Avari PB "Ava"

Perustiedot

Rotu, sukupuoli Holstein, tamma
Säkäkorkeus, väri 170cm, ruunikko
Syntymäpäivä 01.09.2008
Rekisterinumero VH05-044-5347
Koulutustaso 80cm, GP
Kotitalli Team J&K
Omistaja Jenna S., VRL-00766
Kasvattaja Skurvash

Jälkeläiset
Ikääntyminen


s. 01.04.2014 holst-t. Avalyn J&K (VRL), i. BBQ Party PIC
s. 10.04.2014 holst-t. Avariella J&K (VRL), i. Scaon Color Me Red
Hevonen ikääntyy epätasaisesti. Kun hevonen vanhenee, taulukkoon lisätään yksi ikävuosi lisää.
0 vuotta - 01.09.2008
1 vuotta - 01.10.2008
2 vuotta - 01.11.2008
3 vuotta - 01.02.2009
4 vuotta - 12.03.2009
5 vuotta - 01.05.2009
6 vuotta - 01.10.2009
7 vuotta - 01.02.2010
8 vuotta - 01.06.2010
9 vuotta - 01.11.2010
10 vuotta - 01.08.2012
11 vuotta - 01.03.2013
12 vuotta - 01.03.2014
Luonnekuvaus

Hoitaessa Ava on kuin hienosti käyttäytyvä nuori nainen. Tamma on niin diivamainen kuin vain voi olla ja sen huomaa pelkästään neidin eleistä. Suosittelen hoitamaan tamman hoitokarsinassa tai käytävällä, koska karsinastaan tamma yrittää taidokkaasti livahtaa karkuun. Ava nauttii harjaamisesta, pitäähän hienon neidin huolehtia ulkonäöstään. Ava on ikuisesti kiitollinen ihmiselle, joka jaksaa puuhailla ja siistiä tammaa. Harjan nyppiminen, kavioiden öljyäminen, peseminen.. Ihan kaikki kauneudenhoitoon liittyvä on Avan mieleen. Kaviot nousevat, ainakin yleensä, suhteellisen siististi ja Ava aika pitkälti pitää niitä itsekin ylhäällä. Suitsista ei oikein pidä, pää taivaissa yrittää vältellä kuolaimia viimeiseen asti. Asiaa auttaa huomattavasti kuolainten lämmittäminen. Satulan kanssa ei ole ongelmia.

Taluttaessa Ava on jälleen kerran.. diiva. Jos Ava käveleekin jo keimaillen ja nokka pystyssä, voitte kuvitella mitä tapahtuu kuralätäkön edessä.. huoh. Lätäköt ja vähänkin kuraiset kohdat kierrettään kavahdellen kaukaa ja muutenkin höselletään koko ajan. Ava on siis taluttaessa aikamoinen riiviö, se ei vain ilmeisesti tiedä että hieno neiti osaa myös käyttäytyä. Tämä tamma nimittäin keimailun ohessa myös yrittää ruohotupsuille, steppailee vierellä ja tekee äkkistoppeja. Huoh, yritä siinä sitten tehdä kävelylenkkiä.

Ratsastaessa Ava on erittäin taitava ja osaava hevonen, joka tosin vaatii ratsastajaltaan paljon. Ava ei anna ilmaiseksi mitään, se ei edes lähde kävelemään ilman täysin oikeanlaisia apuja ja asennetta. Tämän neidin kanssa on osattava olla päättäväinen ja näyttää heti alussa kuka määrää. Ava on sekä kyljistään että suustaan erittäin herkkä, joten sen kanssa saa lähinnä työskennellä pelkän ajatuksen voimalla. Eteenpäin ajavaksi avuksi jopa pelkkä kantapään liikauttaminen on joskus liikaa, siksi kannattaakin ohjailla tammaa pääosin pienen pienten painoapujen avulla. Toisaalta tämä on hyväkin asia, Ava todellakin opettaa myös ratsastajan herkäksi. Pitkään tamman kanssa yhteistyötä tehnyt ratsastaja saa Avasta esille aivan upeita asioita. Neidin kanssa saa kuitenkin olla varovainen, sillä vähänkin liian kovia apuja antava ratsastaja tai liian pelokas tai löysä ratsastaja maistelee aivan varmasti kentän hiekkaa. Herkkä ja napakka ratsastaja on se Avalle sopiva ratsastaja.

