antautuva ja Pate käyttäytyi herrasmiehen tavoin. Hienoa! Toivotaan, että kantoaika sujuu hyvin ja meille syntyy terve shettisvauva.

10.01.2011, kirjoittajana Jenna S.
Tänään olisi tarkoitus lähteä juoksuttamaan Helmiä pellolle! Se onkin tytölle varmaan oikein kunnon kuntokuuria, sillä tuon kokoiselle ponille tässä pienessäkin hangessa tarpominen on varmasti rankkaa. Otin tallista suoraan käteeni juoksutusraipan ja -liinan lähtiessäni hakemaan Helmiä tarhasta. Ei sille juoksutusta varten tarvitse suitsia laittaa. Sain neidin helposti kiinni ja otin siltä jo tarhassa loimen pois. Huikkasin yhtä tallitytöistä viemään loimen sisälle ja lähdin taluttamaan helmiä kohti peltoa. Pellolla juoksutin tammaa vartin verran vaihdellen suuntaa tiheästi. Helmi oli hiukan laiskahkolla tuulella ja sitä joutui patistelemaan. Hanki teki kuitenkin tehtävänsä ja tyttö alkoi hiota ja hengästyä. Kun kuuliaisuus oli jälleen kympin luokkaa, päätin jättää rääkin sikseen ja lähdin loppuverryttelemään tamman maastoon rauhalliselle kävelylle. Tallissa harjasin tamman ja laitoin sille ulkoloimen alle verkkoloimen ennenkuin vein sen takaisin tarhaan.

08.01.2011, kirjoittajana Jenna S.
Tänään Helmi joutuikin oikein tehorääkkiin, kun serkun tyttöni Saara tuli ratsastamaan. Olin luvannut Saaralle, että hän pääsee hyppäämään esteitä. Koska tämä olisi Saaran ensimmäinen hyppykerta, päätin valita kaikista varmimman ja helpoimman ponimme esteille. Ja kukas muukaan se olisi kuin Helmi. Ensin Saara harjaili ja leperteli Helmille melkein tunnin, ennenkuin malttoi lähteä liikkelle. Laitoimme ponille yhdessä varusteet päälle ja lähdimme kohti maneesia. Aloitimme pitkillä alkukäynneillä, jonka aikana Saara teki ohjeistuksellani ratsastajan alkujumpan. Helmi kulki eteenpäin tasaisen varmasti silmät ummessa, joten heti alkujumpan jälkeen päätimme hiukan herätellä sitä. Kehotin Saaraa kokoamaan ohjat ja nostamaan ravin. Tärkeintä tässä vaiheessa on saada Helmi notkeaksi ja kuuliaiseksi, selitin Saaralle. Kehotin häntä tekemään paljon voltteja ja ympyröitä, kolmikaarisia kiemurauria sekä siirtymisiä käynnistä raviin ja ravista käyntiin. Alku lähti kovin tahmeasti liikkeelle, joten kehotin Saaraa napauttamaan raipalla ja pysymään napakkana, siirtymisetkään eivät saa olla tahmeita ja myös käynnissä liikutaan eteenpäin! Loppujen lopuksi tamma liikkui kuin liikkuikin eteenpäin ja alkoi selvästi vetristyä. Kehotin Saaraa nostamaan laukan. Aluksi keskityimme siihen, että laukka on rytmikästä ja reipasta, jonka jälkeen kehotin tekemään pari laukka-ravi-laukka siirtymistä. Sama toiseen suuntaan ja alkuverryttelyt olivat siinä! Kehotin Saaraa antamaan Helmille pitkät ohjat ja kehumaan sitä. Kokosin toiselle pitkälle sivulle ristikon, jonka jätin ihan kavaletin korkuiseksi. Toiselle pitkälle sivulle laitoin kolme ravipuomia. Kerroin Saaralle esteistunnasta ja siinä välikäyntiä kävellessänne kehotin häntä nousemaan siihen. Korjailin hiukan hänen istuntaansa ja kertasin vielä esteelle lähestymisen. Kehotin Saaraa nostamaan ravin ja tulemaan pariin kertaan puomit ravissa. Helmi äkkäsi selvästi pääsevänsä hyppäämään, sillä alun laiskiaisesta ei ollut enää tietoakaan, vaan Saara joutui välillä jopa pidättämään ihan kunnolla Helmiä. Kun ravipuomit sujuivat ja olin hionut Saaran esteistuntaa, kehotin ratsukkoa tulemaan esteelle ravissa. Helmi kiihdytti vauhtia ehkä hiukan liikaa, mutta Saara pysyi hyvin mukana ja he selvittivät esteen kunnialla. He tulivat esteen vielä pari kertaa molemmista suunnista ennenkuin kehotin nostamaan laukan ja tulemaan esteen laukassa. Vieläkin sujui hienosti! Korotin esteen 40cm korkeaksi pystyksi. Helmi alkoi innostua ja puhisi ja uhkui. Onneksi Saara pysyi rauhallisena ja pari hyppyä pystyn yli sujuivat hienosti. Kehotin ratsukkoa tulemaan ensin ravipuomit, nostamaan laukan päädyssä ja hyppäämään lopuksi pystyn yli. Tehtävä sujui hienosti, joten tähän voimmekin lopettaa! Loppuravit Saara ravaili ilman jalustimia tehden paljon voltteja ja ympyröitä puolipitkillä ohjilla. Helmi ravaili rennon ja tyytyväisen näköisenä. Lopuksi kävelimme piitkät loppuravit maastossa minun kävellessäni ratsukon vieressä. Tallissa lupasin, että Saara saa tulla toistekin hyppäämään Helmillä, tyttö näytti monen muun pikkutytön tavoin rakastuneen Helmiin.