Kouluratsastus on ehdottomasti se Avan laji. Tamma on herkkä ja yrittää varmasti aina kaikkensa. Avan vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti ravityöskentely. Vaikka tamman kaikki askellajit ovat hienon näköisiä, on ravi aivan ehdottomasti parasta. Se on lennokasta, pitkää ja matkaavoittavaa, kaikenlisäksi vielä suhteellisen tasaistakin. Avan laukka on pitkää ja keinuvaa. Piaffen kanssa meillä on ollut aina ongelmia, mutta valmentautumisen ja ahkeran itsenäisen harjoittelun avulla olemme päässeet jo paljon eteenpäin.

Esteratsastuksessa Ava ei omaa sitten ei minkääänlaisia lahjoja. Tamma on oikea kekkakoipi joutuessaan/päästessään hyppäämään. Intoa kyllä löytyisi, mutta höseltämisen ja varmasti harjoittelun puutteen vuoksi esteet eivät tahdo onnistua. Ava ei pelkää esteitä, edes erikoisesteitä, mutta sillä ei ole hajuakaan mistä kohtaa ponnistaa eikä se omaa luontaisen hyvää hyppytyyliä. Tästä syystä Ava tarvitsee esteillä paljon ratsastajan apuja ja keskittymistä.

Maastossa Ava jatkaa diivailuaan. Vähänkin mutainen polku ym. saa tamman kavahtelemaan muka kauhuissaan. Lisäksi Ava tuppaa välillä säikkyilemään mitä ihmeellisimpiä asioita. Lintujen yhtäkkinen lentoon pyrähdys ei saa tammaa edes korvaansa kääntämään, kun taas iso kivi polun reunalla voi olla ihan hirveä paikka meidän hienohelmalle. Kuitenkin Avan kanssa on mukava maastoilla, sillä se ei turhia kiirehdi eikä kyllä laiskottelekaan. Rauhalliset laukkapätkät ovat Avan mieleen, mutta kiihdyttelylaukoista se ei niinkään välitä. Vaikka kyllähän vauhtia löytyy jos pyydetään!

Traileriin tamma menee helposti, eikä siellä olossa ole ongelmaa. Ava kuitenkin stressaa matkoista helposti, se hikoaa ja vaikuttaa hermostuneelta matkan päätteeksi. Neidin matkastressiä pyritään helpottamaan matkaeväillä ja matkakaverilla.
Koulukilpailuissa tamma hätkyilee ja on kamalan hermostunut. Muut hevoset eivät voi tulla lähellekään, sillä Avan takakaviot voivat nopeasti huitoa ilmaa. Tammalla onkin se kuuluisa punainen nauha hännässä. Verryttely ei yleensä tuppaa sujumaan ollenkaan, sillä Ava hötkyilee ja mötkyilee eikä tahdo keskittyä ollenkaan. Ihanteellinen vaihtoehto tammalle olisikin päästä verryttelemään vaikka pellolle yksin. Itse radalla asiat sitten yleensä onnistuvat paremmin, kun ei ole joku poni koko ajan hönkimässä niskaan. Kisapaikoilla Avaa nimittäin selvästi eniten häiritsevät lukuisat muut hevoset. Radalla tamma on taas oma itsensä ja antaa parhaansa, kuten aina.

Sukuselvitys

i. Ch Jak GER
KRJ II, KTK III, YLA 2
ii. Doomride iii. Embedded
iie. Last Monday
ie. Playcorpse iei. Metzgore
iee. Prelude
e. Melanchoholic
KRJ II
ei. Autumn Shade eii. Tragedy Eternal
eie. Pulchritude
ee. Blue Thrones eei. Animatronic
eee. Industrial Twilight

Avan isä Jak GER on upea kouluratsastuspainotteinen, musta, holstein ori. Sillä on säkäkorkeutta 172cm. Jak GER on melko vaatimattoman Recondite Warmbloodsin kasvatti, mutta orista kuoriutui sen kotipaikassa Skurvashissa grand prix-tasoinen kilpahevonen. Herra onkin kilpaillut painotelajissaan todella ahkerasti. Varsin hyväkäytöksinen ori sijoittui huimat 86 kertaa ennen siirtymistään kilpailueläkkeelle vuoden 2008 joulukuun KRJ Cupissa sijoittumisen myötä. Kouluratsastuskilpailujen lisäksi Jak GER on ottanut osaa myös näyttelyihin - hyvin tuloksin. Orin voittamien sertien avulla sen omistaja haki sille Ch-arvonimeä, joka sitten tottakai myönnettiin. Muita saman hevosen saavuttamia meriittejä ovat KRJ-II, KTK-III sekä YLA2. Tällä hetkellä Jak GER viettelee eläkepäiviään Skurvashissa. Se on rajatussa jalostuskäytössä. Jak GER on tähän mennessä saanut Avan lisäksi 6 hienoa jälkeläistä, jotka kaikki ovat saavuttaneet kilpailumenestystä ja useat ovat saaneet omaa jälkikasvuakin.
Jak GERin isä Doomride oli saksalaissyntyinen. Punarautias ori kiersi kouluratsastuskenttiä. Doomride ei kuitenkaan saavuttanut erityistä kilpailumenestystä, vaikka olikin keskivertohevosta parempi intermediate-tasolla. Mitä luultavimmin nuoruusvuosien useat omistajanvaihdokset vaikuttivat hevoseen paljon. Ori nimittäin löysi sen omistajan, jonka luona se loppuelämänsä asui, vasta 9-vuotiaana. Doomsriden jälkeläisten lukumäärä jäi hieman alle kymmenen. Ori oli säkäkorkeudeltaan 170cm.
Avan isänisä Doomriden isä Embedded oli vaaleanrautias holstein ori. Se menestyi huomattavasti jälkeläistään näkyvämmin. Myös Embedded oli henkeen ja vereen mitä parhain kouluratsu, mutta se saavutti menestystä esteradoillakin. Esteratsastuksessa orilla kilpaili Jacob Stockberg niminen kokenut ratsastaja. Hän sai Embeddedin loistamaan jopa 140cm radoilla. Aina eivät kilpailut kuitenkaan menneet hänenkään kanssa putkeen, vaan joskus ori löytyi kilpailutuloksista ihan viimeisimpien joukosta.