07.01.2011, kirjoittajana Jenna S.
Helmi on jo vuoden päivät meillä asustellut ja täytyy sanoa, etten tätä ostosta ole katunut kertaakaan! Tämä meidän pikkuneiti on niin tajuttoman lutuinen ja ihana. Tuntuu, että Helmi on valloittanut koko tallilaisten sydämet. Tänään päätin antaa Helmille vähän rauhallisemman päivän, sillä huomenna se joutuisi yksityistunnille. Hain porkkanan avulla tamman tarhasta ja talutin sen talliin. Pistin tytön hoitokarsinaan kiinni ja lähdin hakemaan harjoja. Satulahuoneessa pudistelin päätäni nauraen, kun hoitokarsinan suunnalta alkoi kuulua kuopimista ja suloista hörinää. Menin harjapakki sylissäni katsomaan, niin siellähän se Helmi tuijottaa minua korvat terhakasti pystyssä kuin sanoen, että "mennään jo!". Naureskelin leidille ja sujautin sen suuhun pienen palan porkkanaa. Aloin harjata Helmiä huolellisesti. Se rakastaa piehtarointia, joten sen karvan alta tuli koko ajan lisää pölyä ja purua harjattavakseni. Vihdoin alkoi olla valmista. Suihkautin kiilto- ja hoitosuihketta vielä harjaan ja häntään ja setvin ne huolellisesti. Sitten olikin valmista, ja hieno tamma seisoi edessäni puhtaana kiillellen. Napsautin narun Helmin riimuun ja lähdin taluttamaan sitä pihalle. Teimme maastossa noin neljän kilometrin mittaisen lenkin, välillä kävellen, välillä hölkäten. Otimmepa myös laukkapätkän, tosin silloin jouduin itse juoksemaan niin kovaa ettei sitä vauhtia jaksa kovin kauaa! Tallissa kävin heittämässä fleeceloimen Helmin selkään ja päästin sen laitumelle loppupäiväksi.

25.02.2010, kirjoittajana Jenna S.
Aamulla ryntäsin ensimmäisenä tarkistamaan Helmin kunnon. Kun tamma vaikutti aivan rauhalliselta ja oli syönytkin hienosti, rauhoituin. Hoidin aamutallin aivan normaalisti, joskin Helmin harjaamiseen ja puunaamiseen käytin normaalia enemmän aikaa. Helmi joutui jäämään sisälle muiden hevosten lähtiessä pihalle, mutta pian sekin pääsisi tarhailemaan. Siivosin tallityttöjen kanssa karsinat ja menin helmin luokse. Heitin sille toppaloimen selkään, sillä ulkona oli aivan jäätävän kylmä. Lunta oli taas myös satanut aivan jumalattomasti. Nauroin mielessäni, että kohta meidän Helmi-rouva ei enää edes pääse korkeassa lumessa eteenpäin. Lähdin aluksi taluttelemaan ponia. Kävimme kentällä, maneesissa ja kiersimme tarhat. Helmi oli rauhallinen mutta nuuhki innoissaan uuden kotinsa tuoksuja. Sitten lähdimme metsään. Kävelimme metsässä vartin pituisen lenkin, joka kiertää Teamin maat ja tulee laitumien takaa taas metsästä pihalle. Sitten päästin Helmin laitumelle. Se telmi innoissaan muiden ponien kanssa, mutta isompia hevosia se selvästi hiukan karttoi. Hyvinhän tuo näytti kuitenkin sopeutuvan, joten uskalsin jättää sen laitumelle.

24.02.2010, kirjoittajana Jenna S.
Tänään meille Teamiin asteli kaunis ja hyväkäytöksinen "vanhempi" ponineiti JW's Bey Helmin eli Helmi. Tamma asteli trailerista pihalle rauhallisesti ja varmasti, kuten se käyttäytyi muutenkin koko päivänä. Helmi nuuhki innoisaan ilmaa ja hirnahteli pehmeästi muille hevosille. Rapsuttelin ponia aivan innoissani uudesta ostoksestani ja talutin sen sisälle talliin. Siellä vein Helmin suoraan hoitokarsinaan ja aloitin tamman harjauksen. Harjailin kaunista neitiä innoissani ja huomasin, että erityisesti sään rapsuttaminen ja harjaaminen saa ponin nauttimaan. Nostelin myös ponin kaviot, joissa ei ollut kenkiä. Meillä Teamissa myös shetlanninponeilla on talvisin kengät hokkeineen, joskin normaalia kevyemmät ja juuri shetlanniponeille suunnitellut. Kesäisin ponimukset taas saavat juosta ilman painoa töppösissään! Siispä muistutin itseäni kengittäjälle soittamisesta, pari muutakin hevosta kaipailisi uusia kenkiä. Harjailin tammaa pitkään, setvin sen ihanat jouhet ja lepertelin sille innoissani. Pikkuhiljaa Helmi alkoi näyttää jo kyllästyneeltä, joten päätin päästää sen tutustumaan omaan karsinaansa. Vein tamman karsinaansa, jonka olin laittanut jo aiemmin valmiiksi. Heitin sille vähän heinää sinne ja lähdin muihin hommiin.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Kasvattaja