Doomriden emä, Last Monday taas painottui Jak GERin sukulaisille tyypillisesti pelkkään kouluratsastukseen. Tamma ei itse menestynyt erityisesti kilpailuissa, mutta sen jälkikasvu on kerännyt mainetta ja kunniaa emänsäkin edestä. Monet epäilevät jälkeläisten lahjakkuuden olevan peräisin ainakin osittain Last Mondayn ilmiömäiseltä isältä Forlornilta. Last Monday on herättänyt huomiota aivan pienestä asti, sillä harva sen isän jälkeläisistä jäi henkiin, vaikka ori astui kymmeniä tammoja. Last Mondaykin vaati kuitenkin hintansa, sillä sen emä kuoli kaksi viikkoa varsomisen jälkeen. Mustanruunikko Last Monday asui koko elämänsä ajan kasvattajansa luona.
Jak GERin emää sen suvussa edustaa Playcorpse niminen mustanruunikko tamma. Se asusti Recondite Warmbloodsissa, jonka kasvatti Jak GERkin on. Playcorpse ei elänyt sinä suotuisimpana aikana siittolalla, sillä paikan omistajan alkoholiongelman vuoksi asiat menivät vuosien ajan alamäkeen. Myöhemmin siittolan alkaessa taas kukoistaa Playcorpseakin alettiin nähdä kilpailukentillä oman kisaajansa kanssa. Tamman kilpailu-ura jäi kuitenkin melko lyhyeksi, sillä ei kulunut kauaakaan aikaa, kun kaunisliikkeisen Playcorpsen oli jo aika jäädä kilpailueläkkeelle. Eläkkeellään ennen kuolemaansa se sai nauttia elämästä ja varsoi kauniita, terveitä jälkeläisiä melkein joka kevät eri oreista.
Avan isänemän Playcorpsen vanhemmat olivat molemmat oikein hienoja hevosia. Tamman isä Metzgore oli ruunikko, tulinen ori, joka kilpaili aina grand prix-tasolla saakka. Metzgoren menestyksen määrän voi päätellä jo pelkästään sen hetkellisestä, valtavasti suosiosta, jonka ori sai jalostuskäyttöön siirryttyään. Sana "hetkellinen" toteutui kuitenkin täydessä merkityksessään, eikä Metzgorea - todella harmittavaa kyllä - muistettu pian enää lainkaan. Ori jäi elämään vain menestyneenä nimenä sen jälkeläisjoukon sukutauluihin.
Playcorpsen emän Preluden nimen taas kuulee holsteinkasvattajien huulilta vielä nykyisinkin. Tamma menestyi eläessään tasaisen hyvin grand prix-luokissa. Se sijoittui hyvin lähes joka kerta. Ja niinä kertoina, joina sijoitus jäi saamatta oli vika yleensä ratsastajassa. Preluden nimi on harvinainen ilmiö muiden, kuin saksaan jääneiden hevosten suvuissa, sillä saksalaiset kasvattajat taistelivat henkeen ja vereen tamman jälkeläisistä, mikä tekee niiden saamisesta itselleen lähes mahdotonta. Prelude oli väritykseltään kaunis musta ja säkäkorkeutta tammalla oli 166cm verran.

Avan emä Melancholic on kaunis, kimo holsteintamma. Se viettelee nykyisin eläkepäiviä, mutta sillä on takanaan upea kilpailu-ura kouluratsastuksen parissa. Melancholic sijoittui sen aikana peräti 61 kertaa. Muutamat sijoituksista ovat jopa aivan tamman koulutustaso intermediaten luokista. Melancholicin korkea koulutustaso ja menestys saattavat hieman yllättää mikäli kuuntelee sen omistajan kuvausta melko jähmeästä ratsusta. Vieläkin vaikeampi sitä on uskoa, kun saa kuulla Melancholicin ansainneen KRJ-II-meriitin lajin laatuarvostelusta. On parempi elää siinä uskossa, että tamman omistaja on todella vaativaa tyyppiä. Melancholic on saanut 5 jälkeläistä Avan lisäksi. Niistä yhden nettisivut ovat kadonneet internetin syvimpiin syövereihin, mutta uskoakseni kaikki jälkeläiset ovat startanneet kouluratsastuskilpailuissa. Kromec Warmbloodsista Skurvashiin muuttanut Melancholic on säkäkorkeudeltaan 169 senttinen.
Melancholicin isä Autumn Shade oli Saksassa kilpailukenttien konkarina tunnettu ori. Vaaleanrautiaan orin menestys pysyi kuitenkin kotimaan rajojen sisällä, sillä Autumn Shaden kapasiteetti ei aivan riittänyt grand priix-tasolle, jolla maailman kärkihevoset kilpailevat poikkeuksetta. Se ei kuitenkaan surettanut orin omistajaa, sillä hevosella oli mitä upein luonne, rakenne ja liikkeet. Autumn Shadea käytettiin melko ahkerasti jalostuksessa. Se epäilemättä periytti ainakin kouluratsun lahjojaan jälkeläisilleen. Melancholic on hyvä näyttö siitä.
Avan emänisän Autumn Shaden isä Tragedy Eternal oli kansainvälisesti tunnettu jalostusori. Sen jälkikasvua löytyy Saksan lisäksi runsaslukuisena myös Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista. Tragedy Eternal oli kantakirjattu toiselle palkinnolle. Punaruunikko, säkäkorkeudeltaan 167cm ori periytti jälkeläisille ennen kaikkea hyvää rakennetta. Tragedy Eternal ei ollut kilpailukenttien kuninkaaksi sen kiivaanpuoleisen luonteen tähden.
Myöskään Autumn Shaden emä ei tullut tunnetuksi kilpailukentillä. Pulchritude niminen tamma päätyi huutokauppateitse Ranskasta Saksaan. Se päätyi Henrich Drackenille, saksalaiselle hevosvälittäjälle, mutta mies rakastui sosiaaliseen tammaan siinä määrin, että kiertoon laittamisen sijaan piti sen itsellään. Siitä huolimatta, ettei Pulchritude ollut mikään menestyskukkanen sen omistaja huolehti, että tamman varsojen isät olivat aina Saksan orikaarrin valioyksilöitä.
Melancholicin emä Blue Thrones oli jälkeläisensä tavoin kimo. Tammasta kaavailtiin grand prix-tason kouluratsua, mutta tapaturma pilasi jo nuorena sen kilpailu-uran. Blue Thrones ehti kilpailla vain 6-vuotiaaksi asti ja tavoiteltu taso jäi tavoittelemattomiin. Tamman tapaturmassa vauriutunut jalka ei kestänyt lainkaan ratsastuksen tuomaa rasitusta, mutta se sai jäädä omistajalleen siitostammaksi. Ihan joka hevonen ei olisi saanut kokea sitä etuoikeutta, sillä siittolan omistajalla oli paljon hevosia, eikä yhtään karsinaa voinut pitää varattuna turhanpäiten. Blue Thronesin jäämisen salaisuuskin selvisi hyvin pian: se oli siittolan omistajan suosikkihevonen.
Avan emänemän Blue Thronesin isä Animatronic oli harmaankimo holsteinori. Sen nimi herätti kummastusta Avan emän puolen sukutaulussa. Valjakkoon painottunut Animatronic oli nimittäin poikkeuksellisen raskas rotunsa edustaja. Sen jokainen lihas oli treenattu huippuunsa, joka ei ollut etenkään ranskalaisten kasvattajien mieleen. Valjakkohevospiireissä Animatronicin nimeä arvostettiin enemmän. Ori periytti kuitenkin jälkeläisilleen puhtaita askellajejaan. Niistä on ilman muuta ollut hyötyä sen kouluratsastukseen painottuneille jälkeläisille, joita oli muutamia.
Blue Thronesin emä Industrial Twilightkaan ei ole Avan suvun kukkasia, mutta tamma oli aikoinaan kaunis näky - siis ennen kuin sen omistaja päästi sen pullukkaan kuntoon. Kilpailumenestystä Industrial Twilightilla ei ollut sillä se toimi vain piensiittolalla jalostushevosena. Tamman jälkikasvua on pääosin vain Saksassa, mutta muutama varsa on eksynyt ulkomaillekin.
Sukuselvitys © Sidar, kiitos!

Kilpailukalenteri

Sijoituksia KRJ:n alaisista kilpailuista yhteensä 34kpl, joista voittoja 5kpl.

Pvm Paikka Laji Luokka Sijoitus
04.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 4./30
04.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 5./30
05.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 3./30
05.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 3./30
06.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 2./30
06.12.2009 Xcalibur KRJ Grand Prix 5./30
10.12.2009 Corona Warmbloods KRJ Grand Prix 3./30
12.07.2013 Kisatalli Vienre KRJ Grand Prix 2./17
14.07.2013 Kisatalli Vienre KRJ Grand Prix 4./17
24.07.2013 Yksityistalli Humminbird KRJ Grand Prix 3./20
07.08.2013 Jadessa Warmbloods KRJ Grand Prix 5./30
09.08.2013 Jadessa Warmbloods KRJ Grand Prix 2./30
16.07.2013 Kilpatalli Odysseia KRJ Grand Prix 3./23
18.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Grand Prix 6./40
23.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Grand Prix 1./40
23.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Intermediate II 3./40
26.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Intermediate II 4./40
27.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Intermediate II 4./40
29.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Intermediate II 2./40
29.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Grand Prix 2./40
30.04.2014 Marvellous Herrings KRJ Grand Prix 1./40
29.04.2014 Whispering Heaven KRJ Intermediate II 5./30
15.05.2014 Odelie's Loves KRJ Grand Prix 2./50
31.05.2014 Pirunkorpi KRJ CUP! KRJ Grand Prix 9./222
18.05.2014 Infinity KRJ Grand Prix 2./40
19.05.2014 Infinity KRJ Grand Prix 1./40
22.05.2014 Infinity KRJ Grand Prix 4./40
29.05.2014 Odelie's Loves KRJ Intermediate II 4./50
31.05.2014 Odelie's Loves KRJ Intermediate II 7./50
02.06.2014 Odelie's Loves KRJ Grand Prix 1./50
05.06.2014 Odelie's Loves KRJ Grand Prix 6./50
07.06.2014 Casino Showjumpers KRJ Grand Prix 1./40
27.05.2014 O'Polo Warmbloods KRJ Grand Prix 3./40
05.06.2014 O'Polo Warmbloods KRJ Grand Prix 6./40

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

Valmennukset

17.03.2014, valmentajana Siiri L. (Omistajan kirjoittama)
Tänään valmennettavanani oli pitkästä aikaa holsteintamma Ava. Ava oli ollut pienoisella tauolla kilpailemisesta mutta nyt olisi taas aika palata kilparadoille. Aloitimme valmennuksen verryttelemällä Avaa isoilla ympyröillä, kahdeksikoilla ja kiemuraurilla. Korjailin hieman Jennan istuntaa ja muistutin pienistä puolipidätteistä. Ava oli hermostuneen oloinen ja Jenna häsläsi liikaa ohjilla. Pikkuhiljaa alkoi sujua ja ratsukon meno näytti oikein hyvältä. Kehotin Jennaa nostamaan laukan pääty-ympyrällä ja ratsastamaan kahdeksikkoa vaihtamalla kentän keskellä ensin ravin kautta, sitten suoraan laukan myötälaukkaan. Seuraavaksi kehotinkin jättämään laukanvaihdon pois ja jatkamaan ympyrää vastalaukassa. Ensin Ava yritti automaattisesti itse vaihtaa laukan myötälaukaksi mutta Jenna oli hereillä ja sai sen estettyä. Vastalaukka oli aluksi rytmitöntä ja hidasta, Ava ei selkeästi ollut kunnolla tasapainossa. Yksi ympyrä myötälaukalla väliin, jonka aikana ratsu kunnolla käden ja pohkeen väliin, sekä askelta hiukan lyhyemmäksi. No nyt, hienoa! Lopuksi harjoittelimme hiukan siksaks-sulkutaivutusta, ja se sujui mielestäni alusta asti erittäin hyvin. Tästä on hyvä jatkaa kilpakentille!

11.11.2010, valmentajana Siiri L. (Omistajan kirjoittama)
Valmensin ensin tallin estepainotteisen holsteintamman Disan, sitten Jenna vaihtoi hevosta ja olikin koulupainotteisen holsteintamma Avan vuoro. Ava kulki rennosti, joskin hiukan ylireippaasti eteenpäin. Jenna istui rennosti selässä rupatellen kanssani, mutta huomasin, että Jennan avut ja eleet olivat heti paljon huomaamattomampia ja pienempiä. Pian kehotinkin ratsukkoa aloittamaan alkuverryttelyjä. Ava kulki aivan liian reippaasti, mutta Jenna sai sitä koko ajan rennommaksi ja rauhallisemmaksi. Pikkuhiljaa Ava ravasikin upeaa raviaan rentona pitkälle eteen ja alas taipuneena. Kehotin Jennaa lyhentämään muotoa ja ottamaan tammaa enemmän käden ja pohkeen väliin. Otimme työskentelyyn mukaan avot, sulut, pohkeenväistön ja etuosakäännöksen niin ravissa kuin käynnissäkin. Ne sujuivat suhteellisen hyvin, pidä kuitenkin huoli, että Ava on enemmän käden ja pohkeen välissä, koko ajan kuulolla! Pienen laukkaverryttelyn ja välikäyntien jälkeen siirryimme harjoittelemaan laukanvaihtoja joka toisella ja joka askeleella. Olitte selvästi harjoitelleet niitä, sillä ne sujuivat miltei heti hienosti. Jatkoimme passagen ja piaffen harjoittelua. Erityisesti piaffeen käytimme aikaa, koska se tuotti teille ongelmia ja oli kuulemma tuottanut ennenkin. Vihdoin saimme myös piaffen sujumaan, jonka jälkeen harjoittelimme siirtymistä passagesta piaffeen ja toisinpäin, mikä sujuikin teiltä jo hienosti. Sitten ei muutakuin loppuverryttelyihin, jossa neuvoin sinulle hevosen jumppavinkkejä. Loppuverryttelyssäkin pystyy venyttelemään lihaksia ja saamaan hevosen vielä entistäkin rennommaksi! Pidin teistä ratsukkona, osasit hyvin ratsastaa mahdollisimman pienillä avuilla ja Ava oli erittäin hieno hevonen, herkkyys on hyväksi korkean tason kouluratsulle, ratsastajan pitää vain sopeutua siihen!

Päiväkirjamerkinnät

17.04.2014, kirjoittaja Jenna S.
Avan kanssa meillä on mennyt kilpailukauden alku odotettua paremmin! Tamma on toiminut niin hallikisoissa kuin jo parissa ulkokenttälläkin pidetyissä kilpailuissa. Se on saanut kehuja tuomareilta yhteistyöhalukkuudestaan ja täytyy kyllä itsekin sanoa, että meidän yhteistyömme on viime aikoina noussut aivan uuteen ulottuvuuteen. Tamma pääsi myös suorittamaan ensimmäistä kertaa siitostamman virkaa ja pyöräyttikin ensimmäisen varsansa J&K-kasvattajanimen alle. Upeaa, mahtavaa! Tästä on hyvä edetä kohti mainetta ja mammonaa.

18.03.2014, kirjoittaja Jenna S.
Tänään päätin lähteä Avan kanssa rentouttavalle maastolenkille eilisen valmennuksen jälkeen. Harjailin tammaa ensin pitkään kunnes pääsin vihdoin lähtemään. Meinasin ensin lähteä ilman satulaa mutta pyörsinkin päätökseni ja pistin satulankin. Kävelimme alkuun parin kilometrin verran ihan pitkin ohjin rauhassa. Ava käyttäytyi muuten nätisti, mutta eräs vihreä postilaatikko aiheutti vähän sydämentykytyksiä, hah! Otin ensin ihan vähän matkaa kevyttä ravia mutta pian nostin laukan. Istuin kevyessä istunnassa ja pidin laukan rauhallisena ja pyörivänä. Ava pyöristi itsensä hienosti eteen ja alas, tämä se on parasta verryttelyä rankan valmennuksen jälkeen! Laukkasimme pitkät pätkät oikeassa laukassa kunnes vaihdoin laukan ja sama homma vasemmalla laukalla. Avalle nousi pieni hiki pintaan ja minuakin jo hengästytti. Siirryin lyhyen ravipätkän jälkeen takaisin käyntiin. Kävelimme hengityksen tasaiseksi ja nostin taas ravin. Ratsastin Avaa rennoksi eteen ja alas mikä onnistuikin helposti. Loppuun kolmen kilometrin mittainen kävelypätkä kotiin. Mukava reissu!

22.11.2009, kirjoittaja Jenna S.
Heti aamusta tarkistin Avan kunnon. Tamma oli selvästikin ollut koko yön kuin kotonaan, joten ei ongelmaa. Annoin hevosille aamuruat ja harjasin kaikki lävitse. Avaa hieroin myös hetkisen, lihakset tuntuivat jo nyt olevan hiukan paremmat. Vein ensin muut hevoset ulos, ennenkuin palasin Avan luokse. Laitoin sille tarhasuojat jalkaan ja heitin sille loimen selkään. Olin nimittäin pyytänyt tamman entistä omistajaa klippaamaan Avan ennen sen tänne tuloa. Meillä Teamilla kaikki hevoset klipataan talvisin, koska silloin ne pysyvät paremmassa kunnossa eivätkä hikoa niin helposti treenatessa. Ainoa ongelma siinä tietysti on se, että täytyy pitää tarkka huoli pollejen loimituksesta. Kävin ensin Avan kanssa kävelemässä tallipihaa ympäri. Kävimme kentällä ja maneesissa, kiersimme tammojen talvilaitumen ja kävelimme hetken aikaa maastossakin. Avan kanssa on nautinnollista käydä kävelyllä. Sen jälkeen vein Avan tarhailemaan. Nämä pari ensimmäistä päivää se tarhailisi yksin, mutta kaavailen sille tarhakaveriksi sen siskopuolta, tallin toista uutta tulokasta, holsteintamma Enniä. Luulempa että neidit tulevat hienosti toimeen keskenään. Mutta antaa heidän kuitenkin ensin tutustua talliin ja vasta sitten toisiinsa. :)

21.11.2009, kirjoittaja Jenna S.
Tänään meille Teamiin asteli kaunis ruunikko holstein tamma Avari PB. Ava on ollut ratsutettavana ammattilaisilla ja nyt se tuli tänne minun kilpahevosekseni. Minulla ja Avalla on siis pitkä yhteinen tulevaisuus edessä, -onhan tarkoituksena valloittaa kouluratsastuskentät! Neiti käyttäytyi hienosti heti alkujaan, joskin hieman sitä taisi pelottaa. Sieraimet levällään se nuuhki ympäristöään ja käveli sitten pää pystyssä ja kaviot kopisten perässäni talliin. Olin pistänyt sille karsinan jo valmiiksi, joten se pääsi suoraan sinne nautiskelemaan olostaan. Minulla meni pitkä tovi järjestellessä tamman tavaroita -harjoista huomasi että Ava taitaa pitää mudassa pyöriskelemisestä. Meillä Teamilla on tapana pestä harjat jokaikisen harjauskerran jälkeen, joten vietin sitten hetkisen tamman harjoja pesten. Avan mukana tuli myös pari oikein nättiä loimea, joskin nekin aivan kurassa. Noh, eipä hätiä mitiä, vein loimet pesukoneeseen ja lähdin takaisin Avan luokse. Otin siltä kuljetusloimen pois, ja päätin viedä senkin pesuun. Kuljetusuojia myös hinkkasin hetkisen, ja nekin jäivät narulle kuivumaan. Menin Avan luokse ja talutin sen hoitokarsinaan, jossa pistin sen molemmilta puolilta kiinni. Harjasin tammaa hyvän tovin, ja se selvästi nautti olostaan. Hetken päästä Ava alkoi jo tuttavallisesti tönimään minua turvallaan ja maistelihan se hellästi hampaillaan takkianikin. Hieroin Avaa pitkän aikaa, sillä sen lihakset tuntuivat olevan aika lailla jumissa. Päätin, että tammaa täytyy hieroa viikon ajan kerran tai kaksi päivässä, jotta saan lihassolmut aukeamaan. Jos lihakset on jumissa, ei treenauskaan onnistu. Huomasin myös, että Ava rakastaa jos sitä rapsuttaa korvan takaa! Meistä tulee varmasti vielä hyvät kaverit tämän tammulin kanssa. Vein sen takaisin karsinaansa, jonne annoin sille heinää ja porkkananpaloja hiukkasen, jotta Ava saisi syödä rankan ajomatkan päätteeksi. Tulihan se sentään kuuden ajotunnin päästä asti! Tämän illan Ava saisi rauhassa olla karsinassaan aamuun asti, huomenna se pääsisi tutustumaan tallin ymäristöön ja tarhailemaan.

© Team J&K     |     Tämä on virtuaalihevonen     |
Ulkoasun suunnittelu ja toteutus NM.
Kuvat: Trakehner Gestüt Hämelschenburg